KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Tekoäly tulee jossain muodossa aikanaan!

Sosiaalinen media ja internet on mainio datapankki "tyhmälle" tekoälylle. Älykäs ja ajatteleva tekoäly on tietenkin monien haaveena. Minä uskon, että täysin uusien ideoiden ja tekniikoiden kehittäminen tekoälyn avulla saattaa jäädä ihmiskunnalla haaveeksi.

Toki soveltavan tekniikan alueella tekoälyratkaisuilla on varmasti tulevaisuutta! Etenkin internetin myötä ihmisten tarjoaman tiedon itsenäisessä arvioinnissa ja luotettavuudessa tekoälyä paraikaa varmasti kehitään - todennäköisesti esimerkiksi Facebookin ja Googlen toimesta.

Luonnonlakien ymmärtäminen ei riitä jos haetaan luovia ratkaisuja esimerkiksi gravitaatiaaltojen hyödyntämiseen, vaan aidoin perimmäinen uutta luova ajattelu edellyttää kykyä havainnoida asioita ja kokeilla uusia ideoita havaintoihin perustuen.

Uskon että aidoin luovuus säilyy ihmisessä, vaikka voin olla hieman pessimistinen tekniikan kehittymistä kohtaan. Ei täysin uusia ideoita voi syntyä ilman ihmisen kykyä tai sitä jopa parempaa kykyä havainnoida luontoa ja sen toimintaa.


Inspiroiduin Talouselämä lehden jutusta:

"Ensimmäinen koulukunta sanoo, että kaikki työ voidaan pillkkoa rutiineihin, kaikki työ voidaan tehdä roboteilla, jolloin tulevaisuudessa meillä ei tule olemaan työtä. Toinen koulukunta sanoo, että tähän mennessä on aina käynyt niin, että teknologinen kehitys on synnyttänyt uutta työtä. Niinpä työpaikkoja varmasti tulee häviämään, mutta työ määrittyy uudelleen."

-Startup-yrittäjä, ekonomi Maria Rantala

http://www.talouselama.fi/uutiset/suomalaisyrittaja-varoittaa-tekoaly-pyyhkaisee-suuremmalla-voimalla-kuin-teollinen-vallankumous-vaikutuksiltaan-3-000-kertainen-ilmio-6650301

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Samaa mieltä.

Vaikka tekoäly voittaa ihmisen shakkipelissä niin loppupeleissä ihmisen älykkyys ja luovuus vie voiton.

P.S. Ihminen keksi shakkipelin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Perinteinen käsitys älykkyydestä painottaa muistiominaisuutta ja matemaattista lahjakkuutta, joten siinä mielessä ollaan hävitty koneelle jo aikoja sitten.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

"On vain kaksi ääretöntä: maailmankaikkeus ja ihmisen typeryys", mutta en ole varma ensimmäisestä niistä. Näin sanoin Einstein.

Suomalainen ihminen on laajalla arsenaalilla yrittänyt keksiä sopivaa sosiaaliterveyspalvelujärjestelmää itselleen, mutta kahdeksan kertaa epäonnistunut ja aikaa haahuiluun kulunut yli 10 vuotta. Näin sanoi pääministerikin. Loppupeleissä ihminenkö vie voiton?

Aika lahjatonta keskustelua tämäkin. Olen itse tehnyt tekoälyyn liittyviä sovelluksia 1980-luvulta lähtien juuri sen takia, että ihminen ei sellaista kombinatoriikkaa koskaan hallitse. Noin 15 alan konferenssissa tietojani päivittäneenä tunnen tekoälyn 15 eri toimintatapaa, mutta kyllähän ne vuosittain kehittyvät kun teknologia paranee, että ihan uusinta tietoa minulla ei ole.

Emme voi ymmärtää tekoälyn holistisia vaikutuksia ennen kuin uusia ideoita on saatu prototasolle ja sitä kautta kokeiluun. Google on esimerkki konseptista, joka voi laajentua vaikka kuinka pitkälle, ohi ihmisjärjen.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

En minä kiistää tekoälyn mahdollisuutta ihmiset huomioivana päätöksentekijänä. Ennustihan älykäs ohjelmisto jo aikoja ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja Trumpista voittajaa. Kyseenalaistan tekoälyn luovuuden siinä mielessä, että se keksisi täysin uusia asioita luonnontieteiden saralla, mutta soveltavassa tekniikassa jo nyt tekoälyllä voi olla annettavaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tekoäly tulee aikanaan aivo- ja neurotutkimuksen kautta tai seurauksena. Ihmisen kehon toiminta tunnetaan jo melkoisen hyvin, mutta aivojen toimintaa ei. Aivothan ovat käytännössä "tietokone."

Ihminen on syntyessään kuin työasema, jossa on pelkkä bios. Ajan kuluessa käyttöjärjestelmä asentuu hiljalleen paikalleen ja vuosien vieriessä sovellus jos toinenkin käynnistyy parantamaan aivojen toimintaa.

Kun opimme ymmärtämään, miten aivot oikeasti toimivat, syntyy kanava ymmärtää, miten niiden toimintaa voidaan simuloida ei biologisessa ympäristössä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Kun opimme ymmärtämään, miten aivot oikeasti toimivat, syntyy kanava ymmärtää, miten niiden toimintaa voidaan simuloida ei biologisessa ympäristössä."

Neuroverkoilla voidaan jo simuloida aivoja ja luoda oppivia tekoälyjä.

http://lipas.uwasa.fi/stes/step96/step96/honkela2/

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Aivan pintapuolisesti asiaa seranneena ja muutaman kirjan joskus aikoinani asiasta lukeneena ei välttyä ajatukselta , että nyt on julkisuudessa mennyt sekaisin sanat "automaatio" ja " tekoäly".

Automaatiosta jotain pitäisi tietää, kun sen kanssa on paininut vuosikymmeniä ; tuo " tekoäly" ei ole vielä vastaan tullut.

Nyt näyttää siltä, että " tekoälyksi" kutsutaan järjestelmää, joka muuttaa olosuhteiden muuttuessa asetuksiaan.

Eli tavallinen - jo vuosikymmeniä- markkinoilla ollut liikkeestä syttyvä ulkovalaisin sisältää tuota nyky-tekoälyä : valaisin muuttaa itse syttymiskynnyksensä luonnonvalon määrän mukaan ??

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Missä kulkee raja älyn ja tekoälyn välillä. Onko se mahdollisesti siinä, että kone ei kovin paljon tunteile mutta taas toisaalta tunnepohjalta tehdyt ratkaisut eivät niin älykkäiltä aina vaikuta.

En malta olla tässä tuomatta esiin eräitä nimeltä mainitsemattomia energiratkaisuja. Jos niiden rakentamisesta olisi päättämässä tekoäly, niin niitä voimaloita ei tänne Suomenniemelle nousisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset