KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Psykiatrian sairaalahoidon tila Suomessa?

Hyvä käsittelevä viranomainen Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa,

 

Olin OYS psykiatrian osastoilla pakkohoidossa kaksi kertaa viime vuonna 2015. Olen sitä mieltä, että molemmat pakkohoitopäätökset olivat laittomia. Ensiksi helmikuun alussa 2015 minut tuomittiin pakkohoitoon kuukaudeksi muille vaarallisena tapauksena, vaikka en ollut konkreettisesti uhannut kenenkään terveyttä tai esittänyt selviä terveyttä vaarantavia uhkauksia. Tarkkailujakson neljä päivää käyttäydyin asiallisesti, mutta minulle tuotiin silti kesken lounaan pakkohoitotiedoksiantolomake allekirjoitettavaksi. 

 

Toinen hoitojaksoni OYS psykiatrian suljetulla osastolla alkoi maaliskuun puolivälissä 2015 ja se kesti toukokuuhun saakka. Tällöin minua pidettiin itselleni vaarallisena tapauksena. Tässä tarkkoja päiväkirjamerkintöjä toiselta pakkohoitojaksoltani:

 

Tapahtumat alkaen maanantai 16.3.2015

 

Aamu 16.3.2015

 

Ex sanoo, että hän on pyytänyt lääkärin kotiin yhdessä lastensuojelun kanssa. Lastensuojelun tulo oli aiemmin sovittu, koska olin ollut sairaalahoidossa psykoosiepäiltynä helmikuussa. Ex epäili vointiani, vaikka hän oletettavasti tiesi minun olevan kunnossa. Lähdin kiukkuisena menemään ja paikalla oli myös ex-appiukko.

 

Kävelin rautatieasemalle ja ostin lipun Tampereelle menevään junaan, jonka piti lähteä noin kello 9.40. Lastensuojelun sosiaalityöntekijä soitti ja houkutteli minua asunnolle takaisin. Laitoin kiukuisena viestin ex:llä että "hyvästi!". Ex soitti 112 ja hetkessä oli kaksi poliisiautoa minua jahtaamassa kuin rikollista. Sanoin poliisille että ilomielin olisin itseni tappanut, vaikka en ollut edes harkinnut sitä.

 

Poliisisaattueessa minut vietiin ambulanssilla sairaalan yhteispäivystykseen OYS, jossa lääkäri odottelun jälkeen oli kirjoittanut M1-pakkohoitolähetteen. Lääkäri sanoi kujeillen vastaanotolla, että "juu, sananvapaudestahan tässä kyse on." Olin hankala tulohaastettelussa kun lääkäri oli sama ämmä kuin aikaisemmin, josta minulla oli huonot kokemukset.

 

Torstai 19.3.2015

 

Tänään sain pakkohoitopäätöksen. Nyt olen kuulemma itselleni vaarallinen tapaus. Eilen sorruin lääkärissä hieman itkemään, mutta tänään jaksoin pitää puoliani ihan hyvin. Kiitos Ellie! :)

 

Perjantai 20.3.2015

 

Jouduin ottamaan Abilify 15 mg lisäksi kaksi kertaa Zyprexa 10 mg. Syynä oli minun aggressiiviseksi tulkittu käyttäytyminen.

 

Lauantai 21.3.2015

 

Kuittailin ja vitsailin hoitajilla ja jouduin taas ottamaan Zyprexa 10 mg lisälääkkeenä. Uhkasin laittaa mulkkuhoitajan seuraavan kirjan päähenkilöksi. Tilanne rauhoittui ja omahoitajani tuli huoneeseeni juttelemaan ja kerroin tälle kaiken tietäjälle keksinnöstäni (FPDPS).

 

 

Viikkoon en päässyt ulos ollenkaan 16.3.2015 alkaneella sairaalahoitojaksolla.

 

Zyprexa lääkitys otettiin jatkohoito-osastolla pois ja Abilify 15 mg vaihdettiin neljän viikon välein pistettävään Abilify injektioon.

 

 

Laiminlöyntejä ja puutteita joita havaitsin hoitojaksoillani:

 

1. Hoitajat viettivät hyvin paljon taukotuvassa ja kansliassa aikaa. Moni hoitaja selasi työajalla omaa kännykkäänsä.

 

 

2. Hoitajat eivät olleet tarpeeksi läsnä osastolla ja heidän stressinsietokyky oli alhainen.

 

3. Minua ylilääkittiin toisella pakkohoitojaksolla.

 

4. Minun vapaus pidätettiin perusteetta molemmilla hoitojaksoilla.

 

5. Hoitajat nukkuivat öitä osastolla, kun aamulla menin kävelemään käytävään, niin monesti toinen hoitaja nukkui.

 

6. Tarkkailuosastolla oli väärät menetelmät hoitaa potilaita, koska ainoilta hoitokeinoilta vaikuttivat lääkitys ja vapaudenriisto.

 

7. Osastoilta puuttui potilaita kannustavasti kuntouttava ilmapiiri, vaikka jotkut hoitajat vaikuttivat asiallisilta.

 

Vaadin, että hoitokäytännöihin tehtäisiin parannusta, eikä potilaiden vapautta riistettäisi ilman selvää näyttöä potilaan terveydentilaa vaarantavasta käyttäytymisestä. Myös Oulun kaupungin avomielenterveyden pakkohoitomääräykseni helmikuussa 2015 kirjoittaneen lääkärin ammattipätevyyden kiistän ja vaadin siihenkin selvitystä!

 

Tein ensimmäisestä pakkohoitojaksosta kantelun hallinto-oikeuteen, mutta sieltä tuli vastaus ilman toimenpiteitä ja sillä siunattiin pakkohoitojaksoni oikeellisuus.

 

Ystävällisin terveisin Kimmo Hoikkala

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Eikös se ole niin, että hoitajat on sairaampia, kuin hoidettavat. Varmasti hoitajien seassa on sairaita narsisteja, jotka nauttivat potilaitten kiusaamisesta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Vesa, voi olla että jotenkin sadismi on vallallaan suomalaisessa psykiatriassa. Tärkeää olisi lääkäreiden eli psykiatrien tajuta, että heidän toimintavat ja olemus heijastuu koko hoitohenkilökuntaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset