KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Kouluväkivalta pitäisi aina olla viranomaisasia

Miten on mahdollista, että ilmeisesti vieläkin opettajat pimittävät selviä pahoinpitelyitä joita kouluissa tapahtuu? Käsittääkseni pahoinpitelyä on kaikki toiseen henkilöön kajoaminen voimalla eli väkivallalla. Näin ollen jo töniminen ilman leikkimielisyyttä on väkivaltaa toista kohtaan.

Opettajien vastuu

Opettajien on tehtävä mielestäni jokaisesta pahoinpitelijästä vähintään lastensuojeluilmoitus. Yläasteikäisistä pitäisi tehdä ilmoitus myös poliisille. Koulurauha ei toteudu ikinä ellei sitä turvata kovilla rauhoittavilla seuraamuksilla väkivallan käyttäjiä kohtaan. Väkivalta peruskoulussa voi aiheuttaa jopa pahoinpidellylle ajatuksen, että väkivalta on luonnollinen osa elämää. Pahoinpitely pilaa sekä pahoinpitelijän että pahoinpidellyn elämän, jos väkivaltaista käyttäytymistä suositaan vieläkin kouluissa. Useinhan koulussa rajusti kiusattu oppilas on joutunut vaihtaan koulua, koska oppilas ei ole ehkä enää uskaltanut palata vanhaan kouluympäristöön.

Henkinen väkivalta kouluissa

Peruskoulussa on tietenkin myös henkistä väkivaltaa eli kaveriporukoista poissulkemista, haukkumista ja muuta ilveilyä. Henkinen väkivalta on paljon vaikeampi osoittaa toteen, varsinkin jos oppilas on jätetty yksin ja kiusaaja on koulun suosituimpia oppilaita. Jos koulun suosituin oppilas on ammattimainen kiusaaja, eikö se silloin kerro aika paljon koulun moraalitasosta?

Lopuksi

Älkää vaietko peruskoulussa tapahtuvasta kiusaamisesta, koska sen seuraukset ovat nähtävissä joskus vielä vuosikymmeniä rankkojen kiusaakokemusten jälkeen. Kiusattujen syyllistäminen on alinta käyttäytymistä, jota tämän koulukiusaamiskeskustelun ohessa olen havainnut! Parantakaa tapanne tai yrittäkää edes ymmärtää asioita ja niiden alkujuuria. Vanhemmat eivät voi paeta tietenkään vastuutaan, mutta joskus koulu on voimaton, jos oppilaan kotona kannustetaan tappelemaan. Tällöin on tietenkin hyvä, että koululla on riittävä keinovalikoima puuttua kouluväkivaltaan ja koulukiusaamiseen. 

 

Sitaatit ja alla lähdesivusto:

"Jatkuva tahallinen kiusaaminen voi olla henkistä väkivaltaa, joka johtaa toisen terveyden vahingoittamiseen siinä missä fyysinenkin väkivalta. Yleinen kielenkäyttö saattaa joskus olla hyvinkin värikästä, mutta kannattaa pitää mielessä, ettei kaikki ole sallittua."

https://www.poliisi.fi/neuvot/kiusaaminen

"Pahoinpitelyyn voi syyllistyä, jos lyö, tönii, potkii, kamppaa, kuristaa, vetää hiuksista, käy käsiksi tai muutoin aiheuttaa toiselle kipua tai vahingoittaa terveyttä. Teko voidaan katsoa pahoinpitelyksi, vaikka uhrille ei tulisi vammoja eikä kipua. Rangaistus pahoinpitelystä voi olla sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta."

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/425114-poliisi-muistuttaa-koulu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lakiin lisättiin virallisen syytteen alaiseksi jo perheväkivalta. Sen lisäksi päiväkodeille, neuvoloille, lääkäreille ym. säädettiin ilmoitusvelvollisuus epäilemistään lapseen kohdistuneista pahoinpitelyistä. Jotkut koulut tekevät jo tutkintapyyntöjä myös lasten välisistä pahoinpitelyistä.

Olisi hyvä, jos kouluväkivaltaa saataisiin suitsittua jollain tavalla. Oikea tapa ei kuitenkaan ole tehdä rikosilmoitusta jokaisesta tönimisestä. Ilmoituksen tekeminen alle 15-vuotiaiden jutuista on täysin turhaa, koska alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan. Asia tulisi hoitaa välittömästi ja tuoreeltaan koulun sisällä. Asian siirtäminen viranomaiselle luo vain tarpeetonta viivettä prosessiin eikä kuitenkaan johda mihinkään.

Rehtori tai apulaisrehtori olisi täysin sopiva henkilö hoitamaan oppilaiden välisiä riita- ja kiusaamisasioita. Heillä on suorat yhteystiedot vanhempiin, jotka saadaan akuutisti mukaan asian käsittelypalaveriin. Heillä on myös tiettyyn rajaan saakka oikeus antaa sanktioita oppilaille. Poliisilla tätä mahdollisuutta ei ole.

Lastensuojeluilmoitus olisi myös hätävarjelun liioittelua, koska mitä sosiaalitoimi voisi asialle tehdä. Ottaa kiusatun huostaan vai? Ei sossuilla ole sen kummoisempia eväitä hoitaa asiaa kuin poliisillakaan.

Mitä tulee yli 15-vuotiaiden koululaisten tekemiin pahoinpitelyihin tai kunnianloukkauksiin, niin niitä poliisilla on tutkinnassa jo niin paljon, että voimavarat alkavat loppua.

Viranomaisia ei kannata kuormittaa enää millään sellaisella koulutoimen asialla, joka voidaan hoitaa koulun sisällä.

Kysymyshän ei ole muusta kuin tahdosta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyllä lapsen toiseen lapseen kohdistamaan väkivaltaan kuuluu puuttua heti ja riittävän kovin keinoin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lain soveltaminen väkivaltarikoksiin venyy kaikkein pisimmälle jääkiekkokaukalossa. Siellä voi tuottaa selviä ruumiinvammoja tahallisesti ilman, että yleensä joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset