KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Migreeni on syytä ottaa vakavasti!

Haluan kertoa migreenin kanssa elämisestä kaikille avoimesti, jos tästä joku saa vaikka ajatusta auttaakseen migreenipotilaita tai sitten vertaistukea. Lapsen migreeni on syytä ottaa vakavasti ja sen takia haluan kantaa korteni kekoon kokemusasiantuntijana tässäkin sairausasiassa.

Itselläni ensimmäiset migreenioireet olivat peruskoulun yhdeksännellä luokalla koulukodissa ja kärsin vuosikausia nuorena alta parikymppisenä ajoittaisista vaikeista petiinkaataneista migreenikohtauksista. Saattaa olla että silmäni rasittuivat liikaa, kun sinnittelin vuosia kouluissa (noin -2.0 taittovirheellä) vaikka tämä on vain minun teoriaani. Silmälasit sain kun kutsuntojen terveystarkastuksessa paljastui huono näkökykyni vuonna 1996.

Vasta parikymppisenä kohtaus oli niin paha ja ehkä pahin koko elämäni aikana, että tarvi lähteä terveysasemalle veljeni saattamana. Siellä sain kohtauslääkkeen ja kolmen tabletin reseptin (Maxalt Rapitab) kohtauksiin, mutta sen jälkeen migreeni ei ole oireillut minulla kuin kerran.

Viimeisin oireiluni vuonna 2013 liittyi mielestäni stressaavaan tilanteeseen, jonka jälkeen puhkesi kohtaus eli kasvot ja käsi puuttuivat. Hakeuduin silloin TAYS Acutan ensiapupäivystykseen ja kohtaustani pidettiin epäselvänä, koska potilastiedoissani ei ollut ilmeisesti näkynyt parikymppisenä ollut migreenikohtaukseni Pirkkalassa. Sain Acutassa Burana 800 mg ja Panadol 1000 mg, jonka jälkeen oireeni alkoi jo vähitellen helpottaa. Päänsärky ei ollut erityisen voimakasta mutta ihan riittävää silti ja näkökyvyn häiriö kesti kuitenkin varmaan liki kaksi tuntia. Joskus edelleen ajattelen, kun kieli hieman vaikuttaa olevan puuduksissa, että taasko menee kohtaukseen mutta ei ole tosiaan viime vuosina mennyt.

Aurallinen migreenikohtaus voi olla todella pelottava lapsen mielestä etenkin sen takia kun siihen liittyy vielä todella voimakas päänsärky, joka voi tuntua samalta kuin joku takoisi vasaralla päätä. Toivottavasti migreenipotilaat saavat oikeanlaisen hoidon mahdollisimman nopeasti, eikä heitä epäillä krapulasta kärsiviksi nuoriksi, kuten minua epäili joku terveyskeskuksen siivooja Pirkkalassa aikoinaan.

Inpsiraationi lähde oli Suomen Migreeniyhdistyksen Facebookissa jakama Yleisradion uutisjuttu:
https://yle.fi/uutiset/3-9658196

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voisit pyytää neuvoa migreenongelmaan Teppo Syvärilältä. Uskon, että hänellä olisi heti antaa ylivertaisen toimiva resepti.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyse on lapsista nyt. Teki mieli poistaa kommenttisi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jep. CBD sopii myös lapsille. On kuulemma monilla auttanut migreeniin ja sen eri muotoihin. Toki ainetta ei saa Suomesta, vaikka se on lääkeainelistalla. Miksi sitä sitä voi kysyä Fimealta ja Valviralta. :)

https://www.leafly.com/news/science-tech/new-study...

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Pitää sen verran sanoa, että siivooja oli tavallaan oikeassa, mutta silti ihan väärässä. Ajankohta oli näet iltapäivä/alkuilta, kun migreenikohtaus iski, vaikka olin ollut edellisenä ehtoona Pirkkalan paikallisessa pubissa! :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset