KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Narkkarien paikka ei ole välttämättä vankilassa!

Huumeiden käyttö on sellaista oman terveyden vaarantamista, ettei siitä kai pitäisi rangaista vaan ohjata huumeaddikti hoitoon, ellei taustalla ole mitään muita rikoksia. Lyhytnäköistä ajattelua kuvitella, että huumeaddikti tai narkomaani tulee kuntoon vankilatuomiolla, kun vankilasta heti vapauduttua vedetään mömmöjä ranteet täyteen. 

Muualla netissä:

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Tuukka Tammi ja A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ovat sitä mieltä, että huumausaineriippuvaisten rankaiseminen ei toimi. Rankaisemisen sijaan tulisi panostaa enemmän hoitoon."

https://yle.fi/uutiset/3-9731304

Mitä ajatuksia tämä keskustelunavaus täällä Uusi Suomi Puheenvuorossa herättää? Pitääkö narkkarit tuomita vai hoitaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Portugalin mallia kehiin. Ongelmakäyttäjät tarvitsevat hoitoa, ei rangaistuksia. Luulisi olevan päivän selvä asia. Asiasta keskustellaan myös Norjassa.

"Konservatiiviministeri ajaa huumeiden käyttäjien rankaisun lopettamista Norjassa – valtaosa pääpuolueista tukee"

http://hppry.fi/blog/2017/07/19/norjan-konservatii...

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Norjassa on järkevää ajattelua huumeriippuvaisten paremman elämän mahdollistamiseksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Vasta hetki sitten herätty sielläkin asiasta keskustelemaan. Faktat puhuvat puolestaan. Suomessa järkeä ei tässäkään asiassa haluta käyttää, koska huumeet!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Ongelmakäyttäjät tarvitsevat hoitoa,,,,

ooo

Kyllä, kyllä..... vaikeus vaan taitaa olla siinä että hoidon tulokset eivät ole kovin hyviä......parhaat hoidot odottavat keksimistään...... uskoon tulo voi olla eräs josta on joillekin apua.

Narkomaani, niin kuin alkoholistikaan ei ole ilkeä, eikä rikollinen, vaan sairas. Tosin pitkäaikainen huumeiden tai alkoholin käyttö vääristää ihmisen luonnetta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Vai tulisiko vaan aito luonto näkyviin kun estot putoaa pois kovan elämän ja päihteiden takia?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Monet huumeidenkäyttäjät ovat herkkiä ihmisiä, ujoja jopa. Aika vaikeaa yleistää millainen ihminen on narkki, heitä on moneksi. Ihmisiä he kumminkin ovat.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #6

En kai minä yleistä, mutta käyttäymismielessä tämä on mielenkiintoinen ajatus, että rohkeus olla oma itse tulee itse asiassa kovan elämän kautta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ei laittomien päihteiden käytöstä pitäisi ketään rankaista. Käyttörikos tulee poistaa laista kokonaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Pari huomiota itse jutusta.

"– Kokeilukäyttäjien sakottaminen voi olla hieman käytön yleistymistä estävää tai sitten ei, Tammi sanoi."

Mitä siis Tammi tässä sanoi?

Ilmeisesti faktat puhuvat rankaistusten luopumisen suhteen. Ei sakottaminen ei estä juuri yhtään kokeilua.

"– Pitäisi siirtyä siihen, että ongelmakäyttäjät ja riippuvaiset olisivat ennemminkin hoidon piiriin ohjattavissa kuin saamassa syytteitä tai sakkoja käyttörikoksista, hän sanoi."

Juuri näin, mutta kannattaako Kaarlo viihde/kohtuukäyttäjien sakottamista?

Näissä keskusteluissa unohtuu, usein ne kohtuukäyttäjät, viihdekäyttäjät kokonaan.

"– Meillä hoidon kattavuus korvaushoidossa asettuu noin 20-30 prosentin väliin opioidien ongelmakäyttäjien tai apua tarvitsevien määrässä, kun muissa Pohjoismaissa mennään reilusti yli 70 prosentin."

Tämä on todella suuri ongelma. Miksi opiodien ongelmakäyttäjiä ei saada korvaushoitoon?

Mutta mikä päihde aiheuttaa eniten ongelmia?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Käsittääkseni lääkkeitä huumavina aineina käyttävät kansalaiset ovat hyvin vaikeassa tilanteessa. Voi olla myös sellaisia kansalaisia, jotka käyttävät edelleen esimerkiksi bentsoja alkoholin kanssa ja katukaupassa moni saa bentoista hyvät rahat. Bentsojen ja alkoholin yhteiskäytön riski on todella suuri itse käyttäjälle ja myös samassa seurueessa olevia henkilöitä kohtaan.

Alkoholi tietenkin aiheutaa eniten yhteiskunnassa ongelmia ja kustannuksia, mutta ei siitä kai mitään tulisi jos siirryttäisiin taas vaihteeksi kieltolain aikaan.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Korvaushoitoon sitoutuminen ja sen ehtojen täyttäminen on joillekin päihderiippuvaisille mahdotonta tai vaikeaa.

Pitäisi luopua bentsolääkityksestä, seulat pitäisi olla riittävän puhtaat, jos haluaisi oikeasti lopettaa subutex-riippuvuuden ja vähentää käytettyä annosta hallitusti niin se ei niin vain onnistukkaan ja pakollinen "tuplasulatus" perjantaina antaa kunnon "notkut" vaikkei niitä haluaisikaan. Jos et suostu "tuplasulatukseen" niin korvaushoito lopetetaan, samoin jos myöhästyt tai missaat liian monta lääkkeenantokertaa.

Mielivaltaiset ja joustamattomat periaatteet ajavat osan korvaushoitopotilaista takaisin katukaupasta ostettuihin "kasipalloihin". Se on vain paljon helpompaa ja eikä tarvitse huolehtia seulojen puhtaudesta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Muistan 90-luvulta kun paniikkihäiriööni määrättiin Xanor-nimistä lääkettä. Mulle se sopi ihan hyvin ja pienimmällä mahdollisella annostuksella. Meni vähän aikaa niin lääkintöhallitus oli ehkä saanut uudet ohjeet ja minut leimattiin psyk polilla miltei lääkkeiden väärinkäyttäjäksi, vaikka yhä toimin tuolla pienellä aloitusannostuksella jonka lääkäri oli määrännyt. Olihan se hassu tilanne. Tuolloin ei vielä ollut kunnolla näitä uuden sukupolven paniikkihäiriölääkkeitä markkinoilla.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Itse pyysin vuonna 2005 lääkäriltä bentsoja krapulatilan lievennykseen, mutta en sitä syytä lääkärille sanonut. Eipä niistä bentsoista mulle mitään vaikutuksia ollut.

Käyttäjän ThsHs kuva
Henrik Ojala

Krapulaa ei poisteta lääkkeillä. Jos on pitkä putki ja sen vieroitusoireet, niin esim. Diapam helpottaa. Et kertonut lääkärille syytä, joten varmaan ajatteli, että tarvitset sitä päihteeksi. Määräsi mietoja esim. Opamox pienellä annostuksella ja se ei sitten vaikuttanut itse ongelmaan.

Tom Sundberg

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #27

Näin minäkin totesin ja lopetin Opamoxin käytön.

Käyttäjän ThsHs kuva
Henrik Ojala

Xanor on yksi pahimmista bentsoista. Jos otit sitä 0,25mg satunnaisesti, niin se on OK. Isommissa määrissä ja jatkuvassa käytössä se on itse piru. Siksi sitä ei enää yleensä määrätä.

On tosi ikävää, jos psyk polilla sinua on syyllistetty siitä, että käytit lääkettä lääkärin ohjeiden mukaan. Toivottavasti nyt lääkityksesi on kohdillaan.

Tom Sundberg

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miten narkkari eroaa alkoholistista?

Kuka tietää?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

"Miten narkkari eroaa alkoholistista?"

Alkoholisti on riippuvainen alkoholista. Ja narkomaani on riippuvainen jostain muusta huumaavasta aineesta. Sekamuodot kai ovat yleisiä eli molempiin aineisiin riippuvuus.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Narkkari ottaa suurempia riskejä hakiessaan fiiliksiä.

Käyttäjän ThsHs kuva
Henrik Ojala

Juridisesti... narkkari syyllistyy käyttörikokseen, alkoholisti ei.

"Huipulla" lopputulos lienee saman kaltainen.

Alkoholistit usein ottavat putken, miten narkkarit? Onko se putki vai jatkuvaa? En tiedä. Ymmärtääkseni narkkari tarvitsee päivitäisensä ja vieroitusoireet ovat pahempia kuin alkoholiputkessa.

Alkoholistit harvemmin syyllistyvät muihin rikoksiin, narkkarit sen sijaan kyllä. Toisaalta, jos huumeita saisi alkosta ja hinta olisi alkoholiin verrattava, mikä olisi lopputulos?

Niin, ja satunnainen kannabiksen käyttäjä ei ole narkkari.

Tom Sundberg

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Narkkarin paikka on linnassa jos se on tehnyt jotain sellaista josta vankeustuomio tulee langettaa.

Pelkästä narkkaamisesta ei kukaan linnaan joudu...

Ei huumeongelma voi toimia minään "vastuuvapaus-lausekkeena".

Kannatan itse käyttörikoksen poistamista ja kannabiksen vapauttamista. En ole lyönyt kantaani lukkoon tulisiko sen olla vapaasti kasvatettavissa vai pitäisikö kasvattamot auktorisoida ja tuotantoa ja lopputuotteen laatua valvoa ja ohjata käyttöä kahviloihin..

Jälkimmäisellä siitä ois saatavissa yhteiskunnalle tuloja, ensimmäistä puoltaisi periaatteellinen ajatus siitä että kenen tahansa tulisi saada halutessaan kasvattaa mitä tahansa kasvia. Ja myös käyttää sitä haluamallaan tavalla..

Helppoa kuin heinän veto?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos selvennyksestä. Harvoin kai pelkkä huumeiden hallussapito johtaa vankilatuomioon.

"Jos henkilö on syyllistynyt omaan käyttöön liittyvään huumausainerikokseen, kuten että hän on tuonut vähäisen määrän huumausainetta maahan tai hän on kasvattanut vähäistä määrää kannabista, hänet tuomitaan yleensä sakkorangaistukseen."

https://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietois...

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Narrkin laitto vankilaan voi olla vikatikki, mutta toisaalta narkki on huumeketjun ainoa korvaamaton lenkki. Jos ei ole huumeitten käyttäjiä, samalla katoavat huumekauppiaat ja muut huimausaineisiin liittyvät rikolliset.

asfalttikukka.blogspot.fi

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyllä huumekauppiaat tekevät kaikkensa maksimoidessaan huumeidenkäyttäjien määrän.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jos kannabis otetaan huomioon niin kuukausittaisia käyttäjiä on helposti 1-3 % kansasta. 50-150.000 käyttäjää. Vankipaikkoja taitaa olla vajaat 5.000 kappaletta vaikka vankilat ahdettaisiin aivan täyteen. Eli vangitsemisella ongelmaa ei ratkaista. Sakottamisella ei ole merkitystä juurikaan jos ei ole rahaa tai merkittäviä tuloja. Lisäksi oikeuslaitoksen resurssit eivät riittäisi käsittelemään tuollaista määrää oikeudenkäyntejä.

Kovista aineista riippuvaisia (joista merkittävä osa on korvaushoidossa) lienee ainakin 10-20.000 henkilön verran. Tähän lisäksi päälle viihdekäyttäjät. Käyttäjien määrä on todellisuudessa hyvin korkea. Nuorten opiskelijaikäisten keskuudessa huumausaineiden käyttö on todella yleistä.

Huumausaineille tulee olemaan aina kysyntää ja niissä liikkuvat isot bisnesmahdollisuudet. Jos lukee Iltasanomien uutisjuttuja niin viikottain löytyy suuria huumausaine-eriä tai paljastuu törkeitä huumausainerikoksia, hyvin usein puhutaan kymmenien tai satojen tuhansien rikoshyödystä. Käyttäjiä tulee jatkuvasti lisää ja sähköinen tiedonvälitys luo uusia kanavia ja mahdollisuuksia saada aineita käsiinsä tai myydä niitä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos rankaiseminen ei auta niin auttaisiko palkitseminen ?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Palkitseminen on ihmisille hyvin tärkeä motivointikeino.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #20

Miten moni työntekijä kävisi töissä minimipalkoilla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset