KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Suurmoskeija on tervetullut Suomeen!

  • Kiteytykseni Suurmoskeijasta.
    Kiteytykseni Suurmoskeijasta.
  • Twitter-seuraajakarttani 15.3.2017.
    Twitter-seuraajakarttani 15.3.2017.

Elämme vauhdikasta globalisaation eli valtioiden lähentymisen aikakautta maailmassa. Sosiaalista globalisaatiokehitystä on vauhdittanut merkittävästi nykymuotoinen internet-viestintä etenkin Twitterissä. Valtioiden välillä ei ole enää sähköisessä tiedonvälityksessä yleensä enää mitään raja-aitoja. Kansalaisten yhteydenpito on helppoa eri valtioiden kansalaisten välillä esimerkiksi juuri Twitterin välityksellä.

Onko Suomi YK:n Ihmisoikeusjulistusta kunnioittava valtio?

Olen Helsingin Suurmoskeija-hankkeen kannalla, koska kaikelle järkevälle uskonharjoittamiselle on sivistysvaltion luotava asialliset puitteet tai mahdollistettava puitteiden rakentaminen. Johan YK:n antamassa Ihmisoikeusjulistuksessa lukee, että jokaiselle ihmiselle on annettava vapaus oman uskontonsa ja hartauden harjoittamiseen.

YK:n Ihmisoikeusjulistus vuodelta 1948 ja sen 18. artikla on muodoltaan seuraavanlainen:

"Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja."

Lisää perusteluja Suurmoskeijan puolesta

Suurmoskeijan rakentaminen ei jätä myöskään islamistista toimintaa piiloon. Uskon Islamin myötä harjoitettavan toiminnan valvonta todellakin helpottuu sekä islamin uskovaisten sisäisessä piirissä että yhteiskunnan toimesta.  Puhumme mielellämme Islamin uskovaisia koskettavasta yhteiskunnallisesta ongelmasta, mutta samaan aikaan suljemme silmät Evankelis-luterilaisen kirkon herätysliikkeiden piirissä tapahtuvalta psykoterrorilta ja muulta haitalliselta toiminnalta uskovaisten kannalta.

Lopuksi

Olen itse saanut vahvasti kannustusta muslimeilta Twitterissä, kuten ohessa olevasta seuraajien kartasta näkyy. Ajattelen, että lähes kaikki muslimit ovat kunnollisia, vaikka heillä on sellaista tapauskovaisuutta joka ei aina täytä länsimaisen moraalikäsityksen ja terveystiedon normeja. Antakaamme muslimeille mahdollisuus vuorovaikutukseen ja muutokseen. Ihmisiä me kaikki olemme!

Yhteenveto

Suomalaiset poliitikot päättävät toivottavasti antaa mahdollisuuden Suurmoskeijan rakentamiselle Helsinkiin.

Muualla netissä

YK:n ihmisoikeusjulistus:

http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=fin

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Twitterin merkitys älyllisessä viestinnässä on nolla. Sen osoitti jo eräs pääministeri. Parin rivin möläytystä typerämpää ei ole.

Suurmoskeijaa voit kannattaa, mutta et ymmärrä mitä kannatat. Ei moni muukaan suomalainen. Kyse on muusta kuin rakennuksesta. Tutustu tuohon uskontokuntaan käymällä muslimivaltioissa. Huomaat, että tuon uskonnon opetus rikkoo liutaa Suomen laeista.

Mitä tulee mainitsemaasi vilkkaaseen globaaliin lähentymiseen niin se on uutta vain burjaateille ja suomalaisille. Muualla on valtioiden ja ihmisten globaali vuorovaikutus ollut suurta jo yli vuosisadan. Meillä herätään vähän hitaasti kaikkeen.

G.Stubbia lainaten, ei mulla muuta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Twitter on hyvä, jos osaa kiteyttää asiansa. Harmittavan paljon Twitterissä jaetaan liian ylipitkiä kirjoituksia, kun itse tykkäisin käyttää sitä enemmän chattailuun.

Onhan sinullakin oikeus mielipiteeseen Suurmoskeijasta ja niin on minullakin.

Juuso Hämäläinen

Näissä asioissa ei vain ole mielipiteellä käyttöä. Toki mielipiteen vapaus on meillä kaikilla. Mutta ajatusten pitää perustua tietoon ja realismiin. Oletko käytännössä tutustunut islamiin? Kerron sen, että se tutustuminen ei onnistu pelkästään Suomessa. Ensimmäisiä asioita, jonka opit muslimimaissa on, että mielipiteiden vapautta ei ole. Eikä vapaata lehdistöä tai nettipalveluita.

Muslimien koraanikouluissa kautta maailman opetetaan asioita, jotka rikkovat YKn ihmisoikeuksien julistusta vakavasti. Lukemalla Koraania ja sen liitännäiskirjallisuutta löydät hakematta lisää ongelmia. Muista, että monille muslimeille on opetettu lukemaan näitä kirjoituksia kirjaimellisesti.

Ehkä ymmärrät nyt miksi minä en chat-palveluita arvosta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #3

Kilometrin liuska paskaa on paskaa, mutta yksi kultainen lause on puhdasta kultaa.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #5

Paska on silti paskaa, vaikka ruusun terälehdillä koristelisi.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #22

Ei paska kehumalla ilman siementä kasva.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Supo: Suomen on syytä olla selvillä moskeijan rahoituksesta: http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Supo-Suomen-vir...

Niin minustakin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyllä yhteiskunnallisen toimijan rahoitus pitäisi olla mahdollisimman avoimesti tiedossa.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Kannattaisi kysyä Suomen tataariyhteisön kantaa suurmoskeijasuunnitelmaan. Tataarit ovat yli sata vuotta kuuluneet suomalaiseen yhteiskuntaan erittäin ahkerina suomalaisina, osallistuneet ja integroituneet alusta lähtien mm. sotiemme taistelijoina ja lottina.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Demokraattisessa Suomessa on tietty päätöksentekojärjestelmä ja sitä pitää kunnioittaa.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Tuo oli kai tulkittava vastaukseksi kommenttiini.

Suomi on kyllä kohtalaisen demokraattinen, mutta en ole varma onko päätöksentekojärjestelmä todella tietty - usein ei ole ainakaan kaikille demokraateille. Vain muutama prosentti kansalaisista osallistuu aktiivisesti politiikkaan, vaikka sen piirissä päätöksiä tehdään. On yliampuvaa puhua tietystä eli tunnetusta päätöksentekojärjestelmästä. Auttaisi varmasti päätöksentekoa, jos ns. päättäjät aktiivisesti osallistaisivat ihmisiä ja intressipiirejä ihmettelyyn ja suunnitteluun auttamaan päätöksenteossa. Siksi olisi tärkeä ottaa mukaan Suomessa jo pitkään, aktiivisina suomalaisina eläneet tataarit tähän suurmoskeija-pohdintaan.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #14

Eri kansojen välinen ominainen kulttuuriperintö on rikkaus eikä sitä pidä nähdä yhteiskunnallisena haittana vaan rikkautena.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nähtävästi Suomessa on paljon naiiveja ihmisiä jotka eivät tiedä mitä tekevät. Media ja poliitikot ovat vuosikymmeniä aivopesseet ihmisiä ja vastaaottavaisimmat ovat aina heikoilla.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Eikö olisi huolestuttavampi tilanne, jos kaikki ovat kiihkeästi samaa mieltä?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Sulta jäi ilmeisesti näkemättä se yle:n esittämä dokumentti mitä Tanskalaisen moskeijan sisällä tapahtuu. Ja sen voi yleistää jokaiseen moiskeijaan.
Jos jäi niin tossa se http://areena.yle.fi/1-3869235
Katso ja kerro oletko vielä sen jälkeen samaa mieltä. Ja vaikka Ruotsissa on kuulemma kaikki hyvin niin silti.
" Suurin turvallisuusuhka Ruotsille on Säpon mukaan väkivaltainen islamismi. " . Moskeijoissa tota väkivallan ilosanomaa julistetaan.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #11

Tiedän että on ns. ääri-islamisteja, jotka ovat valjastaneet Islamin oman vihansa keppihevoseksi. Kuitenkin pitäisi olla varovainen, kun leimaa muslimeita terrorismia kannattavaksi, vaikka heitä suuressa joukossa tietenkin on jopa Suomessa. Uskon välittämisen lakiin eli kun välitämme enemmistöstä muslimeja, jotka ovat maltillisia niin se estää nuorten muslimien radikalisoitumista kaikista tehokkaimmin. Ääriajatuksiakin esilletuoviin muslimeihin pitäisi pyrkiä ennemminkin avaamaan keskusteluyhteys kuin osoitella pyssyillä, jos ei ole kyse raivoavan kiihkomielisestä terroristitoiminnasta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #12

" niin se estää nuorten muslimien radikalisoitumista kaikista tehokkaimmin."
Uskoa saa tietenkin mitä haluaa ja ei ole olemassa maltillisia muslimeja on vain muslimeja.
Tässä esimerkki Norjasta, kaikki moskeijassa olevat ovat omasta mielestä tavallisia muslimeja. Miksi haluat tollasia vihapuhekeskuksia tänne ei oikein avaudu.
https://youtu.be/qIpTzJFBDyA

Ja juuri noissa moskeijoissa tavallisia nuoria houkutellaan islamisteiksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Uskon välittämisen lakiin eli kun välitämme enemmistöstä muslimeja"

Juuri tätä tarkoitin. Mikään länsimaa ei ole onnistunut integroimaan muslimeja yhteiskuntaansa ja sama tapahtuu Suomessakin, työttömyys, turhautuneisuus ja syrjäytyminen takaa erittäin huonot lähtökohdat muslimelle länsimaisessa yhteiskunnassa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Jarmo irroittelee sujuvasti sanomaa asiayhteydestä. Kuitenkin silti uskon tietyn poikkeuksin välittämisen lakiin.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Myönnän, että harmittaa yleistäminen "Mikään länsimaa ei ole onnistunut integroimaan muslimeja..."

Onnistunut integrointi on todistetusti ja arvostetusti tapahtunut Suomessa. Tataarit omatoimisesti integroituivat Suomeen ongelmitta ja ovat aina olleet erittäin aktiivisia toimeentulijoita ja yhteiskunnan jäseniä. Kannattaisi tulla vaikkapa Järvenpäähän tutkailemaan. Järvenpäässä on moskeija, joka vuosia sitten oli maailman pohjoisin; toimi sotien aikana mm. sotasairaalana. Moskeijaa ei ole Järvenpäässä koskaan vieroksuttu. Muutama vuosi sitten järvenpääläiset tataarisiskokset valittiin vuoden kulttuurijärvenpääläisiksi.

Näillä pohdinnoilla kritisoin ennen muuta karkeaa, yleistävää ja siksi ongelmia aiheuttavaa luokittelua. En tietenkään rinnasta näiden aikojen muslimipakolaisia suomalaisiin tataareihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tataarit omatoimisesti integroituivat Suomeen ongelmitta"

1800-luvulla. Mieti nyt vähän mitä eroa alle tuhannen tataarin kotoutumisessa maassa jossa joutui itse huolehtimaan elannostaan nykyiseen malliin missä kymmenet tuhannet tulevat täysihoitoon eikä työpaikoista tietoakaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sano nyt edes sinä Kimmo: mitä se suur-etuliite tässä yhteydessä merkitsee? Suomessa on n. 80 islamilaista pyhäkköä, mutta mikään niistä ei liene kokoluokkaa "suur-".

Olisiko suurmoskeija uhka? Siis uhka Kerimäen kirkon (tilaa 5000 ihmiselle) asemalle maan kookkaimpana uskonnollisena rakennuksena?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Hyviä kysymyksiä Tuomo! Saattaa olla hyvin hieno ja myös suuri rakennus tämä Suurmoskeija korkeine ja monine minariitteineen. En ole perehtynyt tähän rakennushankkeeseen muuta kuin monikulttuurillisessä mielessä, kuten Puheenvuorossani toin esille.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Se on hyvä, etä moskeija rakennetaan, jos rakennetaan, Helsinkiin. Minun ei saarijärveläisenä tarvitse kunnella sieltä kaikuvia rukouskutsuja.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Taitaa olla hesalaisten porvarien huolenaihe, jos ne rukouskutsut liikennemelun takaa juuri kuuluvat?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Niin... minunkin konservatiivis-sekulaareille tapakristityille korvilleni klassinen islamilainen rukouskutsu voisi olla meluhaitta ja harmin aihe. En tietenkään ole kulttuurirasisti mutta muuten vain tottunut kammoksumaan kaikkea vierasta!

En usko, että Helsingin islamilaiseen pyhäkköön rakennetaan minareettia. Toisaalta luulen, että rukouskutsu annetaan nykyään yleensä facebookin tai twitterin kautta. Mitäs jos Viljon kanssa tämän kerran otammekin härkää sarvista ja liitymme siihen rinkiin?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Liitytte rinkiin? Mihin rinkiin? Muslimiksiko?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #25

Siihen rukouskutsurinkiin, hyvä mies! Jos minareetista kuuluu kutsuhuuto, kantautuu se myös "vääräuskoisen" korviin. Luuletko ettei kristitty tavissuomalainen pääsisi somekontakteihin samassa maassa asuvien muslimien kanssa?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #30

Kyllä muslimien kanssa voi hyvin ystävystyä. Ensin ainoastaan tarvitsee ryhtyä muslimiksi. Muuten he eivät hyväksy meitä porukkaansa. Pikkujuttuhan tuo onneksi on.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #38

Tuo ei pidä paikkaansa. Muslimit eivät eroa tässä suhteessa mitenkään kristityistä, juutalaisista, uskonnottomista jne. Kaikkien kanssa voi ystävystyä edustamatta samaa näkemystä suhteessa uskontoon.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #40

Kiitos Markku Huusko oikaisusta josta olen täsmälleen samaa mieltä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #40

Koraani 5:56 (5:51 joissakin versioissa)
Oi te, jotka uskotte, älkää ottako juutalaisia tai kristittyjä ystäviksenne (suojelijoiksenne)! He ovat toinen toistensa suojelijoita (ystäviä), ja joka ottaa hetä ystävikseen, tulee yhdeksi heistä. Totisesti Jumala ei johdata väärintekeviä ihmisiä.

Koraani 5:83 (5:80 joissakin versioissa)
Sinä näet useiden heistä ottavan suojelijoikseen uskottomia. Miten pahaa heidän sielunsa valmistavatkaan itselleen, kun Jumala vihastuu heihin ja he saavat iäti olla piinassa!

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tämä blogi on nyt näköjään uskonasioihin liittyvä kahdella tavalla. Moskeija-aihe liittyy islaminuskoon ja sen edistäminen taas pelkkään ns. hyvään uskoon. Faktoilla ei sitten olekaan mitään väliä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kimmo Hoikkala,

Vaikka kuinka antaisit muslimeille "mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja muutokseen", he tulevat eväämään sisäänpääsysi Suurmoskeijaan, kunnes sinä itse käännyt muslimiksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tsot tsot Pekka! Jopa minä olen astellut moskeijaan, eikä muuta tarvittu kuin kenkien riisuminen. Ja pääsymaksu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jouduit ilmeisesti vääräuskoisena turistina/kantasuomalaisena maksamaan pääsymaksun moskeijassa käynnistä, mutta imaamin rauhansaarnan jälkeiseen rukoushetkeen tuskin sentään sait osallistua ?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Pekka, saa moskeijaa tietenkin vastustaa, mutta onko se YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukaista toimintaa? Muutenkin olisin halunnut kehuja itse avaukseen ja loistaviin kommentteihini Puheenvuoroni alla. :)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ei kait mikään yk:n julistus velvoita antamaan vieraan "vallan" rakentaa valtiouskonnolleen hirveetä monumenttia.

" Saattaa olla hyvin hieno ja myös suuri rakennus tämä Suurmoskeija korkeine ja monine minariitteineen."
Onko se mahdollinen hienous joku syy antaa lupaa tollaselle vihakeskukselle? Ja et vissiin ole tutustunut aiheeseen kun kerrot että se saattaa olla iso.

Käyttäjän JukkaKetonen kuva
Jukka Ketonen

Olen myös käynyt moskeijassa Berliinissä ja täällä Helsingissä. Vaikka kokemukset olivatkin ihan ok, en silti kannata suurmoskeijaa, enkä islamin levittämistä yleensäkään maassamme. Kannattaa myös lukea Alan Salehzadehin kirjoitus aiheesta:
http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2017/03...
Päivi Räsänenkin on sitä mieltä, että rinnakkaisyhteiskuntien syntymistä tulee viimeiseen asti välttää. Tunnen itsekin monia muslimeja, jotka ovat suurmoskeijaa vastaan. Kyllä, minäkin tunnen muslimeja.
Suomessa on jo liikaakin hyödyllisiä idiootteja. Ei kannata liittyä sellaiseen joukkoon.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Suurmoskeija monitoimitiloineen on tietysti järkyttävän näkyvä ja kuuluva aluevaltaus Helsingin paraatipaikalla. Se julistaa kaikille suomalaisille:

"Olemme tulleet tänne pysyäksemme täällä.
Tämä on osa kalifaattia! Repikää siitä, kurjat!"

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/pa...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jos kommentoijalla on tuollainen tunne, se ei välttämättä tarkoita kaikkia suomalaisia. Aika moni helsinkiläinen moskeijahankkeen hyväksyy, mutta moni myös vastustaa. Esimerkiksi perussuomalaisten johtoon pyrkivä Jussi Halla-aho hyväksyy suuren moskeijan rakentamisen: http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005128564.html

Ja muuten, ei Helsingin Hanasaari ole varsinainen kaupungin paraatipaikka. Se ei sijaitse kaupungin ytimessä, vaan muutaman metropysäkin ja pienen kävelyn päässä esimerkiksi päärautatieasemasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset