KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Verkkopankin käyttö ja äänestäminen pitäisi olla yhtä helppoa!

Ehdotonta vaalisalaisuutta pidetään tärkeänä asiana, mutta jo nyt voi pienellä paikkakunnalla annetuista äänistä päätellä jossain määrin kannattajien henkilöllisyyksiä, kun vaalipiirikohtaiset äänet julkaistaan. Siksi ihmettelen, että miksi kotoakäsin tehtävää sähköistä äänestämistä vastustetaan painavimmin vaalisalaisuus argumentilla?

Eikö olisi demokratian etu että äänestäminen tehdään mahdollisimman helpoksi ja samalla luotetaan äänestäjien kykyyn salata äänestyspäätös samalla tavalla kuin verkkopankin käyttö kotona. Olen itse sitä mieltä, että voisimme siirtyä hyvin sähköiseen äänestämiseen kotoakäsin pankkikirjauksin, kun luomme sellaisen salausjärjestelmän, joka sekoittaa äänestäjien yksilöintijäljet mahdollisimman hyvin.

Olen ihmetellyt poliittisessa keskustelussa olevaa sähköisen äänestämisen vastustusta todella kevein argumentein. Miksi monet jopa pätevät henkilöt nostavat tassut jo valmiiksi ylös teilaten koko sähköinen äänestäminen täytenä mahdottomuutena. Antakaamme insinööreille ongelma ja he kyllä sen hyvin johdetussa organisaatiossa tietoteknisesti ratkaisevat!

Vaalikupongit ja kansalaisten nöyryyttäminen virallisin menoin vaalipäivineen on menneisyyttä. Sähköinen äänestäminen ja kansalaisiin luottaminen on tulevaisuutta!

 

 

Korjasin vähän kirjoitustani kello 21:20!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Samaa mieltä, tismalleen! Mutta eihän sellaista järjestelmää voi tehdä, koska suurin puolue eli nukkuvat voisivat alkaa äänestämään, ja ihan väärin ;D Se että sähköistä äänestystä ei edelleenkään ole tullut, on perusteltu silläkin, että tuloksethan voitaisiin väärentää. Sekin on helppo hoitaa, jokainen äänestänyt voisi milloin tahansa tarkistaa järjestelmästä että hänen antamansa ääni on todella laskuissa mukana ja oikein. Vaalikuponkisysteemissä et pysty edes sitä tarkistamaan jälkeen päin, joten vilppi tässä järjestelmässä lienee todennäköisempi.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos kannustavasta kommentista Jari! Poliittinen eliitti ei halua tehdä tai edes miettiä keinoja äänestämisen helpottamiseksi ja tämä on todella surullista.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Eihän se mikään salaisuus ole, että ketkä äänestää ja ketkä eivät äänestä, koska nimilistat on olemassa eli avauksessani oli asiavirhe, kun periaatteessa ennakkoäänistäkin voi päätellä omia kannattajiaan pienissä vaalipiireissä vähäisillä äänimäärillä.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Hauska juttu, sanoi sika, kun joulusta kuuli!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Seuraavassa presidentin vaalissa Pietarin trollitehtaan harjoittelijalle annettaisiin tehtäväksi valita Suomen presidentiksi Väyrynen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Antakaamme insinööreille ongelma ja he kyllä sen hyvin johdetussa organisaatiossa tietoteknisesti ratkaisevat!"

Vrt. antakaamme lääkäreille tehtäväksi ehkäistä syövät, ja kyllä sen hyvin johdetussa organisaatiossa lääketieteellisesti ratkaisevat.

Ohjelmistotuotannon diplomi-insinöörinä voin sanoa, että ongelma elektronisessa äänestämisessä on nimenomaan vaalisalaisuus, eli se, että emme voi yhdistää jotakin ääntä sen antajaan.

Tästä syystä emme voi jälkeenpäin varmistaa, että jokaisen antama ääni on todellakin mennyt kenelle piti - ts. et voi katsoa järjestelmästä ketä äänestit, tai äänestitkö ylipäätänsä.

Koska näin on, mikään ei estä jotakuta muuttamasta ääntäsi jollekin muulle, tai lisäämästä määrää x ääniä jollekin.

Jos luovumme vaalisalaisuudesta, elektroninen äänestys on toteutettavissa turvallisesti.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Tuo myös hieman kummastuttaa, siis sähköisen äänestyksen vaalaisalaisuuden vaarantaminen. Mikäli asia hoidettaisiin kunnolla, niin taatusti se sähköinen äänestäminen olisi vähintään yhtä salaista kuin kopissa paperilappuun numeron raapustaminen. Olen monta kertaa miettinyt tuota verkkopankin salaushommaa, nytkin minun pitää syöttää 14 numeroa oikeassa järjestyksessä ennen kuin pääsen tekemään tililläni yhtään mitään. Ja jos kyseessä on luottokorttimaksaminen, niin numeroita tulee koko joukko lisää, eli "Verified by Visa"-systeemi.

Eikö nykyäänkin jo äänestystulokset liiku sähköisesti jossain välissä, eli miksi se yksi vaihe lisää vaarantaisi koko ketjun. Ja toisaalta ilmoitus äänioikeudesta tulee tavallisena kirjepostina, entä jos joku varastaa sen postilaatikosta ennen kuin itse ehtii hakea postin, aiheutuuko tuosta ilmoituksen menetyksestä ongelmia.

Ja kyllä kai se sähköinen äänestäminen tulevaisuudessa on varsin todennäköistä mutta kuinka kaukana tulevaisuudessa, lie eri asia. Näkisin sen vastustamisen kuuluvan seuraavan sarjan jatkeeksi:

Vinyylilevyt eivät koskaan häviä...
Digitaalinen valokuvaus ei tule korvaamaan perinteistä filmiä...
Ja kai jossain vaiheessa taisi olla lankapuhelinkin korvaamaton, nyt kuitenkin kerätään "kuparilankoja" vauhdilla pois...
etc...

En silti oleta etteikö NSA tai vastaavat voisi halutessaan sekaantua asioihin mutta salausjärjestelmät kehittyvät kaiken aikaa edelleenkin.

ps. Ei kai äänestyslippujen tuhoamiseksi tarvita kuin yksi tulitikku... ;-)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Eikö nykyäänkin jo äänestystulokset liiku sähköisesti jossain välissä, ....
Tulokset kyllä liikkuvat, mutta eivät varsinaiset äänet.

Ja toisaalta ilmoitus äänioikeudesta tulee tavallisena kirjepostina, entä jos joku varastaa sen postilaatikosta ennen kuin itse ehtii hakea postin, aiheutuuko tuosta ilmoituksen menetyksestä ongelmia.
Ei aiheudu, ilmoitusta ei välttämättä tarvita äänestyspaikalla.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Mielestäni poliittiset päättäjät suhtautuvat kielteisesti sähköiseen äänestykseen erityisesti sen vuoksi, että nuorten äänestysprosentti nousisi rajusti eikä helposti manipuloitavissa olevilla vanhusten äänillä olisi silloin enää niin suurta merkitystä.

Hokema nuorten äänestämisprosentin nostamistarpeesta on poliittista pudrettia. Jos kaikki nuoret äänestäisivät olisivat vanhat ’valtioneuvokset’ hyvin pian entisiä kansanedustelijoita. Nykyjärjestelmä perustuu suureen nukkuvien puolueeseen, joten sen muuttaminen on kiven takana; puheet ja teot eivät tässä asiassa kohtaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä vastustan sähköistä äänestystä. Eritoten kotoa suoritettuna.

Jätetään moinen nykyisin jo olemassa oleville nettigallupeille ja nautitaan niiden viihteellisyysarvosta. Ne sopivat Voice of Finlandiin ja Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmiin.

Pääargumenttina kotoa käsin suoritettavan äänestyksen vastustamiselle minulla ei ole varsinaisesti vaalisalaisuutta, koska sillä ei ole kovinkaan suurta merkitystä. Lopputuloksen kannalta sillä ei ole merkitystä lainkaan.

Pääargumenttini on äänestystuloksen validisuuden kyseenalaistuminen nettiäänestyksen käyttöönoton seurauksena. Kukaan ei tiedä kuka itse asiassa äänen on pukannut. Kukaan ei tiedä kuka on saattanut pakottaa toisen äänestämään tiettyä ehdokasta. Äänestystilanne olisi kaiken kontrollin ulkopuolella.

Toisiksi tärkein argumentti nettiäänestystä vastaan on sitten tulosten laskeminen ja verifiointi. Kuinka paljon digimaailmassa onkaan teknisiä ongelmia, bugeja, verkkohyökkäyksiä, tietoista manipulointia ja hakkerointia y.m. Kun paperilaput ovat uurnassa ja oikeat lihaa ja verta olevat ääntenlaskijat valvotussa tilassa laskevat äänet lappu kerrallaan, niin kellään ei ole nokan koputtamista. Olen itse ollut ääntenlaskijana parikin kertaa ja tiedän hyvin kuinka mahdotonta siinä tilanteessa on tuottaa mitään vilppiä.

Joten "if it isn't broken, don't fix it" -periaate pätee tässä asiassa erittäin hyvin.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Kun paperilaput ovat uurnassa ja oikeat lihaa ja verta olevat ääntenlaskijat valvotussa tilassa laskevat äänet lappu kerrallaan, niin kellään ei ole nokan koputtamista. Olen itse ollut ääntenlaskijana parikin kertaa ja tiedän hyvin kuinka mahdotonta siinä tilanteessa on tuottaa mitään vilppiä."

Minulla taas ei ns. "harmajata hajua" miten äänten laskenta ja tulosten kirjaaminen nykypäivänä tapahtuu mutta eikö ne tulokset kirjata tietokoneelle, ja tästä tulekin mieleeni StuxNet-haittaohjelma ja sen tyyppisen haitakkeen "istuttaminen" konehelle. StuxNet laittoi Iranin uraanirikastamojen sentrifugit pyörimään ylikierroksilla ja lopulta ne tuhoutuivat mutta sen haitakkeen oveluus ei ollutkaan siinä, se lähetti edelleen täysin normaaleja arvoja valvomoon, ja kukaan ei aavistanut mitään. Entäpä jos "VaaliStuxNet" toimii samalla periaatteella, eli näytölle tulee oikeat luvut mutta tallentuukin aivan jotain muuta.

"Pääargumenttini on äänestystuloksen validisuuden kyseenalaistuminen nettiäänestyksen käyttöönoton seurauksena. Kukaan ei tiedä kuka itse asiassa äänen on pukannut. Kukaan ei tiedä kuka on saattanut pakottaa toisen äänestämään tiettyä ehdokasta. Äänestystilanne olisi kaiken kontrollin ulkopuolella."

Tuo ei tullutkaan mieleeni, ja kontrollin vuoksi äänestys pitäisikin tapahtua edelleen äänestyskopissa eikä kotona. Mutta kun äänestettäisiin kopissa koneella, niin äänet laskettaisiin reaaliaikaisesti, ja näin vilpin mahdollisuus edelleen pienenisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Minulla taas ei ns. "harmajata hajua" miten äänten laskenta ja tulosten kirjaaminen nykypäivänä tapahtuu mutta eikö ne tulokset kirjata tietokoneelle,"

Äänilaskenta tapahtuu vaalipiireittäin suurissa saleissa, joissa on vieri vieressä pitkiä pöytiä. Jokaisen pöydän päässä on niin sanottu pöytäpäällikkö valvojana ja hänen vieressään sihteeri. Ääntenlaskijat ovat sitten molemmin puolin pöytiä.

Äänet lasketaan käsin siten, että laatikoista lätkäistään paksut niput jokaiselle laskijalle, joka lajittelee ne äänestetyn numeron perusteella tässä vaiheessa puolueiden tai vaaliliittojen mukaisiin nippuihin.

Niput kootaan puolueittain/vaaliliitoittain koko pöydän tulokseksi ja sihteeri merkkaa kynällä paperille kunkin vaaliliiton saaman äänituloksen.

Viereisessä huoneessa on lautakunta, joka kerää kaikkien pöytien yhteistulokset yhteen ja näin äänet kumuloituvat illan mittaan tunti tunnilta. Toki ne tiedonvälitystä varten laitetaan nettiin, joka julkaisee valtakunnallista äänimäärän kehittymistä, mutta se on vain epävirallinen tulos. Virallinen tulos perustuu aina käsin tehtyyn lippujen tarkistuslaskentaan.

Jos sähköinen äänestys tehtäisiin äänestyskopissa, niin silloin olisi mahdollista printata siellä myös ulos oma äänestyslippu äänestyksen jälkeen kuin kaupan hedelmävaa´alta konsanaan ja pudottaa se uurnaan. Silloin saataisiin se hyöty, että äänestystulos olisi reaaliaikainen ja selvillä heti uurnien suljettua, mutta lisäksi olisi tarkistuslaskentaa ja arkistointia varten myös paperilaput olemassa. Sellaista vastaan minulla ei olisi mitään. Silloinhan ei tarvitsisi edes pankkitunnuksia tai mobiilivarmenteita, kun äänestyskopit olisivat itsessään uniikkeja sivustolle kirjautumispaikkoja.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Kiitos selvennyksestä.

Kysyisin vielä yhtä asiaa, ja se ei liity mitenkään sähköiseen äänestykseen, kauanko äänestyslippuja säilytetään siltä varalta jos joudutaan äänten uudelleen laskentaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Niitä säilytetään siihen asti kunnes seuraavat vastaavat vaalit on suoritettu ja tulos ratkennut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset