KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Tekoälystä ajatuksia

Google kehittää kovaa vauhtia koneiden älykkäitä tekniikoita ja ei kai siinä mitään pahaa ole, jos kaikki mahdolliset seuraukset punnitaan tarkasti.

Ihmisaivojen vahvuus verrattuna tekoälyyn

Ihmisaivojen vahvuus tekoälyyn on siinä, että tekoäly ei kykene yhdistämään eri asioita pitkältä aikaväliltä yhdeksi uudeksi kokonaisuudeksi. Parametrit pitää olla tietyissä rajoissa ennen kuin koneäly voi tehdä luovaa prosessointia. Toisin sanoen luovuus tulee puuttumaan tekoälyltä nähdäkseni vielä monia vuosia. Toki ohjelmoitua luovuutta ja siten kyky huijaamiseen voi olla, mutta aito luovuus on mielestäni sidoksissa ihmisellä jossain määrin myös tunnekokemuksiin.

Ihminen on sosiaalinen laji

Ihminen ei saisi vieraantua aidosta sosiaalisuudesta, koska ihmiset ovat kautta aikojen olleet yhteisöllinen ja toisista huolehtiva laji, vaikka kautta aikojen on myös elänyt toisille ihmisille harmillisia ihmisiä. Tekoälyn vieraannuttaa ihmistä luonnosta ja luonnollisista toisten ihmisten kohtaamisesta yhä kauemmaksi, voiko tämä tosiaan olla järkevää.

Ihmisten hoitaminen robotiikan avulla?

Ihmisten hoitaminen ei ole puhdasta matematiikkaa, koska myös hoitohenkilön aidolla empatialla on varsin suuri merkitys potilaan kuntoutumisessa. Robotilta lienee erittäin vaikeaa saada minkäänlaista myötätuntoa, vaikka tekoäly voisi olla apuna diagnostiikassa.

Ehdoton ei robotisaatiolle ilman kriittistä yhteiskunnallista riskiarviota!

Poliitikkojen tulee kantaa vastuu, ettei liikeyrityksiä päästetä toimimaan sellaisilla elämän osa-alueilla, joiden seurauksena ihmiskunnan apatian ja epätoivon määrä yhä lisääntyy. Ihminen elää sekä ravinnosta että henkisestä läsnäolosta. Jo nyt sosiaalisen median pitäisi kantaa vastuunsa ja kannustaa ihmisiä tapaamaan enemmän eri tilaisuuksissa kasvotusten.

Uhka skenaario

Kuvitteellisesti voisi esittää tilanteen, että jonkinlaisen tietoisuuden omaava robotti kokee ympäristössä jonkun ihmisen uhkaksi, niin miten tekoäly sen jälkeen toimii? Entä jos robotti on ohjelmoitu ja luotu tappamaan?

Toivoa on

Kuitenkaan en usko, että robotiikka kykenee kehittymään mekaanisessa mielessä itse omin avuin, mutta toki ajattelua tekoäly pystyy itsenäisesti melko varmasti laajentamaan. Lisäksi ihmisen kaltaisen robotin energiantuottotekniikka pitää kehittyä vielä uudelle tasolle, jota toivottavasti ei tule ikinä tapahtumaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Voisi kuvitella että tulevaisuudessa olisi työklistäviä robotteja eli koneita jotka kartoittavat mahdollisuuksia ja patistavat työttömiä töihin. Kuitenkaan jos henkilön työllistäminen ei onnistu tämä "poistetaan käytöstä" yhteiskunnalle ja robotisaatiolle tarpeettomana.

Käyttäjän amalyosman kuva
Amal Osman

Koko ilmiön ydin piilee ajassa! Aika rientää nopeasti jolloin fyysiset tapaamiset vähenevät ja someen käyttö lisääntyy. Ihminen on yhden klikin päässä jos haluaa puhua/keskustella. Mikään ei pysäytä robotiikan yleistymistä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Itse olen aidon sosiaalisen kohtaamisen kannalla. Eikä sosiaalinen media ole sama kuin tekoäly, vaikka tekoäly voi hyödyntää sosiaaliseen mediaan syötettyä tietoa.

Käyttäjän amalyosman kuva
Amal Osman

Se on ihmiskunnan suurin testi tekoälyn tullessa osana arkeamme. Valitsemmeko tekoälyn vai ihmisen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset