KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Suomalainen sairaanhoitaja ammattinimike tarkoittaa laatua!

Haluan lausua sairaanhoitajista ja heistä muodostuneesta mielikuvastani pitkäaikaissairaana muutaman lauseen, vaikka tai juuri siksi kun olen jo työkyvyttömyyseläkkeellä.

Suomalaiselta sairaanhoitajalta voi odottaa korkeaa ammattitaitoa omalla erikoisalallaan. Voikin perustellusti sanoa että sairaanhoitaja tarkoittaa ammattinimikkeenä laatua Suomessa!

Sairaanhoitajat voivat olla joskus hieman tylyjä, koska kaikilla ihmisillä mielialat voivat vähän vaihdella. Toivon että sairaanhoitajien vastuullinen työtehtävä huomioitaisiin paremmin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. En kuitenkaan usko, että läheskään kaikki sairaanhoitajat ovat tyytymättömiä palkkaukseen. Suurempi tekijä työn rasittavuutta ajatellen on mielestäni se, että potilaiden aidon kohtaamisen merkitys on vähentynyt.

Omien potilaskirjausteni perusteella on kirjattu sairaanhoitajien toimesta jonkin verran epäoleellisia asioita tietojärjestelmään, kun oleellista olisi lääkärien ohjeistaa kirjaamaan potilaasta aina kaikki selvät muutokset potilaan terveydessä ja sosiaalisessa ympäristössä. Potilastietojen jatkuva pikkutarkka kirjaaminen tietojärjestelmiin saattaa olla myös monien sairaanhoitajien mielestä usein epärelevanttia vai olenko ihan väärässä tässä asiassa?

Suomalaisena luotan kyllä sairaanhoitajiin jotka ovat silti nähdäkseni omassa työssään osittain kärsimässä sosiaali- ja terveyspalveluiden byrokraattisen johdon takia. Suomalainen haluaa palvelualttiutta ja hoitoa kun sitä tarvitaan. Joskus voisi myös terveydenhuoltoalan ihmiset oppia rauhoittamaan kipeitä, ettei ole mitään hätää, vaikka ei lääkäriin aina pääsekään, koska kyllä jokainen järkevä sairaanhoitaja käsittää että kipeellä kansalaisella on joku hätä vähintäänkin mielentilassa, jos hän marssii ensiapuaseman vastaanottotiskille.

Hyvää kesää vaan kaikille lukeville sairaanhoitajille! 

t. Kimmo Hoikkala, Oulu

(Kirjoittaja on mielenterveyskuntoutuja ja kokemusasiantuntija.)

Ps. Inspiraationa toimi käyttäjätili Sairaanhoitajat, joka on Facebookissa Sairaanhoitajaliiton ylläpitämä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset