KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Psykiatrian tutkimustyö on osittain hyvin epätieteellistä!

Voiko sellaista tieteenalaa pitää ollenkaan tieteenä, jota kohtaan ei saa esittää kriittisiä kysymyksiä? Oikea tieteentekijä ymmärtää, ettei hänen tutkimusalansa välttämättä anna mitään ehdottoman päteviä vastauksia juuri mihinkään asiaan.

Insinööritieteissä on hyvä puoli niiden konkreettisuus. Esimerkiksi kun sillan kuormitus saavuttaa laskennallisen maksimin, niin silta romahtaa! Lääketiede pyrkii myös konkretiaan sairauksien syy-yhteyksiä selvittäessä, mutta tällainen ajattelu on itse asiassa hyvin ylimielistä ajattelua, koska jokainen sairaus ovat lähes poikkeuksetta monen osatekijän summa.

Ihmistieteissä kaikki on tulkintaa jos pyritään selvittämään syy-yhteyksiä. Nyt on esimerkiksi psykiatriassa vallalla osittain käsitys, että tietyt psykiatriset sairaudet voidaan ennakoida perinnöllisyystieteen tutkimustyön perusteella, mutta se on ajatuksena aivan epätieteellinen kuten se olisi myös lähes kaikkia somaattisia sairauksia ajateltuna.

Voidaan kyllä ajatella, että joku tietty perintötekijä altistaa ihmisen sairastumaan psykoottisesti oireilevaan sairauteen, mutta silloin pitää huomioda se tosiasia, että kaikilla ihmisillä on pieni noin vähän yli prosentin todennäköisyys sairastua psykoottisesti oireilevaan sairauteen.

Lääkärit pysykööt siinä asiassa, jonka he parhaiten taitavat eli sairauksien hoitamisessa. Tarvittaisiin ihan oma terveystieteiden ja lääketieteen osaajien työryhmä miettimään valtakunnallisesti eri sairauksien ennaltaehkäisyä niiden todennäköisten syy-yhteyksien pohjalta! Jos Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos (THL) ei tähän kykene niin mikä organisaatio siihen sitten kykenee?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen usein ihmetellyt miten suoritetaan kaikkien uusien psykoosilääkkeiden kliinistä tutkimusta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Eihän kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia voida tietää ja joka muuta väittää on ylimielinen valheessa elävä henkilö.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tiedetäänkö edes lyhytaikaisvaikutuksia? Ja ketkä niitä vaikutuksia tutkii? Jos potilas kokee kipuja, onko kyseessä pelkkä harha jota ei tarvitse noteerata?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyllähän lääkkeiden tutkimustyö pyrkii konkretiaan, mutta lääkärit harvoin ottavat lääkkeiden aiheuttamia sivuvaikutuksia tosissaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mutta minulle on edelleen mysteeri miten niitä lääkkeitä kliinisesti tutkitaan.
Olet täysin oikeassa, psykiatria ei ole tiedettä vaan ns. uskomustiedettä. Neurologia on kehittynyt huimasti sen jälkeen kuin erosi lääketieteen erikoistumisalana psykiatriasta. Mielitautilinjalla ei edes kyseenalaisteta 100 vuotta vanhoja diagnooseja kuten esim, suomeksi sanottuna "jakomieliraivotauti".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset