KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Robotiikka tulee, oletko valmis?

  • Robotiikka tulee, oletko valmis?

Jos ajatellaan että robotit tekevät yhä enemmän töitä, jonka takia työttömyysaste nousee, niin miten kansalaiset saavat perustoimeentulonsa? Robotiikan kehittäjävaltioissa töitä riittää erikoisosaajille ja tietenkin myös sellaisissa työtehtävissä joissa robotti ei voi korvata ihmistä.

Raha syntyy lisäarvon tekemisestä, jalostusarvosta tai palveluarvosta eikä mistään muusta vai mitä mieltä olette?

Robotiikka tehostaa joitakin työtehtäviä, mutta kuten kaikki järkevät ihmiset ymmärtävät, niin ei työnteko tule kuitenkaan loppumaan, mutta konkreettista työtä tulee olemaan koko ajan vähemmän. Lähi-tulevaisuuden robotiikan avulla ei välttämättä tulla tekemään merkittäviä liikevoittoja, koska kilpailu pitää hinnat alhaalla sekä robotiikassa että robotiikkaa hyödyntävissä prosesseissa.

Merkittävin liikevoitto tulee yhteiskunnallista palvelua tehostavan robotiikan myötä.

PS. Kiitos inspiraatiosta kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok) Facebook-päivitys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Mietin että kirjoitinko itseni pussiin, mutta en sentään kirjoittanut! Palveluarvolla tarkoitan esimerkiksi viihdeteollisuutta ja turismia, jotka ovat tosin vaihdantataloutta eli raha ei varsinaisesti synny palveluarvolla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jos robotiikka vie puolet työpaikoista, niin asiahan ratkeaa sillä, että vaimot jäävät työelämästä kotiin. Palataan vain kotirouvatalouteen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vaimot ovat osoittaneet olevansa päteviä alalla kuin alalla. Joten miehet voisivat jäädä kotiin ja vaimot painakoon duunia!

Tietysti parempi olisi siirtyä kuuden tunnin työpäivään.

Henry

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Aikoja sitten oli selvää, että jossain vaiheessa jako on ne, jotka käyttävät muiden tekemiä laitteita ja ne, jotka niitä tekevät. Ei ole vaikea arvata, kumpi on paremmassa asemassa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Joo, sama näkyy ihan kaikessa koneteollisuudessa alkaen autoista jne.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Aloitin työurani maalla kapulapoikana eli pistin puutappeja heinäseipäisiin toisten laittaessa heiniä niihin. Nyt ei seivästetä vaan paalataan. Ennen tarvittiin väkeä pellolla. Nyt ei enää. Koneistuminen on pitkällä. Koskahan koneet korvaa virkamiehet ja byrokraatit?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Yhteiskunta kyllä sopeutuu ajan kanssa muutoksiin ja paljon on jää perustöitä myös robotiikan ulkopuolelle, koska ei ole järkevää kustannusten takia robotisoida kaikkea, vaikka se olisi mahdollista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joskus olisi hyvä miettiä mikä automatisaatiossa ja robotiikassa on tavoitteena ja onko se oikea? Miksi haluamme tehdä työstä mahdollisimman vähäistä, kun käsipareja sitä tekemään on maailmassa enemmän kuin koskaan?

Digitalisaatio ja robotiikka tuovat Suomelle sekä uhkia että mahdollisuuksia. Tottakai Suomella on teknologisen osaamisen kautta loistavat mahdollisuudet kilpailussa. Samalla kuitenkin merkittävälle osasta ihmisiä tämä on myös uhka ja huoli, ajatellaan vaikkapa laumaa bussikuskeja, jolta hiljalleen loppuvat työt. Mitä sitten? Ei yli viiskymppisestä bussikuskista niin vaan tehdä insinööriä suunnittelemaan robotteja.

Se että kehitys tarjoaa Suomelle mahdolisuuksia ei tarkoita etteikö uhkia pidä torjua. Toistaiseksi poliittinen päätöksenteko on aivan kujalla tarvittavista toimenpiteistä. Teknologinen kehitys menee kaukana edessä takasuoralla, poliitikot hädin tuskin ovat edes päässeet koko stadionille.

Miten tämä asia sitten pitäisi päätöksenteossa hoitaa? Vartiainen äärimmäisenä markkinaliberaalina ajattelee jälleen, että kyllä markkinat hoitaa. Uskooko joku muu aidosti, että tämä siirtymä hoituu sujuvasti yhteiskunnan puuttumatta siihen? Ilman muutoksia nykyiseen yritykset ja niiden omistajat omistavat robotit ja yhä useapi on vailla työtä - sitä ei pienet perustulokokeilut ratkaise.

Eriarvoinen yhteiskunta vailla mielekästä tekemistä on tie tuhoon ja yhteiskuntarauhan järkkymiseen, väitän minä. Mikään ei vielä osoita, että tulonjako tulevaisuudessa olisi jotenkin oikeudenmukaisempi.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Robotiikka pärjää vaan jos se on aidosti kustannustehokkaampi ratkaisu kuin käsiparien käyttö eikä tästä kai ole mitään epäselvyyttä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eli kustannustehokkkuus on se tärkein arvo, mitäs ne käsiparit tekee ja millä rahalla?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #10

Elämme markkinataloudessa. Ei olla voitu estää esimerkiksi paperikoneautomaatiota tai autojen kokoonpanolinjan robotisointia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #11

Et vastaa kysymyksiin. Markkinatalous vaan hoitaa ongelmatkin, miten?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #12

Miten niin en vastaa? Ilman nykyistä markkinataloutta tuskin olisi robotiikka ollenkaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #13

Aloita nyt vaikka vastaamalla näihin jo esittämiini kysymyksiin, ja vastaus ei ole kaikkiin markkinatalous.

Miksi haluamme tehdä työstä mahdollisimman vähäistä, kun käsipareja sitä tekemään on maailmassa enemmän kuin koskaan?

Samalla kuitenkin merkittävälle osasta ihmisiä tämä on myös uhka ja huoli, ajatellaan vaikkapa laumaa bussikuskeja, jolta hiljalleen loppuvat työt. Mitä sitten? Ei yli viiskymppisestä bussikuskista niin vaan tehdä insinööriä suunnittelemaan robotteja.

Miten tämä asia sitten pitäisi päätöksenteossa hoitaa?

Eli kustannustehokkkuus on se tärkein arvo, mitäs ne käsiparit tekee ja millä rahalla?

Markkinatalous vaan hoitaa ongelmatkin, miten?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #14

Kustannustehokkuudesta on kyse. On olemassa paljon sellaisia töitä joita ei ole järkeä robotisoida. Nähdäkseni markkinatalous pyrkii toimimaan alhaisimman järkevän kustannusperiaatteen mukaisesti voitto-% maksimoiden. Markkinatalous ja teollistuminen on aiheuttanut maapallolle ongelmia, joita se nyt vähitellen on havahtumassa korjaamaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #17

Tämä näyttäisi perustuvan uskoon markkinatalouden kaikkivoipaisuudesta enkä ole nähnyt mainitsemiasi korjausliikkeitä. Joos suteutat Suommen tämän hetkisen työttömyyden sekä sitten digitalisaation ja robotisaation tuoman lisän, niin markkkinatko tämän itse hoitavat kuosiin?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #18

Ei tässä yksi ihminen voi paljon voi tehdä, mutta voi pyrkiä valitsemaan ekologisesti ja eettisesti kestäviä kulutusratkaisuja.

Amerikkalainen elämäntyyli on maapallolle todella raskas taakka, varsinkin jos amerikkalaiset kulutustottumukset leviävät yhä suuremman joukon ihmisiä tietoon ja käyttöön.

Peruselämä on lopulta tosi hyvää, jos on hyvinvoiva ihminen. Ei silloin tarvitse mitään ylimääräistä, kun on sinut itsensä kanssa ja suhteessa ympäristöönsä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #20

Niin on meidänkin elämäntyyli.
Se ilmenee kun 500 miljoonaa perhettä Kiinassa ja Intiassa haluavat jääkaapin...
Eikä siinä ole paljoa tehtävissä - sama oikeus heillä kun meillä.

Henry

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Robotiikasta puhuvat yrittävät keksiä pyörää uudelleen. Tosiasia on, että robotteja on ollut teollisuudessa noin 60 vuotta tekemässä yksinkertaisia vaihetöitä, eikä tässä ole nähtävissä mitään vallankumousta. Ns. tekoälykin on kehittynyt vain lisääntyneen laskentakapasiteetin myötä eikä mitään mullistavia uusia menetelmiä ja algoritmeja ole juuri syntynyt. Ei sekään, että viihde on siirtynyt kännyköihin ja nettiin, vie yhtään työpaikkaa.

Jos taas tarkoitetaan sitä, että ihmiset pakotetaan tekemään "digitaalisesti" itse kaikki toimistotyöt sekä pankeissa ja virastoissa asioinnit, lisää ainakaan tuottavuutta eikä aina edes palvelujen sujuvuutta. Tässä kasvatetaan vain kuplaa, joka voi räjähtää koska tahansa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ihan hyvä pointti, että teollisuudessa on ollut automaatiotekniikka käytössä jo pitkään.

Ei ole kyse kuplasta vaan on kyse digitalisaation käyttämättömistä mahdollisuuksista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Raimo Ylinen,
mielestäsikö esim itseajavat autot tai vaikkapa oppivat järjestelmät, jotka analysoivat jatkuvasti valtavan määrän dataa eivät ole merkittäviä asioita?

Ehkä tämä asia alkaa kohta kiinnostamaan enemmän, kun työt lähtevät valkokaulustyöläisiltä kuten pörssistä, jossa ensimmäinen puhtaasti laskentaan ja tekoälyyn perustuva rahasto on tullut Suomeenkin.

Suossittelen vilkaisemaan vaikkka raporttia VM:n sivuilta, jos haluaa miettiä mitä on tulossa.

http://vm.fi/tapahtumat/2016-11-22/pilkahduksia-tu...

Käyttäjän marikkimyllyvirta kuva
Marikki Myllyvirta

Hei Kimmo!

Kiitos mielenkiintoisesta aihevalinnasta. Kirjoitin itsekin tästä aiheesta jokin aika sitten.

http://marikkimyllyvirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Joo, ihan kiva käyttäjäkokemus sinulla kodinelektroniikasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset