KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Skeptikon maailma

Eikö perusluottamus ihmisten välille perustu oletuksille eikä näyttöön pohjaavaan tutkimukseen? Meistä moni olettaa, että läheinen ihminen on lojaali ja pääosin vilpitön meitä itseämme kohtaan, vaikka todellisuus voi olla hieman edellisen kanssa ristiriidassa. Olettaminen luo fiktiivistä käsitystä turvallisesta ja luottamuksellisesta ihmissuhteesta.

Voiko hyvin skeptinen ihminen sitten olla muuta kuin erakko? Ehkä ei voi olla, jos edellinen tarkoittaa vahvaa epäilyä kaikkea elinpiiriin kuuluvaa kohtaan siis myös muita ihmisiä kohtaan. Arvomaailma, seksuaalisuus ja ystävät voivat olla todella skeptiselle ihmiselle hyvin haastavia kysymyksiä omasta elämästä tai niin ainakin oletan. 

Skeptikko elää harhaisena tai sitten hän ei vain tiedosta todellisuutta tarpeeksi hyvin. Itse oletan lisäksi kyllä monia asioita, vaikka en olekaan niistä täysin vakuuttunut, mutta minähän olenkin vain ihminen!

Kirjoitus löytyy suunnilleen samanlaisena myös täältä: http://kimmofree.blogspot.fi/2011/03/skeptikon-maailma.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Eikö perusluottamus ihmisten välille perustu oletuksille eikä näyttöön pohjaavaan tutkimukseen?"

Tavallaan, mutta moraalista ja ihmisen käytöksestä on tehty tarpeeksi tutkimusta, jotta sen pohjaltakin lähtökohta on luottamus.

Aika ääriskeptikon näytät maalaavan aloituksessasi. Oikea skeptikko voi valtaosassa tilanteita perustaa koulussa saamaan tietoonsa ja elämänkokemukseen. Kärjistettynä: Taivaan sinisyyteen voi luottaa ilman tutkimusta, kun se on sellainen ollut joka päivä ennenkin(tai ainakin poikkeukset ovat selitettävissä).

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Värisokea luuli, että taivas on sininen, koska kaikki niin sanoivat, kunnes tajusi olevansa värisokea. Tarkoitan, että todellisuus voi olla subjektiivista varsinkin ihmissuhteissa. Niitä ei kannata pilata liialla skeptisyydellä tai jälkiviisaudella.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Tottakai todellisuus on subjektiivista, miten se edes voisi olla jotain muuta? Se vaatisi jo hypyn jonnekin ihan toiseen ääripäähän kuin skeptismi - että otettaisiin käyttöön jokin saneltu objektiivinen totuus.

Värisokean värisokeus ei muuta taivaan väriä sinisestä miksikään muuksi, vain hänen aistinvaraisen kokemuksensa siitä. Ja hänkin voi sitä tarkastella spektrometrin avulla ja todeta sen aallonpituuden vastaavan sinistä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #3

Matematiikka taitaa olla ihmisen tiedoista lähimpänä mainitsemaasi "saneltua objektiivista totuutta".

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #4

Matematiikka rakentuu aksioomien pohjalle, jotka on sen verran vahvasti koiteltu, että niitä voidaan pitää totuuksina. Mutta varmaan lienevät lähimpänä. Saneltuna ei toki tarvitse niitäkään ottaa vaan aksioomat voi testata itse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset