KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Hyvä vanhemmuus ei voi olla kokemuksena 10!

Vanhemmuudessa kokee usein riittämättömyyden kokemuksia ja epäilyjä omaa osaamistaan kohtaan kasvattajana.

Voisin silti vakuuttaa, että pienetkin rakkaudelliset eleet omilta vanhemmilta voivat olla todella arvokasta oppia elämästä. Äiti voi paistaa väsymyksestään huolimatta esimerkiksi lihapullia tai valmistella joulua ja isä voi kehua poikaansa jotenkin odottamattomalla tavalla. Näiden pieniltä vaikuttavien vanhempien rakkaudellisten tekojen ja sanojen merkitys voi olla lapselle todella suuri asia koko läpi elämän.

Ole vanhempana läsnä, kannusta ja helli lastasi ainakin välillä ja lapsi saattaa kasvaa ihan hyvinkin humaania arvopohjaa arvostavaksi ihmiseksi. Olemme kaikki vanhempina vajavaisia, mutta se on osa elämää, että lapsi tajuaa elämän olevan muutakin kuin yltäkylläisyyttä ja oman tahdon mukaan elämistä. Lapsi vaistoaa kyllä milloin vanhempi on läsnä hänen elämässään, vaikka vanhempana kokisitkin riittämättömyyden tunteita väsyneenä.

Elämä ei pidä olla suojatussa pumpulissa vellomista, vaan osa kasvatusta olisi parhaimmillaan opettaa lapselle myös pettymystensietokykyä. Vanhempi joka vilpittömästi yrittää ja ajattelee lastaan on aina parempi kuin vanhempi, joka tekee lapsen kanssa kivoja asioita vain ilmoittaakseen niitä muille kanssaihmisille. Lapset eivät ole tyhmiä, vaan heillä on usein jo varhaisella ikää suuri ymmärrys ainakin omien vanhempien tunnereaktioita kohtaan.

Koskettavaa ajatella, että moni vanhempi vielä tälläkin aikakaudella laittaa itsensä armottomasti likoon omien lastensa puolesta, vaikka muun sosiaalisen ympäristön tarjoama tuki voisi olla monella perheellä paljon paremmalla tasolla. Pidetään huoli lapsista ja haluan muistuttaa, että pienet teot voivat kompensoida myös monia ylilyöntejä, vaikka kukaan rakkaudessa elävä vanhempi ei halua kaltoinkohdella omia lapsiaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset