KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Menetetty tulevaisuus tekee surusta sietämätöntä!

Surusta tekee todella vaikean, jos on menettänyt läheisen ihmisen, jolla olisi ollut elämä edessä. Ihmisen mieli on jännä, kun se rakentaa tulevaisuutta niiden ihmisten kanssa joita rakastaa. Miten käy sitten kun rakas ihminen menehtyy yllättäen?

Onko oikein tuntea iloa, vaikka suree läheisen kuolemaa?

Ei rakkaan ihmisen kuolemasta täysin yli voi päästä ikinä, mutta kyllä suru helpottaa ajan kuluessa, kunhan on pahimman suruvaiheen kestänyt. Pitää sallia suruvaiheessa itselleen se, että joskus surun ollessa pahimmillaan voi kokea hyvin erilaisia tuntemuksia jopa vihasta iloon. Voimakas suru sekoittaa varmasti tuntemuksia yhtä paljon kuin voimakas rakastuminen, jos on vahvasti elämää aistiva henkilö. Ei pidä ajatella surun vallitessa, että onko väärin tuntea iloa ja vähitellen unohtaa surua. Tottahan toki on oikein ja hyvin suotavaa vähitellen päästä surusta irti, vaikka suru jäisikin mieleen elämän lopuksi aikaa, kunnes kuolema tulee omalle kohdalle.

Surun vertaistukiryhmille voisi olla kysyntää Suomessa.

Mielestäni etenkin surun prosessointiin pitäisi olla Suomessa enemmän vertaistukiryhmiä, joissa voisi avautua surustaan ja itkeä ymmärryksen vallitessa. Toisaalta myös kaikenlaisten muunlaisten tunteiden käsittelyn vaikeus on monille suomalaisille hyvin vaikeaa, jos tunteista ei kykene missään sosiaalisissa suhteissa avautumaan luottamuksen ja ymmärryksen vallitessa. Luulisin, että surun vertaistukiryhmille olisi varmasti kysyntää ympäri Suomea erilaisiin surutiloihin, joita sitten pienryhmässä käsiteltäisiin ammattilaisen tai surukokemuksista selvinneen henkilön vetämänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vanhassa karjalaisessa perinteessä itkijänaisilla on ollut merkittävä osuus surutyössä, surun jakamisessa ja purkamisessa.

Ei uutta auringon alla.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Nykyään ihmiset tarvitsevat ehkä vielä syvällisempää surun käsittelyä kuin ennen. Toki itkeminen voi olla helpottava kokemus, mutta sehän kertoo vain siitä että on mennyt lukkoon omien tuntemustensa kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset