KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Itsemurhaterrorismi: ihmisen puhdasta pahuutta vai manipulaation harhauttamia?

Perusolettama länsimaissa on, että terroristijoukon isähahmojen vääristelemän Islamin opin perusteella ihminen manipuloidaan tappamaan itsetuhoon asti terroristijoukon tavoitteiden mukaan myös viattomia siviilejä.

Uskonnolllisella manipulaatiolla voidaan toki lisätä terroristin uhrautuvaa mielenlaatua, vaikka taustalla voi olla jo pohjimmiltaan vaurioitunut mielentila. Uskonnollinen manipulaatio luo toivon kuoleman jälkeisestä paremmasta elämästä. Terrorisjoukon isähahmot voivat vielä lisätä terroristin tappamismotivaatiota lisälupauksin paremmasta kuolemanjälkeisestä elämästä, mikäli terroristi-isku menee täysin suunnitelmien mukaan.

Unohdamme tässä ajassa mielestäni liian helposti, että ei ole kuin reilut 70 vuotta aikaa, jolloin Euroopassa vallitsi täysi pimeys, jolloin lähes kokonainen yhteiskunta Saksassa oli saattamassa juutalaisia ja muuten poikkeavia kansalaisia kaasukammioon. On tärkeää tajuta, että on taisteltava kaikin keinoin liian painottuneita ja haitallisia poliittisia aatesuuntia vastaan asettaen nämä ehdottoman ja kovan kritiikin alle.

Meidän pitäisi tajuta, että vapaus on suuri arvo yhteiskunnassa, jonka perusteella myös tehokkaimmin estämme liian painottuneita kansalaisten ajatuksia, jotka voivat kääntyä tietynlaisia kansalaisia vastaan. Vapaassa yhteiskunnassa meidän ei tarvitse pelätä ajatustemme julkituloa, vaan voimme olla kukin yksilöllisiä ihmisiä ja pitää ajattelustamme kiinni siihen asti, kunnes joku osoittaa meidän olevan ehdottoman väärässä.

On ikävä tilanne, että ihmiset hakevat lohduttomissa olosuhteissa turvaa pimeyden ja epähumaanien oppien opettajista. Nähdäkseni kaiken terrorismin takana on kostoajattelu ja viha. Halutaan kostaa oma kurjalta tuntunut elämä muille vihan vallassa. Tästä ajattelusta voinee kasvaa ulos, mutta se vaatii todella pitkää ja sitovaa psykiatrista hoitoa. Vankilaolosuhteissa terroristit saattavat jopa saada lisää pontta kostoajatuksille.

Pidetään pimeys kurissa välittämällä ympäristömme ihmisistä kaikkialla maailmassa. Muistetaan antaa valolle mahdollisuus luoda ote myös heihin, jotka vaeltavat pimeydessä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Uskonnolllisella manipulaatiolla voidaan toki lisätä terroristin uhrautuvaa mielenlaatua, vaikka taustalla voi olla jo pohjimmiltaan vaurioitunut mielentila. Uskonnollinen manipulaatio luo toivon kuoleman jälkeisestä paremmasta elämästä.»

Uskonnolla voidaan epäilemättä osaltaan tukea itsensä uhraamista, mutta se ei toki ole ainoa tekijä. Sankarikuolema on kaikissa länsimaisissakin kulttuureissa ylistetty asia, erityisesti jos hyökkäys merkitsee varmaa kuolemaa. Teema näkyy erityisesti sotaelokuvien sankariylistyksessä vahvasti. Hyvin harvoin ilmiöön kuitenkaan liitetään uskonnollista teemaa vaan ennemminkin kansallisuus tai toveruus.

Kannattaa huomata, että ihminen on ehkä peräti luonnostaan valmis uhraamaan itsensä oman perheensä tai sellaiseksi samaistetun ryhmän edestä. Perheen kohdalla asia on peräti ymmärrettävä – oma kuolema voi pelastaa perheen perimän.

Ei ehkä ole sattumaa, että itsemurhaiskuja synnyttävä muslimikulttuuri on hyvin perhekeskeinen ja näissä iskuissa tekijät ovat lähes poikkeuksetta olleet sukulaisia.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kuitenkin on eri asia puolustaa perhettä kuin tappaa abstraktien tavoitteiden vuoksi viattomia siviilejä.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Amerikassa uskonoppinut aivopesi satoja muuttamaan keskelle viidakkoa ja juomaan syanidia.

Ääri-islamissa on kyse samanlaisesta ilmiöstä laajemmassa kaavassa.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

Kyllä. Valitettavasti näissä toimintamalleissa ei ole mitään uutta.

Vaikka me ihmiset olemme kehittäneet tänne yhteiselle planeetallemme erilaisia uskontojakin, niin todellakin tuollaisten perusasioiden - mikä on hyvä ja paha, miksi tavoittelisin toista, mitä siitä seuraa - pohtiminen yleisinhimilliseltä pohjalta on erittäin tärkeää.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos kommentista. Itseäni on alkanut kiehtoa moraalikysymykset oman vaikean psyykkisen sairastumisen jälkeen jolloin elettiin vuosia 2003 ja 2004.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

"Vankilaolosuhteissa terroristit saattavat jopa saada lisää pontta kostoajatuksille."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset