KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Einstein ja da Vinci - nerokasta!

Kun puhutaan neroista, niin pitäisi huomioida että nerojen todellisen arvon näemme vasta vuosikymmenten päästä heidän älyllisistä ponnisteluistaan ja älyn väläyksistä.

Kysymme liian harvoin, että miten voi olla mahdollista, ettei maailmassa ole yhtään modernin nerous-käsitteen mukaista neroa tässä ajassa. Moderni käsite neroudesta on mielestäni Albert Einsteinin mukainen henkilö ja Leonardo da Vinci olis puolestaan klassisempi ja taiteellisempi nero. Albert Einstein erosi Leonardo da Vincistä paitsi eri aikakauden vuoksi, niin myös autistisempien numeroita rakastavan ajattelun takia. Leonardo da Vinci oli epärationaalisempi kuin Einstein, koska Einstein rakasti matemaattista pyörittelyä ja konkreettista todistamista. Toki Einstein harrasti myös kirjoittamista ja hän oli aikakautensa merkittävämpiä ajattelijoita.

Neroja ihmisiä ei pitäisi arvioida heidän siviilielämän murheiden tai erikoisuuksien mukaan, vaan neroja pitäisi kohdella ainoastaan heidän saavutusten ja ajatusten rikkauden mukaisesti. Neron ainoa mitta on ihmiskuntaa auttavien ajatusten ja ideoiden merkitys, eikä neron arvoa voi laskea jotkut pikkuiset rakkausmurheet tai vastaavat asiat.

Emme näe neroja tässä ajassa, mutta näemme heidän saavutukset 50 vuoden sisällä, jos meillä on onni olla hengissä vielä. Toisaalta internetin myötä myös nerojen henkilöiden löytyminen olisi paljon helpompaa kuin ennen, mutta uskon ettei ihmiskunta kestä nykypäivän neroja, koska he ovat niin jäätäviä ja luuloista silppua tekeviä faktakoneita!

Eläköön nerous jo nyt ja nähkäämme sen voima ikuisesti!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Samankaltaisin ajatuksin. Kyseiset henkilöt ovat olleet kantava voimani...:)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala
Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Ole hyvä. On aina mielenkiintoista kohdata hengen heimolaisia..:)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ilo on myös minun puolellani! Aito nerous on niin mielenkiintoinen asia, koska koko ihmiskunnan kehittyminen on harvojen tyyppien harteilla. Ja mielenkiintoista on ajatella, että kykeneekö ihminen ikinä tekemään konetta joka tekisi nerokkaita monien eri asioiden yhtäaikaista soveltamista jonkun idean synnyttämiseksi!

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Bill Gates on nykyaikainen nero ja saavuttanut jo eläissäänkin erittäin paljon. Äo n. 160 eli Albert Einsteinin tasolla, miljonääri ja elämäntyön ja keksintöjen merkitys heijastuu suurimpaan osaan tietotekniikkaan nykyaikana.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Bill Gates putoo kyllä alas Einsteinin ja Teslan rinnalla, eikä sitä kukaan vakavasti otettava tiedeihminen voi kiistää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei julki kuollut nero,
vaan pään ja vatsan ero
on kulttuurimme vero

Lauri Viita

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Emme tajua asioita kyseisenä tapahtumahetkenä, koska ihminen on hidas käsittämään asioita.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Hyviä ajatuksia...

Nerous on myös tinkimätöntä rehellisyyttä ja sinnikkyyttä omien tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Kyseenalaistaminen ja vankkumaton usko omiin kykyihinsä ja samalla kyky osoittaa kunnioitusta niille, jotka ovat rakentaneet pohjaa tieteen jaloille periaatteiile.

Lapsenomainen uteliaisuus on myös tärkeä ominaisuus...

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Lisäisin intohimoisen suhtautumisen asioihin josta muodostuu paras mahdollinen motivaatio.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Katselin mielenkiinnosta National Geographicin tuottaman ja Ron Howardin ohjaaman "Genius"-sarjan, mutta en juuri tunnistanut siitä sitä Einsteinia josta minulla on hyllymetrin verran kirjallisuutta. Sarja keskittyi kovasti Einsteinin läheisiin ihmissuhteisiin tiedollisen ajattelun jäädessä taka-alalle ja tullessa kuvatuksi lähinnä kliseisinä "oivalluksen hetkinä".

Philip Martinin ohjaama elokuva "Einstein ja Eddington" (2008) on myös nähty meillä televisiossa jokin aika sitten. Itse asiassa Einsteinin henkilökuva siinä on mielestäni uskottavampi kuin Howardin sarjassa. Mutta aikalailla tietysti pintaliitoa siinäkin mennään, noin niinkuin asiallisessa mielessä.

Kirjallisuudessa tykästyin -- muista kuin Einsteinin itsensä kirjoittamissa jutuista joista minulla on muutamia, esimerkiksi hänen oma popularisointinsa suhteellisuusteoriasta ja yksi hyvä kirjoituskokoelma, "Problem och perspektiv" -- Fölsingin massiivista elämänkertaa enemmän neukkufilosofi Boris Kuznetsovin "Einstein"-kirjaan, josta myös G H von Wright kertoi tykänneensä. Yksityishenkilö Einsteinista taas Higfield - Carterin "The Private Lives of Albert Einstein" paljasti mm. aika armottoman tavan jolla neron äiti teki lapsestaan neroa.

Suhteellisuusteorioiden popularisoinneista oppii yhdestä yhden, toisesta toisen asian. Voltairen rakastajatteren -- joka harrasti kokeellista fysiikkaa ja oli sillä alalla satiirikkoa paljon kirkasälyisempi -- ansiot on selitetty hyvin David Bodanisin kirjassa E=mc2. Itse asiassa tuo nopeuden, tai kiihtyvyyden, toisen potenssin rooli oli siinä historiallisessa yhteydessä aika veikeästi esitetty.

Kiinnostumme neroista luultavasti ihmisidentiteetin vuoksi -- joillekuille meistä nerot tarjoavat tavoiteltavan identiteetin ja mallin. Koska ihminen on sosiaalinen olento jonka tajunnassa ensin syntyy "sinä" ja vasta muutaman vuoden ikäisenä "minä", me kaikki tarvitsemme itsemme ulkopuolisia ihmisidentiteettejä. Nerot toki ovat oivallisia esimerkkejä, mutta vaarana tietysti on, että jos imemme liikaa liian vahvoja vaikutteita, oma minämme jää kehittymättä. Wittgenstein, joka oli samanlainen nerotyyppi ja alansa edelläkävijä kuin Einstein, oli itse hyvin huolissaan siitä että omalla vahvalla vaikutuksellaan saattoi estää oppilaittensa oman kehityksen.

Kivoja blogeja sinulla. Säilytä mielenrauhasi, se on todellinen elämänarvo.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos Seppo kannustavasta ja asiaan vihkiytyneestä kommentistasi. Olet monelle käsittääkseni todella merkittävä blogisti somessa, joten samaa sanoisin sinulle, että käytä valtaa harkiten. :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yleisesti ottaen kovasti samaa mieltä. Itse kyllä kiinnostuin Einsteinista ensisijaisesti täysjärkisen ihmisen eikä niinkään "neron" esikuvana.

Rehellisesti sanoen Howardin sarjassa käytettiin sanaa "God" vähän eri tavalla kuin Einstein olisi halunnut. Spinozan ja Einsteinin jumalassa ei ollut mitään yliluonnollista, kyseessä oli vain kulttuurihistoriallisesti tuttu nimi luonnon kokonaisuudelle.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Miten määrittelet Einsteinin täysijärkisyyden? Einstein kävi terapiassa ainakin.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Satiirikko Jonathan Swift (1667 - 1745) kuvasi hauskalla tavalla neroutta:

"Kun todellinen nero ilmestyy maailmaan, tunnette hänet tästä merkistä: kaikki aasit ovat liitossa häntä vastaan".

Neroutta on todellakin hankala määritellä. Usein nerous liitetään enemmän tai vähemmän kykyihin, jotka liittyvät abstraktiin ajatteluun ja luovuuteen.

Einsteinin jumala-käsitystä kuvaa hyvin mainitsemasi "luonnon kokonaisuus".

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #18

Hieno ajatus Jonathanilla, mutta voisiko maailmassa tällä hetkellä olla neroudelle jossain määrin jopa otollisempi aikakausi?

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Hei,

Seurasin myös ks. sarjaa National Geographic :lta. Sarja oli mielestäni suhteellisen hyvin tehty, tosin amerikkalaista tyylisuuntaa noudattaen.

Olen myös tutustunut Einstein kirjallisuuteen laajasti ja lähes kaikessa lukemassani, hänen persoonallisuuttaan, hänen elämäänsä ja ihmis-suhteitaan kuvattaessa, korostuu luonnollisesti kirjoittajan omat vaikutelmat ja näkemykset.

Ne elokuvat jotka Einsteinista on tehty, ovat mielestäni hyvin yleisluonteisia. On myös harmillista, että hänestä ei ole tehty tieteelliseltä pohjalta kattavia dokumentteja, -paitsi ehkä muutamia, mutta itse asiassa aikalailla hajanaisesti.

Niin vähän kun Einsteinin todellisesta elämästä on jäänyt jälkipolville, on osittain hänen itsensä ansiota, -semminkin vaikka hänestä on jäänyt jälki lähinnä ystävilleen lähettämistä kirjeistä ja sen ajan julkisuuden asettamista paineista tuoda julki asioita, jotka eivät välttämättä ole aivan hänen ominta itseään.

Sen sijaan Einsteinin tieteelliset saavutukset ovat juurtuneet käsityksiimme hyvinkin voimakkaasti.

Olen myös tutustunut Einsteinin kenttä-yhtälöihin ja täytyy sanoa, että hänen n. kymmenen vuoden uurastuksensa on tuottanut todella elegantit yhtälöt.

Vaikka yhtälöiden lopputulos "aika-avaruuden kaareutuminen massan vaikutuksesta ja vice versa" vaikuttaakin aluksi hyvin yksinkertaiselta, taustalla on todella monimutkaisia oivalluksia.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Matemaattinen todistaminen on tosiaan kaikkea muuta kuin helppoa tietyissä hyvin abstrakteissa asioissa.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Jos nykynerot käsittelevät aiheita, jotka ovat hankalia ymmärtää (kuten olivat muidenkin nerojen vastaavat aikanaan), niin ei se heidän nerouttaan vähennä. Se että sovelluksia saadaan odottaa uskomattomiakin aikoja ei tarkoita, ettei kvanttaajat tai aivotutkijat ym. voi tällä hetkellä tehdä neroutta vaativaa työtä, jonka hedelmiä ihmiskunta kantaa tulevaisuudessa.

Sovellusten puute ja aiheiden hankala ymmärrettävyys maallikolle ei tarkoita etteikö vastaavia neroja tälläkin hetkellä toimi ihmiskunnan eduksi tai haitaksi.

Tuskin suhtiskaan niin hiton mullistava nerouden ilmentymä oli oli tuoreena paperilla, vaan vasta sovellusten myötä nerous on ilmiselvää, näin kärjistäen esimerköitynä.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Hieman autismista, joka myös usein liitetään nerouteen. Oliko Einsteinilla autismin kirjon oireyhtymä?

Lainaus:

"1900-luvun tunnetuimman fyysikon Albert Einsteinin korkeaa älykkyyttä ja oikukasta persoonallisuutta on yritetty perustella sillä, että hänellä oli autismin kirjon oireyhtymä. Einsteinilla oli kielellinen viivästymä, mikä esti häntä oppimasta puhumaan ennen neljän vuoden ikää. Hän sai äkkinäisiä raivokohtauksia. Hän ei etsinyt tuttavuutta ikätovereidensa kanssa, vaan nautti yksinäisistä harrastuksista. Jo varhaisella iällä matematiikka kiehtoi häntä ja hän väitteli filosofisista kysymyksistä. Hän oli pikkuvanha oppilas, joka loisti luonnontieteissä, mutta hän koki klassisten kielten opiskelun tarpeettomaksi. Myöhemmällä iällä hän oli stereotyyppinen hajamielinen professori."

Lainaus:

"Autismi ei ole sairaus, vaan monimuotoinen kehityspiirre. Jokainen autistinen ihminen on erilainen. Diagnoosia varten aiemmin pyrittiin löytämään jokaiselle piirteelle oma luokituksensa. Nykykäsityksen mukaan on kysymys autismikirjosta, jonka yksilölliset piirteet ovat osa laajaa inhimillistä

Nämä ovat määrittelykysymyksiä. Harvemmin on kuitenkin niin, että maailmasta löytyisi ns. "normaali ihminen", ja onneksi näin. Yksinkertaisesti, me kaikki olemme vain niin erilaisia.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kuten olen ennenkin joskus ajatellut: Nerous tarkoittaa jonkinasteista hulluutta, mutta murto-osa mielenterveydeltä järkkyneistä on jossain määrin neroiksi laskettavia. Tärkeää muistaa että suuria neroja ei vaikuta edes olevan tällä hetkellä koko maailmassa.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

..siis jonka yksilölliset piirteet ovat osa laajaa inhimillistä personallisuustyyppiä...

Lause jäi edellisestä kommentistani #19 kesken..

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kaikki neroudesta haaveilevat voivat käydä katsoon mun matikkalaskuja. Olen aika hyvä laskemaaan ilman laskinta:

http://kimmofree.blogspot.fi/search/label/P%C3%A4%...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Siltä näyttää...

Jos vielä lainaisin Albert Einsteinia itseään; "Ei minulla ole mitään erityisiä kykyjä, olen vain äärimmäisen utelias ja sinnikäs".

Oletko tutustunut Tensori-laskentaan, sillä pääset sisään yleisen suhteellisuusteorian periaatteisiin?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Nerous on uskoakseni enemmän ihmisen ominaisuus kuin opittu juttu.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Nerouden määritelmä on sinällään kompleksinen.

Jos ajatellaan ihmisen kehitystä lapsesta aikuisuuteen ns.
nerouteen luonnollisesti liittyy sekä tietyt taipumukset ja ominaisuudet, kuin myös omaksuttu tieto.

Tietoa voi harjoittaa ja soveltaa vain oppimalla. Jos ei ole taipumuksia, oppi johtaa harhaan.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Nerouden potentiaali on syntyessä väitän minä, eikä sitä voi oikein muuten ajatella.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Se on määritteykysymys ts. kuinka määrittelet "nerouden potentiaalin"..?

Jos on esim. matemaattisesti lahjakas, se ei vielä määrittele nerouteen liittyvää entiteettiä.

Yleistäminen nerouden nimeen on itsensä pettämistä, -sen enempää väheksymättä ketään.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #28

Olen eri mieltä ihan oman kokemukseni mukaan. Missä sun uudet ideat on?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #29

Nyt kaikki kertomaan nerouden kokemuksiaan...

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #30

Onko sulla J-P paljon Twitterissä seuraajia? :D

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #31

Laatu korvaa määrän. Moni nero seuraa :)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #33

Nero? No sittenhän voit määritellä nerouden ja antaa esimerkkejä neroista.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Pidän itseäni eräänlaisena nerona, eikä se ole mikään salaisuus. En ole vielä elämäni aikana kohdannut vertaistani.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Nerouden määrittely alkaa saada humoristisia piirteitä:) Nauramatta ei voisi olla.

Minäkin sitten ryhdyn kutsumaan itseäni neroksi. .:)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Sellainenhan haluat olla ja kuvittelet olevasi, mutta ei nero voi olla, jos ei ole mitään uutta ikinä keksinyt.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Pidän itseäni siten erikoisena ihmisenä että parhaimmillaan nyhjäisen tyhjästä jonkun idean, vaikka näin asia ei olekaan, vaan vanhat havainnot ja niiden muistelu tuottaa uudelta vaikuttavia ajatuksia ja ideoita.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Toivotan mitä parhainta menestystä...

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos samoin! Ihmisen on lopulta vaikea suhteuttaa itsensä toisten joukkoon. Tarkoitukseni oli alunperin keskustella vain suuresta neroudesta, mutta laitoin tässä vähän omaakin kokemusta ihan tarkoituksella esiin. Haluan osoittaa näin kunnioitusta suurimpia neroja kohtaan, koska nerous on käsitteenä kokenut suuren arvonalennuksen, kun jokaista vähänkin poikkeavaa henkilöä kutsutaan mediassa neroksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset