KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Mediatalot, toimittajat ja sosiaalinen media?

Internet luo medialle mahdollisuuksia!

 

Suomalaiset mediatalot ovat vähitellen sopeutumassa internet-aikakauteen. Moni toimittaja suhtautuu edelleen pitkin hampain sosiaalisen median käyttäjiin, mikä on tavallaan ymmärrettävää, kun ajattelee asiattoman viestinnän määrää eri sosiaalisen median foorumeilla. Toisaalta suurin osa toimittajista lienee myöntynyt ajatukselle, että kansalaiset käyttävät koko ajan yhä enemmän media-aikaa juuri sosiaalisen median välityksellä. 

 

Facebookin käyttötottumukset ovat muuttuneet?

 

Kansalaisten sosiaalisen median käyttötottumukset ovat myös nähdäkseni muuttuneet kun yksityisyyteen on alettu kiinnittää enemmän huomiota eikä silloin ole enää mielekästä jakaa henkilökohtaista tietoa ainakaan suurelle joukolle nettikavereita. Otaksun suomalaisten netikäyttäjien seuraavan nykyään aktiivisemmin mediatalojen tilejä ja julkisuuden henkilöitä sosiaalisessa mediassa kuin läheisiä ihmisiä. Esimerkiksi Facebook oli oman käyttäjäkokemukseni mukaan vielä 2010-luvun alussa hyvin paljon kaveripalsta. Facebookissa painopiste on siirtynyt monella käyttäjällä kohti yleismediaa eli seurataan paljon mediataloja ja ollaan ehkä mukana joissakin keskusteluryhmissä. 

 

Mikä on kotisivusi ja toivottavasti käytät monia välilehtiä!

 

Mediassa ollaan takuulla huomattu, että etenkin Twitterin ja Facebookin kautta mediatalon julkaisut leviävät laajalle tehokkaasti. Tämän edellisen voi päätellä siitä, että moni mediatalo on jo varsin aktiivisena jakamassa sisältöään itsenäisesti sosiaalisessa mediassa. Mediakenttä pirstaloituu voi moni ajatella, mutta onko se hyvä vai huono asia? Epäilen, että yhä harvemman netinkäyttäjän kotisivu on kotitietokoneen selaimessa esimerkiksi Yleisradio, Helsingin Sanomat tai MTV3. Suomalaisten netinkäyttäjä valistuneimmillaan käyttää selaimessa tietenkin välilehtiä, joiden avulla voi avata myös mediatalojen kotisivuja. Sosiaalinen media antaa nähdäkseni monipuolisemman mediakuvan uutissyötteenä ytimekkäästi kuin minkään mediatalon seurannassa oleva yksittäinen etusivu. Monipuolinen uutissyöte Facebookissa edellyttää, että seuraa monien eri mediatalojen Facebook-tilejä. 

 

Netin mobiilikäytöstä

 

Netin mobiilikäyttö on takuulla hieman erilaista kuin kotitietokoneen välityksellä. Esimerkiksi Facebook on yleensä laajana kokonaisuutena hankala hallita pienellä näytöllä, vaikka julkaisuiden laajuus riippuu tietenkin vain käyttäjästä. Tabletilla voi käyttää Facebookia jo paljon helpommin ja selata muutenkin nettiä monipuolisemmin. Pienellä puhelimen näytöllä lienee WhatsApp, Snapchat, Instagram ja Twitter ne applikaatiot jotka dominoivat, koska käyttäjäkokemukset pienellä näytöllä ovat käyttäjillä hyviä eli kyse on käyttäjäystävällisyydestä. WhatsApp  ja Snapchat ovat minulta jääneet käyttämättä, vaikka olen kuullut juttua, että sukujen ja kaverien keskuudessa näitä applikaatioita erityisesti käytetään. Kyllähän Intagramia käytetään myös jonkin verran kaverien väliseen yhteydenpitoon, mutta pääasiassa Instagram taitaa mahdollistaa fanittamisen. 

 

Twitter on arvostettu mediassa!

 

Media on näkyvästi mukana tietenkin juuri Twitterissä, koska Twitterin arvostus on vaikuttavissa ja vakavasti otettavissa yhteiskunnallisissa piireissä hyvin korkealla tasolla. Merkittävillä mediataloilla on puhelimiin omia applikaatioita ja niiden käyttö on takuulla kasvanut muutamassa vuodessa todella merkittävästi. Media on siis aktiivinen internetin hyödyntäjä vihdoinkin, vaikka moni mediassa työskentelevä henkilö suhtautuu internetin mukanaan tuomiin ilmiöihin ja mahdollisuuksiin yhä hyvin epäilevästi.

 

Toimittajan terve suhde sosiaaliseen mediaan?

 

Toimittajan pitäisi käsittää se, että sosiaalinen media on ollut merkittävä osa elämää monilla kansalaisilla jo vuosikausia ja tätä ilmiötä pitää yrittää ymmärtää. Toki sosiaalisen mediaan liittyy lieveilmiöitä, mutta niitä pitää yrittää yleistämättä ymmärtää ja silloin toimittaja on vapaa asenteellisuudestaan ja kohtaamaan kansalaisia jopa sosiaalisen median välityksellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset