KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Kateus on vihaa!

Kateus on lapsellinen tunne ja toiselle ihmiselle vahinkoa toivovan aikuisen henkilön tunnereaktio.

Narsistinen kateus

Kateus on hyvin haitallinen tunne missä tahansa yhteisössä ja se lienee sukua vallanhimolle ja hallinnan menettämisen tunteelle. On olemassa motivoivaa kateutta esimerkiksi tulovertailussa, mutta en usko motivaation silloinkaan olevan tervehenkistä.

Kateus on vihaa!

Kateuden suhde vihaan? Kateus on mielestäni eräänlainen vihareaktio, jonka seurauksena halutaan toiselle vahinkoa. Kateellinen voi esimerkiksi haluta toisen menettävän onnellisuuden tunteen, koska hän on kateellinen eikä siedä toisen onnellisuutta.

Pettymys on pettymys!

Vaikeasti kateellisen tunnistaa siitä, että hän ei varsinkaan voi vilpittömästi iloita toisen onnesta. Pettymys on eri asia kuin narsistinen kateus. Joskus voi olla, että esimerkiksi joukkueurheilussa ja kouluissa asetetaan joku juniori tai oppilas ylitse muiden ja se voi tuntua muiden lasten mielestä jonkinlaiselta pettymykseltä, kun heitä ei huomioida mitenkään.

Pettynyt voi helposti myöntää huonommuutensa.

Pettymys syntyy kun olettaa olevansa vähintään yhtä hyvä kuin voiton vienyt henkilö, eikä sitä voi mielestäni vielä pitää kovinkaan selvänä merkkinä kateudesta. Selvästi mitattavissa asioissa, kuten jalkapallon pallonhallinta kilpailussa pettymystä ei varmaan synny, mutta kateelliset ovat tietenkin kateellisia, kun he eivät pärjää kuten haluaisivat.

Pomppu mustasukkaisuuteen!

Olisiko pettymys ihmisen tuntemuksena sukua jossain määrin lievälle mustasukkaisuudelle. Mustasukkainen henkilö pitää omaa asemaansa parisuhteessa epävarmana, vaikka aina siihen ei ole edes syytä. Usko parisuhteen rakkauteen voi olla koetuksella, kun mustasukkainen huomaa paremman ja rakastettavamman henkilön kuin mitä hän itse omasta mielestään on.

Markkinatalous mahdollistaa kateellisten kiusanteon!

Talousjärjestelmä mahdollistaa monelle kateelliselle hyvän asetelman kiusantekoon, koska kateellinen voi haitata toisten ihmisten taloudellista pärjäämistä. Esimerkiksi työpaikalla kateellinen esimies on pahin mahdollinen esimies, koska häneltä puuttuu kannustavuus henkilöstön joukossa ja hän suosii vain itseään jollakin lailla huonompia alaisiaan.

Kateuden voi ajatella olevan osittain lievää narsismia, jolloin henkilöltä puuttuu kannustavuus kun kateellisen kaikki aika menee "vikojen" etsimiseen muista ihmisistä.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Tuo talousjärjestelmän sisällä ilmenevä esimerkki oli kyllä harvinaisen outo ja olematon.

Meidän systeemimme tuottaa negatiivisuutta sen kautta, että se mahdollistaa toisten työpanoksella rikastumisen. Se perustuu toisten työn tulosten omistamiseen ja työpanoksen sangen vapaaseen hinnoitteluoikeuteen. Jostain syystä työn hinta usein hinnoitellaan mahdollisimman alas riippumatta yrityksen kannattavuudesta. On selvää, että tällainen aiheuttaa vihaa. Kateus on väärä sana.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kirjoitan, koska haluan herättää lukijoissa ajatuksia.

Ei kirjoituksiani silti ole mikään pakko lukea tai kommentoida.

Juuso Hämäläinen

Tämähän meni sitten kuten pitikin. Ei syytä hermostua. Luin vapaaehtoisesti juttusi, koska se oli näin julkisesti nähtävillä. Lukematta ei tiedä mitä kirjoitettu. Ihan hyvä kirjoitus mielestäni, herätti paljon ajatuksia. Kommentoin yhtä niistä. Eihän tässä muuta tapahtunut.

Juuso Hämäläinen

Kateusluokitteluun olen joskus ajatellut sellaisen jaon, jossa yhdessä moodissa haluaa toiselta itselleen tai ainakin pois jotain mitä itsellä ilmeisimmin ei ole.

Ja toisessa hyvin terveessä? kateuden moodissa näkee toisella jotain ja pyrkii hankkimaan sellaista myös itselleen. Meidän kulutusyhteiskuntamme perustunee tähän. Kun naapuri hankkii uuden auton tai veneen niin on itsekin ryhdyttävä hankintoihin.

Tunnen vähän vanhempia bisneskavereita, jotka yli 50-vuotiaina vaihtaneet vaimoa kaikki, kun yksi ensin aloitti sen kierteen. Toiset sanovat, että ok, kerran vain eletään. Toiset paheksuvat naisten esineellistämistä.

Karvas totuus on, että miehistä moni paheksuja tekisi samoin, jos pystyisi. Nämä kuuluvat siihen pahimpaan kateusluokkaan. He haluavat sen mitä toisella on itselleen eli nuoren tyttöystävän. Mutta eivät tietäisi edes mitä sillä tehdä. Hukkakateus on pahinta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Tässä on mielestäni asiaa.

En ymmärtänyt edellä sitä, että miksi olit minun esimerkkiäni kateudesta työpaikalla vastaan? Kateellinen ja huono esimies näkee alaiset uhkana, eikä hän halua suosia itseään paremmilta vaikuttavia henkilöitä. Ja vaikka tällainen ajattelu lienee osittain taaksejäänyttä aikaa niin luulen että sitä vielä esiintyy.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kateus työpaikalla ilmenee usein työpaikkakiusaamisena, mikä on todella yleinen ilmiö suomalaisessa työyhteisössä.

Mikäli työpaikkakiusaaja on oma esimies, on tilanne toivoton. Erityisesti tilanteessa, jossa esimies on vanhempi ruma nainen ja kateuden kohde on nuori ja kaunis naispuolinen alainen.

Kateuden kohde alkaa vihata kadehtijaansa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #7

Juu, tällaista juuri tarkoitin. Esimiehen kateus on organisaatiolle todella myrkyllinen asetelma.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kateuden tunne ei mielestäni ole vihan tunnetta. Kateus merkitsee, että haluaisi saada jotakin mitä toisella on, mutta itsellä ei. Ja kun ei sitä saa, tuntuu kurjalta. Kateus voi johtaa vihaan mutta se on jo eri asia/tunne.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kirjoitin, että eräänlainen vihareaktio tai paremminkin sanottuna tässä viha on sekundaarinen tunnereaktio, jossa on motiivina kateus.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13

...Joka tässä tapauksesa ei vastaa sisältöä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #14

No vastaa se sen verran kun kerron sen vastaavan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15

Ei ole järin tiukat vaatimukset, mutta sehän sopii.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #17

Kieltämättä otsikkoni oli sellainen hieman täkymäinen. Kateudesta syntyy vihaa ja sitä olen tarkoittanut, kuten varmasti ymmärsit.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Liian usein kateus ja tahto oikeudenmukaisuuteen sekoitetaan. Harmi sinänsä,koska sanalla kateus saadaa hiljennettyä pyrkimykset oikeudenmukaisuuteen saati sitte tasa-arvoon.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Mitä on oikeudenmukaisuus? Eikö esimerkiksi sivistysvaltiossa pitäisi jokaiselle maksaa ansionsa mukaan, mutta ketään ei saisi silti jättää osattomaksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Oikeudenmukaisuus on varmaankin tunne oikeasta ja väärästä perimmiltään. Monet eläimetkin tuntee sen joten siitä varmasti on tutkimuksia olemassa. Toki voidaan maksaa ansionsa mukaan,mutta sillä ei ole mitään tekemistä sivistysvaltion kanssa,koska näyttääkin siltä,että juuri sivistysvaltiossa ri tarvitse maksaa ansionsa mukaan vaan valtio maksakoot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset