KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Psykoottinen masennustila ja itsetuhoisuus

Ihminen voi kokea eri asteisia masennustiloja karkean psykiatrisen diagnostiikan mukaan: 

1. Lievä masennustila.

2. Keskivaikea masennustila.

3. Vaikea-asteinen masennustila.

4. Psykoottinen vaikea-asteinen masennustila.

Lievä ja keskivaikea masennustila käsittääkseni harvemmin johtavat itsemurhaan, mutta vaikea-asteisessa ja psykoottisessa masennustilassa itsemurhariski on konkreettinen.

Jo vaikea-asteinen masennustila ilman psykoosia voi vääristää ihmisen ajattelua niin paljon, ettei hän tajua millaista tuskaa itsemurha voi läheisille ihmisille aiheuttaa. Vaikea-asteinen masennustila on usein jo niin vaikea, että jos henki lähtisi yhdellä katumuspillerillä, niin aika moni varmasti masennustilassa sen ottaisi. Pitää huomioida sekin, että usein syyllisyydentunteet ovat suhteettomia masennustilassa, eikä tilannetta auta se, että itsemurhan tehneitä vielä syyllistetään.

Psykoottisessa masennustilassa on jo selvää harhaisuutta ympäröivän todellisuuden kanssa, koska mieli on hajonnut pirstaleiksi usein kovan stressitilan seurauksena. Vaikka masennus on psykoottistasoista, niin ihminen on usein lähinnä vain itselleen vaarallinen, koska harhat ajavat potilasta tällöin itsemurhaan ennemminkin kuin muiden läheisten vahingoittamiseen. Masentunut voi olla usein yliherkkäkin muiden ihmisten reagoinneille, eikä aidosti masentunut halua vahinkoa kenellekään. Hän vain haluaa lakata olemasta.

Älkää viitsikö syyttää masentuneita, vaan miettikää miten masennusta voitaisiin paremmin hoitaa ja ennaltaehkäistä!

Parhain terveisin Kimmo 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Monia masentuneita, jotka eivät pääse kotinsa kynnyksen yli ulos voi auttaa sillä, että menee hakemaan heitä kävelylle tai johonkin toimintaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Otsikon kuvaamat henkeä uhkaavat olosuhteet edellyttävät kiireellistä arviota psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa. Ensimmäinen hoidon porras on tavallisesti terveyskeskuksen päivystysvastaanotto, ellei potilaalla ole jo entuudestaan sovittua hoitoon hakeutumisen menettelyä erikoissairaanhoidossa.

Vain elossa olevaa voidaan auttaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset