KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Yksityisyydestä ja medialukutaidosta somessa!

  • Tuore tilannekatsaus Facebookissa seuraamieni käyttäjätilien määrästä, josta sitten muodostuu uutissyötteeni.
    Tuore tilannekatsaus Facebookissa seuraamieni käyttäjätilien määrästä, josta sitten muodostuu uutissyötteeni.

Voit vaalia ehdotonta yksityisyyttäsi ainoastaan pysymällä pois kokonaan sosiaalisesta mediasta. Internettiä voit käyttää ehkä vielä joissakin kirjastoissa maailmalla ilman sisäänkirjautumista, jolloin tietojasi ei voi yksilöidä.

Oikeasti ketään ei kiinnosta!

Se on kokonaan eri asia, että kiinnostaako amerikkalaisissa sosiaalisen median palveluita tuottavissa yrityksissä ketään yksittäinen suomalainen juntti? Robottiohjelman laatimat uutissyötteet ovat tietysti olemassa esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä, vaikka kyseisissä organisaatioissa ei kukaan yksittäinen henkilö juuri sinua tunnekaan, niin robottiohjelmisto pyrkii tarjoilemaan sinulle silti tietynlaista uutisvirtaa riippuen tietenkin paljon seuraamiesi käyttäjätilien määrästä.

Vaarana on some-rajoittunut maailmankuva.

Olen miettinyt liittyykö sosiaalisen median käyttöön jonkinlaisia uhkakuvia, jos ei julkaise juuri mitään kirjoituksia, videoita, puheita, kuvia tai edes reagoi millään lailla muiden somen käyttäjien julkaisuihin. Uhkakuvana voi olla sosiaalisen median käytön myötä hyvin rajoittunut maailmankuva, koska lähtökohtana on, että päätät itse Facebookissa uutisvirtaasi muodostavat julkaisijat.

Twitter mahdollistaisi hyvän kansalaiskeskustelun! 

Twitter on nähdäkseni hashtageineen paljon lähempänä todellista yhteiskunnallista ilmapiiriä, jos ajatellaan, että erilaiset mielipiteiden esittäjät kohtaaavat ideologisista eroista huolimatta esimerkiksi #talous ja #politiikka aihepiirien alueilla. Ongelma Twitterissä on Suomessa lähinnä sen pieni aktiivijulkaisijoiden lukumäärä. Toisaalta kun aktiivisia julkaisijoita ei ole monia, niin silloin on varsin helppo seurata lukuisiakin hashtag-keskusteluita ja tarkastella siten yhteiskunnallsita ilmpiiriä.

Auktoriteetit painottuvat Twitter-keskusteluissa!

Twitterin hashtagien antamassa julkisessa mielikuvassa pitää olla olla kuitenkin hyvin kriiittinen, koska vaikuttaa siltä, että yhteiskunnallisesti hyväosaisten viesti painottuu hyvin voimakkaasti Twitter-keskusteluissa ainakin suomalaisessa keskustelussa. Silloin tarvitaan erityisen kriittistä medialukutaitoa, että osaa nähdä julkitulleista kommenteista kansan piirissä olevaa aitoa fiilistä. Avain kriittiseen medialukutaitoon Twitterissä on kuitenkin se, että läheskään kaikki reaktiot eivät tule julki edes hashtag-keskusteluissa, varsinkin jos kyseessä on matalan aktiivisuuden hashtag.

Ole avarakatseinen sosiaalisessa mediassa, jos haluat kehittyä ajattelijana.

Somessa on helppoa mennä harhaan ja mennä myös mukaan harhaan, koska sosiaalisen median luonne on antaa todella helppoja ja yksinkertaisia vastauksia hyvin monimutkaisiinkin asiakokonaisuuksiin. Yksittäisen sosiaalisen median käyttäjän on hyvin vaikeaa muodostaa kriittistä maailmankuvaa pelkästää somea seuraamalla, mutta silti se on mahdollista jos ei poissulje seuratuista some-käyttäjätileistä edes niitä joiden julkaisut sotivat eniten omaa maailmankuvaasi vastaan sitä kyseenalaistaen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Twitterissä ei ole kauheasti mitään keskustelua mistään. Muutaman sanan viestit ovat yhtä tyhjän kanssa, kun käsitellään mitä tahansa vaativampaa aihetta.

Mediasta riippumatta tärkeää on sisältö. Sen laatu ja tietojen oikeellisuus. Ihmisten tykkäämiset ja vastaavat ovat merkityksettömiä, jolleivat ne perustu oikeaan tietoon.

Asiat ovat asioita. Ja mielipiteet vain mielipiteitä. Ja luulot luuloja. Ne on syytä pitää tiukasti erillään. Somen suurin ongelma on, että ne menevät kaikki täysin sekaisin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ei Twitteriä ole pakko lukea. Kannustan julkaisemaan enemmän kuin marisemaan.

Juuso Hämäläinen

Elä hermostu.

Kerro miten twitter edistää vakavampaa asioiden käsittelyä. Jotenkin muuten kuin Stubbin 'Ei mulla muuta'-tyyliin. Twitter on hieman kehittyneempi versio tekstiviestistä.

Julkaiseminen ei ole itseisarvo. Sisältö jos puuttuu niin on parempi olla avautumatta ja julkaisematta. Näin minä ainakin ajattelen. Terve itsesensuuri on kullan arvoinen. Lopusta kurista pitävät huolen lukijat.

Itse kirjoitan ts. nykykielellä jaan tai julkaisen monessa mediassa Lähi-idässä, Englannissa, USAssa, Saksassa, Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Kaakkois-Aasiassa. Se on niin helppoa nykyään. Enemmän Suomen ulkopuolella. Mutta kirjoitan vain, kun on jotain paremmin mietittynä kuin hetken ajatus.

Twitter-viestejä toki näkee koko ajan kasapäittäin, mutta niissä on valitettavan vähän mitään luettavaa. Joskus hyödyllisiä linkkejä, joita vaikea muuten löytää.

Somea fiksumpia tapoja vaikuttaa kaikkien ymmärrykseen on mm wikipedia ja sen sukulaiset. Olen wikin alusta asti kirjoittanut ns faktaa tuohon netin tietokirjaan, johon miljoonat viittaavat tietolähteenä. Suosittelen tätä. Toki tiedettävä oikeasti siitä, mistä kirjoittaa. Mielipiteet, tunteet ja luulot pidettävä siellä twitterissä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #3

Tuntuu sulla asiaa olevan, niin mene twiittaan.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Ok. Tuli tämä aihe käsiteltyä. Olen surkea tviittaaja. En kiusaa muita lyhytviesteilläni siis.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #6

Minusta tuntuu, että onhan sun kommenteissa pointtia, mutta itse ajattelen hieman toisin. Mitä pahaa siinä että netissä on erilaisia paikkoja erilaisille viestijöille? Itse näen Twitterissä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia toisin kuin ilmeisesti sinä ja uskon kaikilla ihmisillä olevan jotain annettavaa julkisessa viestinnässä.

Sami Miettinen

Twitter ei mahdollista hyvää kansalaiskeskustalua, koska Twitter ei ole neutraali. Twitter hiljentää vääriä mielipiteitä olevien keskustelua shadow-bannaamalla henkilöitä tai vastaavasti antaa perinteisen käyttökiellon muutamaksi päiväksi, jos julkaisijan mielipiteet eroavat Twitterin omasta linjasta (erittäin liberaalista linjasta).

Twitter myös hiljentää trendaavia hashtageja, koska Twitter ei halua tiettyjä kansallisia ilmiöitä pinnalle hashtagien muodossa.

Siinä on aika kaukana vapaa ja avoin kansalaiskeskustelu tärkeistäkin aikeihsta, jos toinen osapuoli ei saa osallistua keskusteluun neutraalissa ympäristössä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Twitterissä on etenkin suomalaisten käyttäjien keskuudessa ongelmia, koska aito keskustelu tosiaan puuttuu. Monet pönkkäävät itseään somessa ylöspäin, jolloin asian merkitys jää toissijaiseksi. Eihän tälle mitään voi, koska julkisessa viestinnässä suositaan persoonia asian varjolla. Jos asiaa oikeasti arvostettaisiin niin muistaisimme sosiaalisesta mediasta asiat emmekä asioiden takana olevia henkilöitä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tarvitaan some-ajokortti, joka myönnetään ainoastaan medialukutaito-kurssin hyväksytysti suorittaneille täysi-ikäisille kansalaisille. Vain näillä henkilöillä on oikeus käyttää somea.

Ja lisäksi määräys, että someen saa mennä ainoastaan porukalla, ei koskaan yksin.

P.S. Tarvittaessa valtio voisi sulkea koko somen, jos sitä ei osata käyttää oikein.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

En tiedä kannattako somen suhteen koskaan olla.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #13

Mietin just tätä kysymystä tänään ja onhan viestintä melko kevytmielistä somessa. Ennen uskoin vahvemmin asian voimaan, mutta en silti ole menettänyt toivoa sen suhteen, etteikö sosiaalisen median välityksellä voi edelleen vaikuttaa asioiden suotuisamman järjestymisen puolesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset