KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Turun (18.8.2017) puukotusten uutisoinnista!

  • Juha Sipilä Yleisradion haastattelussa 18.8.2017 illalla.
    Juha Sipilä Yleisradion haastattelussa 18.8.2017 illalla.
  • Twitter 18.8.2017 kello 18.13
    Twitter 18.8.2017 kello 18.13
  • Twitter 18.8.2017 kello 18.04
    Twitter 18.8.2017 kello 18.04

Turussa sattui yksittäisteko perjantaina 18.8.2017 iltapäivällä pääministeri Juha Sipilän ensitiedotuksen mukaan, kun kaksi kansalaista oli murhattu ja kahdeksaa haavoitettu. Poliisi ampui tekijää jalkaan pidätystilanteessa vain muutama minuutti 112-hätäilmoituksen jälkeen. Sisäministeri Paula Risikko (kokoomus) tiedotti myös ensimmäisenä hätäisellä tyylillä, että ei ole näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat terroristinen teko: "Sisäministeri Risikko: Ei ole tietoa siitä, että Turun puukotuksissa olisi kyse terroriteosta"

Tietoa alkoi tulla vähitellen lisää Turun puukotuksesta ja sosiaalisessa mediassa alkoi villi veikkailu siitä mitä on tapahtunut Turussa, kun myös yksittäisten henkilöiden sosiaalisen median päivitykset paikanpäältä alkoivat levitä kansalaisten tietoisuuteen. Tämä tilanne huhujen ja tiedon välillä on jatkunut aina tähän iltaan saakka. Moni poliitikko, toimittaja ja arvostettu asiantuntijakin on lausunut sellaisia asioita Turun puukotusten yhteydessä, joita joutunee vielä tarkastelemaan, jos heillä on yhtään viisautta päässä.

Ulkomaille tieto Turun puukotuksista alkoi levitä ainakin osaltaan Brittimedian toimesta, kun BBC oli uutisoinut 18.8.2017 ilmeisesti noin kello 18 seuraavasti:

http://www.bbc.com/news/world-europe-40978446


Ja perjantaina 18.8.2017 myös kello 18 aikaan Guardian uutisoi:

https://www.theguardian.com/world/2017/aug/18/finland-police-report-multiple-stabbings-in-city-of-turku

Sittemmin Turun puukotuksista uutisoitiin muun muassa Kiinassa: http://news.xinhuanet.com/english/2017-08/19/c_136539291.htm

Ja CNN toimesta maailmanlaajuisesti:
http://edition.cnn.com/2017/08/18/europe/finland-stabbing/index.html

Nyt kun tarkastelee Suomen valtiojohdon toimintaa Turun puukotusten tultua ilmi voi mielestäni perustellusti kysyä: Onnistuiko pääministerimme ja sisäministerin ensitiedotus ja oliko se rehellistä vai laskelmoitua, jolla pyrittiin estämään tilanteen panikoitumista? Kuitenkin paniikkiin menivät niin Turun Sanomien toimittajat ja muu suomalainen media. joka lisäsi vastakkainasettelua epärealistisella uutisoinnilla, kun väitettiin, että maahanmuuttajataustainen kansalainen oli toiminut pesäpallomailan kanssa sankarina samaan aikaan, kun kantasuomalaiset olivat kuvanneet kännyköillä tapahtumia.

Loppuarvio

Suomalainen media munasi melko suurelta osalta itsensä samoin kuin valtiojohto ja tästä seurauksena on lievä yhteiskunnallinen paniikki-ilmapiiri vastakkainasetteluineen. Pitäisikö tosiaan ensiksi tutkia asiat ennemmin kuin alkaa tehdä jostain tyypistä hätäuutisoinnilla tapauksen sankaria ja vielä katteetta?

Plussaa ja miinusta

Poliisin toiminta on ollut hyvää Turun puukotustapahtumien selvityksessä tähän mennessä, mutta sisäministeri Paula Risikko ei ilmeisesti ole täysin perillä poliisin toiminnasta tai sitten hän ei halua edes olla tietoinen yhteiskunnassa vallitsevista riskitekijöistä.

Presidentti klaarasi tiedottamisen parhaiten 

Presidentti Sauli Niinistö kruunasi tiedottamisen vakuuttavilla kommenteillaan ja kansaa rauhoittavalla isällisellä otteella. Saattaa olla että presidentti Niinistö on kasvanut johtajana sellaisiin mittoihin, että hänelle voi olla hankala löytää täysin samoilla viivoilla kilpailevia poliitikkoja johtajuudessa ainakaan muussa nykyisessä valtiojohdossa.

Summa summarum

Tiedon leviämisestä Turun puukotuksista saisi paljon kattavamman journalistisen jutun tai kokonaisen tutkielman ja siitä voisi olla paljon hyötyä yhteiskunnallisessa kriisiviestinnässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Hyviä havaintoja itsekin ihmettelen mm. Turun sanomia :D

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos vaan! Liian nopeasti haluttiin tehdä sankareita ja kelvottomia, vaikka veri oli lentänyt ja kaikki olivat vähintään osittain paniikissa Turun torin tietämillä viime perjantaina.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mun mielestä on hienoa kun syytätte Turun Sanomia siitä mitä se ei ole kirjoittanut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Yksikään terroristijärjestö ei ole ilmoittanut minun tietääkseni olevansa iskun takana.

Vai onko? Jos on, siitä ei ole ainakaan minun tietääkseni tiedotettu?

Tämä on aika tärkeä seikka, joka minun mielestäni olisi pitänyt ottaa huomioon ja sitä olisi pitänyt käsitellä. Jos isis tai Al qaida eivät ole ilmoittaneet syyllisyydestään, median olisi pitänyt mielestäni käsitellä asiaa ja pohtia sitä mitä se merkitsee.

Jos yksikään terroristijärjestö ei ota vastuuta tapahtuneesta, vaikka tiettävästi tämä pääsyyllinen on yrittänyt ottaa isikseen yhteyttä, niin onko sitten niin että tämä ei sittenkään liity mitenkään kansainväliseen terrorismiin, vaan on yksittäisen häiriintyneen ja radikalisoituneen nuorukaisen vihanpurkaus.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Omaa spekulaatiotani:

Mitä jos Turun puukottaja ei ole ollut ISIS-terroristikoulutettuna? Voihan tekijä olla ISIS symppaaja, mutta terroristijärjestö haluaa olla varma, että tekijä on heidän mies. Voisiko olla niinkin että ISIS järjestön uskottavuus kärsii, jos he tekevät valheellista tiedottamista. He haluavat olla koordinoitu ryhmä ja luomaan sellaista kuvaa itsestään?

Kyse on siis tässä myös ISIS järjestön uskottavuudesta ja kunniasta.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Todellinen rimanalitus tiedottamisessa. Muuten poliisi toimi kyllä hyvin. Mutta en kyllä käsitä miksi murhia ei tutkittu terroritekona alusta lähtien, kun oli enemmän todennäköistä että siitä oli kysymys: ajoitus, tekotapa, tekijä. Onko sisäministeriö jotenkin vastuussa siitä, mitä poliisi tutkii? Koska poliittisesti ymmärrän kyllä että Kokoomus ei mielellään myönnä terrorismia Suomessa, ollen itse ainakin välillisesti poliittisesti vastuussa maahanmuuton laajuudesta, ja varmasti pimittäisi tätä tietoa jos vain pystyisi. Sisäministeriön visio on, että Suomi on maailman turvallisin maa. Näin todetaan sisäministeriön etusivulla. Minusta tämä tavoite ei ole hyvin toteutunut nykyisillä toimenpiteillä, eikä myöskään toteudu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Muuten poliisi toimi kyllä hyvin. Mutta en kyllä käsitä miksi murhia ei tutkittu terroritekona alusta lähtien, kun oli enemmän todennäköistä että siitä oli kysymys: "

Poliisi kyllä toimi hyvin, mutta ei tämä kyllä oikein terrorismilta näytä, vaikka toki se pitää terrorismina tutkia.

Tämä näyttää enemmän kopiorikokselta, eli tavalliselta rikokselta, jossa on jäljitelty ns. oikeiden terroristien toimintatapoja.

Tuntuu kovasti sairaan ihmisen touhuilta. ISIS kään ei ole yrittänyt niittää itselleen mainetta tällä rikoksella.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Valtioneuvosto epäonnistui alkutiedotuksessa, muuten meni ihan kohtalaisesti ja onnistujat otinkin jo avauksessani esille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset