KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Psykiatria ottamassa loikkaa eugeniikan suuntaan!

Psykiatria on ottamassa selvää suuntausta kohti rodunjalostusoppia eli eugeniikkaa. Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos (THL) on toteuttamassa laajaa tutkimusta psykoosisairauksien periytyvyydestä Suomessa.

"Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM käynnistää tänä syksynä psykoosisairauksien periytyvyyttä selvittävän laajan kansainvälisen tutkimuksen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja yliopistollisten keskussairaaloiden kanssa."

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/suomalainen-psykoositutkimus-sai-...

Tähän THL:n tutkimushankkeeseen liittyy neljä suurta kysymystä:

1. Miten voi olla mahdollista että psykiatrian eli sopimustieteen piirissä halutaan tehdä perinnöllisyystutkimusta. Onhan yleisesti tiedossa, että psykiatrian diagnostiikka ei perustu suoraan lääketieteelliseen näyttöön vaan osin täysin psykologiseen tulkintaan potilaan käyttäytymisestä. (Vertaa Norjassa tapaus Breivik.)

2. Mihin tutkimushankkeella oikeasti pyritään?

3. Onko tarkoituksena seuloa oletetuissa riskiryhmissä olevat lapset ja alkaa lääkitä heitä jo ennen selviä sairausoireita?

4. Vai onko tutkimushankkeen suurin tavoite alkaa sittenkin ohjaamaan kansalaisten pariutumiskäyttäytymistä?

Kyllähän sen kaikki ajattelevat ihmiset tietävät, että perinnöllisyystiede on todella vaarallista, jos sen antia aletaan soveltaa epähumaanein keinoin käytäntöön. Lapset ja nuoret eivät tarvitse ennakoivaa syynausta mahdollisten tulossa olevien sairauksien vuoksi. Hoidetaan vain sairaita ja kehitetään kansalaisten mahdollisuuksia kaikin tavoin kuntoutua!

Luovuus on monissa tapauksissa sidoksissa psykoottisiin ajatuskuvioihin. Luovuuden suhdetta pitäisi tutkailla ennemmin mieleltään sairastumisen mekanismeihin kuin ajatella mielensairauksia täysin mekaanisina lääkkeillä paranevina sairaustiloina.

Mielenterveyden järkkyminen voi olla usein myös osoitus suuresta empatiakyvystä ja tätä ominaisuutta on aikamme yhteiskunnassa liian vähän. Empaattisen käyttäytymisen rippeet halutaan lääkitä yhteiskunnassamme antipsykoottisilla lääkkeillä.

Neurolepteja määräävien psykiatrien ihmiskäsitys on usein Suomessa täysin virheellinen ja medikalisaatioajattelun tulosta. Medikalisaatio on puolestaan syntynyt lääketehtaiden propagandan tuloksena!

Oleellisempaa olisikin että psykiatria pyrkisi tunnistamaan oikeasti haitalliset kansalaiset yhteiskunnassamme. Pitäisi myös pyrkiä ennaltaehkäisemään tunnekylmyystiloja ja rohkaista kansalaisia hallittuun tunneilmaisuun, jolla on jo merkittävää mielenterveyttä tukevaa vaikutusta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mun mielestäni tämä on ihan kiinnostava tutkimuksen aihe ja kiinnostaa erityisesti sukuja joissa näitä psyyken sairauksia esiintyy useammin kuin muussa väestössä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ei joissakin suvuissa ole kuin yksi ainoa psykoosisairas.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Joissain suvuissa taasen mielenterveysongelmat ovat ihan arkipäivää.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #22

Lohduttaako se sukua, että heitä aletaan osoitella muiden kansalaisten piirissä?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #23

Eihän tästä siitä ole kyse hyvänen aika.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #22

Täytyy ottaa sekin huomioon, että mielenterveysongelmat voivat periytyä myös sosiaalisesti.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #36

Margareta kiitos! Tämä on erittäin tärkeä asia, kun mietitään mitä tahansa terveyteen liittyviä kysymyksiä ja etenkin terveyttä tukevia elintapoja. Pitäisi aina katsoa henkilön vanhempienkin sosiaalista historiaa, jos mietitään sairastumisen syytekijöitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #38

Mielenterveyteen vaikuttaa olennaisesti kanssaihmisten kohtelu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen kirjannut aikaa sitten tietoja skitsofreniasta. Siihen ovat syynä muun ohella myös geenit. Olen ollut kiinnostunut aiheesta sillä hyvällä ystävälläni oli diagnoosi skitsofreniasta. Se pysyi lääkkeillä hallinnassa.
Löysin muistiinpanoistani tämän:
Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt jopa 84 täysin uutta geeniä, jotka ovat yhteydessä skitsofrenian laukeamiseen ihmisillä. Aiemmin on tunnettu toistakymmentä sairauteen vaikuttavaa geeniä, joten lääketieteen tieto skitsofreniageeneistä on moninkertaistunut.
Kansainvälisen psykiatriseen geenitutkimukseen keskittyvän työryhmän tutkimus julkaistiin Naturessa. Suomesta Psychiatric Genomics Consortium (PGC) –ryhmän työhön osallistui tutkijoita Helsingin ja Oulun yliopistoista sekä THL:sta professori Aarno Palotien johdolla.
Tärkein löytö skitsofreniasta on se, että ihmisen immuunipuolustukseen liittyvät geenit ovat yhteydessä sairauteen. Tätä ei aiemmin tiedetty, vaikka viitteitä elimistön puolustuskyvyn muutoksista on saatu skitsofrenian puhkeamisen yhteydessä.
Skitsofrenia on vahvasti perinnöllinen sairaus, jota sairastaa maailmassa 35-70 miljoonaa ihmistä. Sairaus puhkeaa usein nuoruudessa tai varhaisessa aikuisiässä.

Vieläkään tiede ei ymmärrä, mistä syistä skitsofrenia puhkeaa. Geenit ovat osatekijä, mutta kaikkia biologisia mekanismeja ei ole kyetty selvittämään. Sairauden hoito on kuitenkin kehittynyt merkittävästi viimeisen 60 vuoden aikana.

Jospa sitten olisikin parannuskeinot löydettävissä. Geeneihin vaikuttavia täsmälääkkeitä kehitetään yhä enemmän. Minä koen sellaisen erittäin positiiviseksi. Näin voitaisiin päästä nykyistä parempiin hoitoihin. Ei genetiikkaa kannata mustamaalata.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Luitko sinäkään rakas Irja kirjoitustani ollenkaan?

Kyllä tässä otetaan perusteetta suuri joukko kansalaisia erityistarkkailun alle. Tutkimusnäyttö sanoo jo nyt että kaikilla ihmisillä on prosentin riski saada skitsofreniadiagnoosi. Hyvässä kasvuolosuhteessa kuusi sadasta skitsofreniadiagnosoidun lapsesta oletettavasti sairastuu.

Tieteen kanssa tällä THL:n tutkimushankkeella ei ole mitään tekemistä.

Reijo Jokela

Riski sairastua on siis kuusinkertainen skitsofrenia diaknoosin saaneen lapsella. Eikö jo tuo ole seikka, että asiaa tulee tutkia? Mitä taas tulee tuohon suureen joukkoon, niin käsittääkseni ketään ei voida pakottaa mukaan tuollaiseen tutkimukseen ja toiseksi tuollainen tutkimus ei ole mahdollinen ilman suurta joukkoa.
Nyt olet kyllä vetaissut foliohatun myöhässä päähäsi ja väärässä asiassa. Meillähän on jo arkipäivää sikiöseulonnat, sekä nämä ominaisuuksien perustella tapahtuvat keinohedelmöitykset. Liäski on olemassa sikiötutkimukset ja abortti.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #7

Kääntäen 94 lasta sadasta lapsesta ei sairastu. Ja jokaisen ihmisen yhdestä lapsesta sadasta tulee todennäköisesti skitsofreniadiagnosoitu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä tutkimuksen tarkoituksista on kerrottu aivan selkeästi. Kysyt sitä kohdassa 2. Näin siitä on kirjoitettu: Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää psykoosisairauksien geneettistä ja biologista taustaa entistä paremmin. Psykoosisairaudet periytyvät vahvasti. Geenejä tarkastelemalla voidaan ymmärtää sairauksia ja niiden syntyä tarkemmin. Tällöin on mahdollista tutkia ja kehittää uudenlaisia, entistä toimivampia hoitomenetelmiä psykoosia sairastaville potilaille.
Yhteensä neljässä maassa toteutettavan kansainvälisen tutkimuksen tavoitteena on kerätä 100,000 näytettä.
Tutkimukseen voi osallistua, jos on täysi-ikäinen ja sairastanut psykoosin. Voit varata ajan tapaamista varten suoraan alueesi tutkimushoitajalta. Käytännössä osallistuminen tarkoittaa tutkimushoitajan noin puolentoista tunnin kestävää tapaamista sekä verinäytteen antamista.

Täällä vielä lisää siitä miksi rahoitusta tutkimukselle löytyy: http://psyk.yhdistysavain.fi/?x504702=504817

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Minulla on se käsitys, että kun on kerran ylittänyt psykoosikynnyksen se raja ylitetään uudestaan helpommin. Psykoosi on eräänlainen itseään vahvistava noidankehä; todellisuus tulkitaan harhasta käsin ja realistinen palute torjutaan. Kuitenkin jokin uuden näkökulman antava palaute saattaa murtaa kehän ja todellisuus asettuu paikoilleen.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #19

Voisitko ottaa kantaa Puheenvuoroni ydinasiaan, jos kykenet sitä käsittämään?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ko. tutkimuksessa kai oli kyse yleensä psykooseista, ei pelkästään "skitsofreeneiksi" leimatuista.
Hyvin suoritettuna tutkimus saattaa olla edistyksellinenkin. Ehkä huomataan että joillakin skitsoilla on geenipoikkeama toisilla ei, eli kyse ei ole samasta sairaudesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"Skitsofrenia" ei ole sairaus vaan oirekokoelma. Olisi aikaa tarkastella tällaista satavuotista diagnoosia kriittisesti.
Vähän sama kuin kutsuttaisiin kaikki suolisto ja vatsan alueen sisäelinsairaudet "mahataudeiksi"
Psykoosiin ihminen voi joutua monesta eri syistä; unettomuudesta, huumeiden vaikutuksesta, kovasta stressistä jne.
Psykoosi on aivotoiminnan häriötila joka voi mennä ohi ilman lääkitystäkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Se on kokoelma erilaisia oireita, joille joku keksi antaa nimityksen "skitsofrenia" joskus 1920-luvulla.
Mielitauti taitaa olla jotain jolle ei löydy selkeätä neurologista syytä.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #21

Tuossa lähteessä,vaikka se luotettavuuttaan kehuukin on yksi merkittävä virhe..psykooseiksi eli mielisairauksiksi..väärin..kaikki mielisairaudet eivät ole psykooseja..kuten kaikki mielentervyteen liittyvät ongelmat ja niiden esiintymismuodot,eivät ole mielisairauksia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #35

Ja kaikki psykoosit eivät ole mielisairauksia.

Reijo Jokela

"Oleellisempaa olisikin että psykiatria pyrkisi tunnistamaan oikeasti haitalliset kansalaiset yhteiskunnassamme. Pitäisi myös pyrkiä ennaltaehkäisemään tunnekylmyystiloja ja rohkaista kansalaisia hallittuun tunneilmaisuun, jolla on jo merkittävää mielenterveyttä tukevaa vaikutusta"!
Nyt taitaa mennä psykologia ja psykiatria sekaisin.

Aika jännä, että ole huolissasi eugeniikasta ja itse olet sitten valmis seulomaan "oikeasti haitallisia" kansalaisia.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Haluatko sinä haitallisten ihmisten rääkkäävän ihmisiä työpaikoilla, kouluissa ja joka paikassa? On kyse avunkohdentamisesta, että psykopaattisille ihmisille tarjotaan kuntoutusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilman muuta kaikkien sairauksien syitä on hyvä tutkia. On paljon sairauksia, joissa on pystytty osoittamaan sairastumiseen osasyyksi geenit ja kyseisten sairauksien perinnöllisyys. Tämänkaltaisen tutkimuksen kautta voidaan löytää uusia keinoja sairastumisen ennaltaehkäisemiseen ja itse sairauden hoitoon. Tämä tietenkään ei koske ainoastaan psykoosia vaan kaikkia muitakin sairauksia.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #8

Pitäisikö sanoa että hail vaan?

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #12

Jos viittaat eugeniikkaan, niin oikeampi muoto "heja".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Jos toimittaisiin kuten sinä haluat, olisi nykyinen lääketiede vielä lapsenkengissä. Ihmisen perimän tutkiminen on ratkaisevasti parantanut monien sairauksien hoitoa,

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Onko hallusiogeenisellä huumeella aiheutettu psykoosi sairaus?

Reijo Jokela

Mikähän on käypähoitosuositus tuohon haitallisuuteen?

Risto Laine

Ihan mielenkiintoista, jo Hitlerin "tohtorit" tutkivat aihetta ja siitä on teos olemassa nimeltä: The Men Behind Hitler – A German Warning to the World

Sen teeseistä löytyy: Eugeniikka, Eutanasia, Abortti, Sterilointi ja Mielenterveys.

Reijo Jokela

Ruotsiin perustettiin alan ensimmäinen laitos.

Reijo Jokela

"3. Onko tarkoituksena seuloa oletetuissa riskiryhmissä olevat lapset ja alkaa lääkitä heitä jo ennen selviä sairausoireita"?
Jos tuolla voidaan ehkäistä sairauden puhkeaminen, niin mitä pahaa tuossa olisi?
Esimerkiksi sydänsairauksissa monesti tämä "sukurasite" otetaan huomioon kun päätetään ennaltaehkäisevän lääkityksen aloittamisesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Usein lääkehoito on pahempi kuin psykoosi.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Skitsofreniaan sairastutaan usein varhaisaikuisuudessa. Siihen liittyy ahdistavia (kuulo)harhoja , tuskaisuutta ja unettomuutta, Se on aina yksilölle traumaattinen kokemus. Ennen antipsykoottisia lääkkeitä ei sairauteen juuri ollut hoitokeinoja. Meillä Suomessakin oli isoja satojen potilaiden psykiatrisia sairaaloita nk A ja B piirisairaaloita. Nykyisten lääkkeiden avulla suurin osa sktisofreenikoista voidaan hoitaa avohoidon turvin. Lääkityksellä myös estetään taudin uusiutumista.

On kirjoittajalta peräti outoa lähteä löytämään sairauden etiologian selvittämisestä jotain rodunjalostus-oppeja.

En lähtisi kirjoittamaan näsäviisaita väitteitä tieteenalasta, jota ei lainkaan tunne, puhumattakaan että olisi jotain kokemusta vaikean sairauden, kuten skitsofrenian, hoitamisesta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Karin oli sitten pakko lukea kirjoitukseni kuitenkin ja vielä kommentoida, tattista vaan! :D

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Millaisia tutkimuksia "skitsofrenian" diagnosoiminen vaatii?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Niinpä tämä Kimmon juttu psykiatrisesta/ sopimustieteellisestä ..mikähän sopimustiede ? on tyypillinen antipsykiatrinen kirjoitus,joka ei palvele mielenterveyskuntoutujien asiaa mitenkään myönteisesti.eikä myöskään mitenkään yleisesti edesauta suhtautumista mielenterveyskuntoutujiin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Sopimustiede on poliittinen tiede, jossa voidaan pyrkiä tarkkaan näyttöön, mutta samanaikaisesti ei myönnetä kyseisen tieteen epätarkkoja metodeja luonnontieteellisessä mielessä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Nämä uuden sukupolven lääkkeet ovat myös aika tehokkaita. Et kai sä blogisti nyt vain ole lääkevastaiseen huttuun ryhtynyt uskomaan. Tällä hetkellä kun skitsofreniaan ei ole muita hoitokeinoja. Se on omaiselle erittäin rankkaa jos omainen jättää lääkkeet ottamatta. Usein siinä menee kyseisen potilaan ja omaisenkin elämä persiilleen jos näin käy.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaikille nämä lääkkeet eivät sovi, ne voivat joillekin aiheuttaa hyvinkin tuskallisia oireita ja varsin monelta niillä on fyysistä ja psyykkistä toimintkykyä lamaanuttava vaikutus. Olen myös tavannut sellaisia potilaita joilla lääkitys toimii hyvin.

Reijo Jokela

Mitä nuo uudensukupolven lääkkeet ovat nimeltää/vaikuttavilta aineiltaan?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Joo..kohtalaisen käypäsiä lääkkeitähän on..sairaushan ei parane,mutta elämisen ja olemisen laatuhan paranee hyvinkin..ongelma on vaan siinä,että se lääke jätetäänkin ottamatta..ajatuksella,että no ni nyt mä en enää lääkettä tarvitsekkaan ja siitä se sitten taas alkaa.Skitsofreenikoilla tätä tapahtuu keskimääräistä useammin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset