KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Kun psykiatri lisäsi mielenterveysstigmaa telkussa!

Tämän lähetän sähköpostilla tiedoksi Vantaan vankilan psykiatrisen osaston ylilääkäri Alo Jüriloolle, joka lienee itsekin maahanmuuttaja nimestä päätellen?

Mielenterveyspotilaita kohdellaan kansanryhmänä, vaikka meikäläisten erot ovat paljon suurempi jopa saman diagnoosiluokan sisällä kuin tietynlaisten maahanmuuttajien eroavuus.

Olen todella suivaantunut, että kansamme haluaa vielä Suomen 100-vuotisvuonna syyllistää mielenterveyspotilaita aina kun veri lentää. Erityisen pettynyt olen maahanmuuttajataustaiseen Vantaan vankilan psykiatrisen sairaalan ylilääkärin edesottamuksiin Yleisradion illan A-studio ohjelmassa. Hän puhui osaltaan ihan hyvin esimerkiksi kujanjuoksuraivosta AMOKista, mutta miksi hän rivien välissä ja suoraan potki meitä mielenterveyspotilaita päihin?

Kysyn vaan, että montako tappoa tai terroristista murhaa esiintyy antipsykoottisella injektiolääkityksellä olevien mielenterveyspotilaiden toimesta vuositasolla Suomessa? Ja miksi Supon vaarallisina pitämät noin 350 henkilöä saavat liikkua yhteiskunnassamme ihan vapaasti etävalvonnan piirissä tyylillä, että onko islamisti sattunut näkymään somessa?

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan illan A-studio oli hirveää katseltavaa vuosikymmeniä traumatisoituneen psykiatrisen avohoitopotilaan silmin. Olisin odottanut ymmärrystä sairaita kohtaan ja tuomitsemista rikollisia kohtaan, mutta nyt yritettiin kaivaa esille ajatusta, että Turun terroristisen hyökkäyksen tehnyt henkilö olisi mielenterveyspotilas ja täyttä ymmärrystä vailla. Toki asia pitää tutkia ensiksi, mutta itse en pidä todennäköisenä psykoositasoiseen mielisairauteen Turun viime perjantain veritekojen syynä.

Terveisin Kimmo Hoikkala, kahden pikkupojan yhteishuoltajaisä ja paranoidiseksi skitsofreniatapaukseksi psykoottistasoisen masennuksen jälkeen määritelty hylkiö! PERKELE!

PS. Vanha kirjoitukseni tähän liittyen:

keskiviikko 3. elokuuta 2016

Rikollinen nauraa mielisairaille!

Milloin mielisairaaksi väitetty saa oikeuden turvaaman asianajajan ja todella riippumattoman vaarallisuusarvion tarvittaessa?

Kaikkihan me tiedämme, että rikollinen saa soittaa aina asianajajalle, mikäli hänet pidätetään ja viedään poliisivankilaan.

Mielisairaalla ei ole mitään oikeuksia, jos esimerkiksi omaiset väittävät vaaralliseksi potilasta, jolla on mielenterveystaustaa ja mahdollisesti psykoosidiagnoosi.

Vetoan, että mielenterveydeltään kuntoutuvien asia otettaisiin vakavasti ja heitä ei ainakaan tietoisesti traumatisoitaisi suljetun osaston sairaalahoidoissa.

Väitän vielä lopuksi, että psykiatristen potilaiden pakkohoidolle ei ole mitään perusteita, jos potilas ei ole tehnyt mitään rikosoikeudellisesti tuomittavaa!

http://kimmofree.blogspot.fi/2016/08/rikollinen-nauraa-mielisairaille.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Alo Jüriloota haastateltiin nimen omaan oikeuspsykiatrina, jonka leipätyönä on mielentilatutkimusten suorittaminen ja rikoksiin syyllistyneiden psykiatrisista häiriöistä kärsivien hoito. Hän vastasi parhaansa mukaan asiallisesti ja totuudenmukaisesti toimittajan kysymyksiin. Mitä hänen olisi mielestäsi pitänyt sanoa toisin?

Toki aina voi korostaa, miten vähäistä vakavan väkivallan esiintyminen on todellisuudessa mielenterveyskuntoutujien keskuudessa, mutta aikaa oli tällä kertaa rajallisesti tiiviissä haastattelussa, jossa toimittaja asetti kysymykset.

Kuten itsekin sanot, pitää tutkia ensiksi, onko Turun terroristisen hyökkäyksen tehnyt henkilö mielenterveyspotilas ja alentuneesti syyntakeinen. Myöskään Alo Jüriloo ei pitänyt todennäköisenä psykoositasoista mielisairautta Turun viime perjantain veritekojen syynä, mutta siitä huolimatta sekin mahdollisuus on suljettava pois jos oikeus määrää teosta epäillylle mielentilatutkimuksen, koska sehän voi periaatteessa vaikuttaa teon seuraamuksiin aivan ratkaisevasti.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Toki tutkittava on mutta itse sain tosi negatiivisen kuvan Yleisradion ansiosta. Kun emme me sairastuneet kaikki ole sellaisia tappajia, vaikka meitä potentiaalisiksi sellaisiksi halutaan leimata. Todella ikävää tällainen mielenterveysperusteinen kokoomuslaisten harjoittama vaino. Ettekö te psykiatrit Jari Tiihoset jne. ajattele ollenkaan meitä sairastuneita ihmisinä vai olemmeko aina potentiaalinen uhka? Olen todella järkyttynyt tällaisten psykiatrian ammattilaisten väitteiden takia, koska kannan itse avoimin mielin skitsofrenialeimaa. Minulla on liki kyyneleet silmissäni ja te jatkatte samaa saissea Tiihosten kanssa. Minut on pudotettu jo monttuun niin laittakaa mullat päälle vaan.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Olen sitä mieltä, että hyvin tervejärkinen ei tapa toisia ihmisiä tai edes itseään äärimmäisen paineen alla, koska hän ei vaan kykene siihen.

Psykiatrien osaamisen kertoo hyvin Pohjoismaissa tapaus Brevikin oikeuspsykiatrinen tutkinta, kun hänet just leimattiin paranoidiseksi skitsofreniatapaukseksi vuonna 2012, koska niin hullu kuulemma on psykiatri Jari Sinkkosenkin mukaan ihan skitsofreenikko Yleisradiolle antamassa synttärihaastattelussaan vuonna 2011. Breivik oli kuitenkin täysin kylmäpäisesti toiminut psykopaatti.

Oikeat kysymykset olisivat olleet A-studiossa psykiatrille, että miten ihminen kykenee ammattimaisesti tappamaan ja haavoittamaan useita ihmisiä lyhyessä ajassa ja millaista kehittymistä ihmisenä ja mielentilaa se edellyttää ja niin edelleen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ensin mainittu ilmiö riippuu asiayhteydestä. Esimerkiksi sodassa tai hätävarjelutilanteessa voi tervekin ihminen äärimmillään joutua tappamaan, jos vaihtoehto on itsen tai läheisen tulla tapetuksi. Poliisin ammatissa sellaisiinkin tilanteisiin joutuu varautumaan, jopa harjoittelemalla sitä turvallisella tavalla.

Muistan tuon ensimmäisen arvion Breivikin diagnoosista, ja olin siitä kovin hämmästynyt itsekin. Mutta sittenhän myös norjalainen oikeuspsykiatria päätyi samoin pitämään häntä psykopaattina.

Olen samaa mieltä, nuo mainitsemasi kysymykset olisivat olleet relevantteja haastattelussa. Mutta tällä kertaa kysymykset valitsi ja esitti tiiviissä tahdissa toimittaja (maallikko psykiatriaa koskevissa asioissa), Jüriloo vastasi niihin parhaansa mukaan.

En halua näillä kommenteillani aiheuttaa mielipahaa kenellekään, mutta oikeuspsykiatrin kannalta Alo Jüriloo puhui tutkimustiedon ja oman ammattikokemuksensa pohjalta eikä hän mielestäni pyrkinyt stigmatisoimaan ketään, ei rivienkään välissä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Olen taas pettynyt itseenikin, kun aloitin tämän keskustelun. Paniikissa kun haetaan toimittajien joukossa syyllisiä, niin se on niin helppoa laittaa kaikki mielenterveysongelmien piikkiin, vaikka toimittajien käsityskyky mielenterveydellisistä häiriöistä on usein hyvin puutteellinen.

En tajua miksi otin tämän taas niin henkilökohtaisesti, vaikka ei minulla mitään hätää varsinaisesti ole. Toki olen itse hieman ristiriitainen mielipiteissäni. En halua leimautua psykiatrisen hoidon tason suureksi arvostelijaksi Suomessa, mutta minkä tälle nyt sitten mahtaa?

Toimittajat voisivat ajatella, kun he leimaavat mielenterveyspotilaita aina veritekojen yhteydessä mielellään vaarallisiksi, että Suomessa asuu noin 50000 skitsofreniaa sairastavaa usein melko tokkuraisenkin oloista, mutta silti yllättävän terävä-älyisiäkin kansalaisia joukossa on. Maanisdepressiivisten esiintymästä en tiedä, mutta eihän heitä kai aivan prosenttia väestöstä taida olla, vaikka he ovatkin varsin äänekkäitä julkisuudessa.

Tavallaan ymmärrän, että kovan elämän kokeneet kansalaiset voivat ääritapauksissa joutua pahasti kostoajatusten hallitsemiksi, eikä sille oikein voi tehdä muuta kuin että yritetään pitää ns. hankaliinkin kansalaisiin enemmän yhteyksiä lähipiirissä. Toki on eroa, että onko psykoosipotilas lääkityksen piirissä vai onko psykoosi jäänyt vielä kokonaan tunnistamatta.

Olen nyt pettynyt, kun en tiedä miten voisin edesauttaa asioita tällaisessa yhteiskunnassa, jossa toimittajilla on mielessä hyvä/paha ristiriita eri kansalaisten välillä, vaikka me kaikki olemme harmaalla alueella, mutta jotkut saattavat olla myös pimeydessä ja sieltä poispääseminen ajatusten kanssa vaatii vähintään mielenterveyden tukemista ja usein myös hoitoa!

Haluan kai sitä sanoa, että olit sitten skitsofreniadiagnosoitu tai F-diagnoosivapaa kansalainen, niin kansalainen vastaa aina yksilönä teoistaan ja jokainen rikos on aina erilainen, vaikka joitakin yhdistäviä tekijöitä voi eri rikosten välillä olla. Tämän tajuaminen on toimittajille vaikeaa, kun he puhuvat mielellään mielenterveyspotilaista homogeenisena joukkona vaikka totuus on ihan kaikkea muuta!

Odotan, ettei minun tarvitse enää kuulla kuinka meikäläisiä pilkataan yksilöiden veritekojen takia, mutta tämä odotus voi kestää vielä kauan!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jos sallit, kommentoin vielä.

Et ole takuulla ainoa, joka on hämmentynyt viime perjantain tapahtumien jälkeen! Monet ihmiset – toimittajat mukaan lukien – ovat poissa tolaltaan järkyttävän ja Suomessa ennen kokemattoman tapahtumasarjan jälkeen. Itse olen ollut paljolti ärtymyksen ja jopa suuttumuksen vallassa siitä, miksi näin piti päästää käymään, vaikka etukäteen kuinka varoitettiin päättäjiä siitä, mihin katastrofiin liika hyväuskoisuus ja toiveajattelu voi viedä, jos kieltäydytään näkemästä, miten raakaa todellisuus joskus voi olla. Ja tämä suuttumukseni vastuusta lipeämisen johdosta epäilemättä paistaa monista viime päivien kommenteistani Puheenvuorossa.

Osa ihmisistä on, ikävä kyllä, väärinkäsitysten ja ennakkoluulojen vallassa niiden kanssaihmisten suhteen, joilla on tai on ollut psyykkisiä ongelmia. Minkäs heille voi! Neuvoni on: jätä tietämättömien puheet omaan arvoonsa.

"Haluan kai sitä sanoa, että olit sitten skitsofreniadiagnosoitu tai F-diagnoosivapaa kansalainen, niin kansalainen vastaa aina yksilönä teoistaan ja jokainen rikos on aina erilainen, vaikka joitakin yhdistäviä tekijöitä voi eri rikosten välillä olla. Tämän tajuaminen on toimittajille vaikeaa, kun he puhuvat mielellään mielenterveyspotilaista homogeenisena joukkona vaikka totuus on ihan kaikkea muuta!"

Tuota ei voi juuri tämän selvemmin sanoa!

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos Hannu Mononen keskustelusta ja ymmärryksestäsi! :)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Tämähän menee aivan ennakoituun suuntaan YLE:n taholta.
"Yksittäisen mielenterveys ongelmista kärsivän yksittäisen turvapaikan hakijan aiheuttama onnettomuus eikä toivottavasti se pelätty eka terrori-isku"...

Joten elä huoli, tämä uutisointi on normi settiä...

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Sitähän se juu. Kiitos Jukka kommentistasi.

Petteri Hiienkoski

Valtamedia yleensä ja YLE erityisesti eivät näytä voivan käsitellä islamin vihaideologiaa todenmukaisesti ja asiallisesti. Siihen on ilmeisiä poliittisia ja ideologisia syitä.

Kuvitellaan kai, että muslimiterrorismi voitaisiin ratkaista kieltämällä se tai nimeämällä se muulla tavalla. Sen takia motiiviksi valitetaan mieluummin mielenterveysongelmat. Se on tietoinen yhteiskunnallinen valintakysymys, mistä näkökulmasta asioita halutaan tai ei haluta tarkastella.

Se, että terrorismia ja muutakin väkivaltaa perustellaan yhä useammin mielenterveysongelmilla, kuulunee osaltaan myös medikalisaatioon. Tämä taas liittyy naturalistisen maailmankatsomuksen leviämiseen ja idealistiseen ja ylioptimistiseen ihmiskäsitykseen. Sellaiset asiat kuin oikea ja väärä, hyvä ja paha, eivät tahdo mahtua tähän maailmankatsomukseen - puhumattakaan, että ihmisessä voisi olla pahuutta.

Tämä on keino välttää ottamasta kantaa sellaisiin poliittisiin tai ideologisiin asioihin, joihin ei haluta ottaa kantaa, koska silloin kyseenalaistettaisiin vallitseva käsitys, jota ollaan tuettu.

Kun mielenterveysongelmista tehdään "taikasana", jolla voidaan perustella melkein mitä tahansa, laajenee ja hämärtyy myös mielenterveysongelman käsite. Tämä on mielestäni huono asia ja väärin kaikkien kannalta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ei skitsofrenia saa ketään tappamaan ja yleensäkin skitsofreenisen psykoosin vallassa tehdään itsemurha, eikö Yle osaa kunnioittaa edes näiden itsetuhon tehneiden muistoa?

Terveisin: "vuoden 2004 helmikuussa lähes silppuna junan alla!"

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Tässä tietoa Turussa kurkkujen avauksen pääepäilyn mielentilatutkintaan:

"Puukotuksista epäilty 18-vuotias Abderrahman Mechkah oli uutistoimisto Dpa:n mukaan epäiltynä rikoksista jo oleskellessaan Saksassa. Mechkah on viranomaisten mukaan saapunut Suomeen turvapaikanhakijana 2016."

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005335325.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset