KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Työelämän on aika uudistua palkkauksen osalta

Olen miettinyt työntekijöiden palkan lisiä ja olen joutunut vähän pehmentämään kantaani sunnuntailisien romuttamista kohtaan. Kaikkien etu olisi mahdollisimman yksinkertainen ja selkeä sopimuskirja palkkojen osalta joka alalla, jos ei ole kyse henkilökohtaisesti neuvoteltavista palkkioista.

Olisi parempi että kuukausipalkkaosuutta tai tuntipalkkaa nostettaisiin ja otettaisiin pyhälisät ja ehkä iltalisätkin pois.

Työelämä tulee muuttumaan yhä enemmän siihen suuntaan, että tehdään töitä silloin kuin niitä on. Ja jos töitä ei ole paljon jää työaika vähemmäksi, jolloin on tärkeää että työntekijöiden minimipalkka on myös kunnossa.

Maksetaan palkka ainoastaan tehdystä työstä ja lisien merkitystä palkan osana tulee vähentää ja ehkä lisät olisi syytä poistaa vallan.

Yövuorolisä on perustelluin haittalisä, koska silloin ei ole ihmiselle luonnollinen aika olla töissä. Toisaalta kolmivuorotyön ilta- ja yölisät sekä viikonloppulisät voisi liittää kolmivuoroon sitoutuneen työntekijän parempaan peruspalkkaan.

Esimerkiksi peruspalkka on nyt 12 euroa tunti ja KTA (keskituntiansio) on lisien kanssa noin 15 euroa tunti kolmivuorotyössä. Sitten tehdään uusi sopimus ja kaikki työaikalisät poistuvat paitsi viikkoylityötunnit 40 tunnin jälkeen. Viikkoylityörajan ylittäessä maksettaisiin kahdelta ekalta tunnilta 50 prosentin korotus ja 42 viikkotunnin jälkeen 100 prosentin korotus. Peruspalkka tässä olisi uuden sopimuksen myötä katkeattomassa kolmivuorotyössä 20 euroa tunti, kun vuosilomaa olisi ilman lomarahoja 6 viikkoa eli 46 työviikkoa vuodessa, josta seuraa vuosiansioksi ilman ylitöitä 36800 euroa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset