KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Markkinatalous ei ole luonnonlaki!

Rahasta motivaation ammentava ihminen ei tule milloinkaan kylläiseksi. Rahasta seuraa ihmiskunnassa vallitseva järjettömyys tällä aikakaudella, koska ihmiset tekevät mitä vain rahan edestä, mutta samaan aikaan mitään ei haluta tehdä ilman taloudellista korvausta.

Raha tuo hetkellisen tyytyväisyyden tunteen, mutta silti kaikki maallinen on katoavaista, mutta henkinen perintömme elää vielä vuosituhansia, jos ahneet ihmisen kaltaiset paskiaiset eivät sitä ennen tee maapallosta kunnon ihmisille elinkelvotonta paikkaa!

Viisauteni tähän loppuun on seuraava:

"Markkinatalous ei ole luonnonlaki."

-Kimmo Hoikkala

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Demokratia ja markkinatalous ovat osoittautuneet parhaiksi järjestelmiksi toistaiseksi, vai onko sinulla parempia vaihtoehtoja.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Millä perusteella Antero Ollila, kun ei ole ollut mitään muuta vaihtoehtoa teollistumisen alkuajoista alkaen. Tätä samaa kysymystä muuten kysyi jo vuosituhannen vaihteessa 20 vuotta vanhempi veljeni, kun olin tuohtunut köyhän kansan kohtelusta. En usko, että markkinatalous häviää ainakaan 500 vuoteen, koska sen ote on niin hyvin juurtunut lähes koko ihmiskunnan piiriin. Toivoisin, että ihmiskunnan piirissä ja etenkin länsimaissa alettaisiin uskoa enemmän kohtuullisuuteen ja syvyyteen eikä elintasoon ja pinnallisuuteen. Ikävin piirre markkintaloudessa on sen vanhassa perusluonteessa riistää osalta väestöä kunniallinen elintaso tai tarjoamatta sitä suoraan, jolla tarkoitan sitä että voi kuukauden joka päivä käydä huoletta kaupassa ostamassa peruselintarvikkeita.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Luonnonlaki puolestaan on se ikävä totuus, että ihminen on toiselle ihmiselle susi.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyllä ihmiskunnan piirissä toisista huolehtivaisia ihmisiä on paljon enemmän, mutta he eivät uskalla tuoda itseään julki. Sitten joku pahuuden rivaama ihminen puhuu toisten auttamisesta vain pönkitääkseen omaa asemaansa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo
Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos Janne! Ei kai sitä toisinkaan tosiaan voi asiaa nähdä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Markkinatalous on luonnonlaki.

Sen voi yrittää estää diktatuurilla, mutta vain julmalla sellaisella.
Julmaa sellaisen diktatuurin tulee olla, koska ihmisiltä pitää kieltää heidän luontainen ihmisyytensä.

Emme pysty löytämään niin vanhoja kirjoituksia etteikö niistä löytyisi kuvauksia kaupankäynnistä.

Sosialistiset kokeilut ovat onnistuneet jonkin aikaa vain siksi, että musta pörssi (eli markkinat, joskin kielletyt sellaiset) ovat paikanneet sosialismin vääjäämättömät puutteet.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Emme pysty löytämään niin vanhoja kirjoituksia etteikö niistä löytyisi kuvauksia kaupankäynnistä."

Kyllä pystymme.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ihmisen kehittämänä markkintaloudessa on kyse ideologisten näkemysten sekalaisesta ihmisten motivaatiokeinosta.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kommunismi ei ollut markkinataloutta ja toimi sekin jonkin aikaa. Vaihdettiin tavaroita tavaraan, ei ostettu eikä maksettu, kuin tavaralla. Kommunismi kaatui pelkoon ei rahan puutteeseen, kun demokratia toimi turhan suljetusti. Vaikka aikanaan radiosta kuului kyllä valitsijamiesten kautta vain nimi Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen....eli että missä ne toiset olivat.

Markkinatalous on siitä ikävä diktatuuri, että sitä ei voi enää kovin helposti vaihtaa toiseen ajattelumalliin. Ihmisäly on tiensä päässä, se antautuu myöntämään oman yksinkertaisuutensa. Antaa mennä vaan, vaikka tietty alamäki on yhtä varmaa kuin jatkuva työttömyys. Täystyöllisyydestä ei haaveile enää kukaan.

Markkinatalous on ihmisen luoma kone, luonnon lakiin se ero, että rahamaailman "säät" ovat aina arvaamattomia. Talvi ja kesä vaihtavat paikkaansa milloin haluavat, lunta voi tulla tupaan ( konkurssi ) vaikka keskellä kesää. Luonnon antamaan marjametsään ja viljapeltoon on luotettava, tiedettävä milloin on valmista korjata sato.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ihmisen pitäisi päästä vallan eroon vallanhimostaan toisiin ihmisiin nähden, jos haluamme nähdä aidon kommunistisen tulevaisuuden olevan totta vielä joskus. Tulevaisuudessa kommunismi voisi perustua siihen, että ihmiset kilvoittelevat itseään vastaan kun yhteiskunta tarjoaa siihen jokaiselle riittävän elämän perusolosuhteen vauvoista vanhuksiin ja urheilijoista invalideihin.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

En ole koskaan ollut kommunisti, selvennyksenä näin aluksi. Tutuistani osa sitä vastoin kyllä ovat olleet tämän ajattelutavan kannattajia. Onhan se ajattelutapana hyvä, toteutus vain ei toteuttanut siihen asetettuja tavoitteita. Historian "ahneista ahmoista" Stalin oli työläisten vapauden ja oikeuden suurin tuho. Hän ajoi yli kaiken vain vallan vuoksi, myös monet maat.

Mutta, itse asiasta kuultuna. Jos jonain päivänä kylmä sota ei häiritse ja ihmisten itsenäisyyteen ei kajota, voisi "uusi kommunismi" olla todella tätä nykyistä "sekasotkukapitalismia" parempi. Tänään "viisaita" talouden termejä kyllä riittää, mutta niiden tarkoitusta ei kohta osaa viisainkaan professori kääntää ymmärrettävään muoton.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #23

En minäkään perinteisen kommunismin kannattaja ole ollut mielestäni koskaan, vaikka se idealistisuus mikä kommunismissa on tavallaan hyvin hienoa, mutta se ei kohtaa etenkään miessukupuolen ajattelua varmaan ikinä täydellä ymmärryksellä. Sen takia uskon, että kova kovaa vastaan on parasta lääkettä monille.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #24

Minä en tiedä Pohjois-Korean miehen ajatuksista paljoakaan, eli se tarkoittaa että en mitään. Kuinka se voi edes ajatella sotivansa koko maailmaa vastaan, olkoon ajattelutapa mikä tahansa. Mutta aikanaan Neuvostoliiton kovuus nähtiin ja tunnettiin, vaikka tuon maan rappio salattiin onnistuneesti kauan.

Aina ja ikuisesti "Prahan musta syyskuu" ei unohdu ajatuksista. Silloin ymmärrys oli siinä ja siinä, että tajusin siitä jotain. Olin myös vähän liian nuori, vaikka ymmärsin toki vähän, vanhempana sitten enemmän. Ei kommunistisesta maailmasta niin vain lähdetty, valvonta oli sen verran kovaa ja Neuvostoliitto sotilaallisesti vahva.

Nykyisestä maailmasta en osaa sanoa, kuka hallitsee ja kuka uskaltaa valita mitäkin. Blogisi aloitus vähän kärsii tästä "politiikasta", mutta tulee samalla käsiteltyä muutakin. Markkinatalous, luonto ja politiikka määrävät kohtalomme. https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1ekkoslovakian...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Nykyjärjestelmien pelkona on rahan vähyys ja niiden kuoleman takaa yksilön ahneus. Markkinatalous ei jaa ajattelumallinaan mitään oikein ja tasapuolisesti toisilleen, se vain kilpailee. Demokratia on kuin hidas kilpikonna, älyltään ja toimiltaan. Se ontuu aina perässä tuomitsemassa ahneita rikollisiaan, jos ne kiinni saa. Rikollista ei vain ole olla liian rikas, rajana ei edes "taivas".

Luonto rankaisee kuritonta ihmiskuntaa, markkinatalous sakottaa heitä, jotka eivät tunne sen ehtoja. Nämä kaksi ovat törmäyskurssilla keskenään. Voittaja menee lain ja laittomuuden rajamailla asianajajat turvanaan. Dollarit ja eurot eivät takaa lopullista mielenrauhaa. Kun joutuu itse tekemäänsä "viisauden" ansaan, ymmärtää että ei ymmärräkään missä mennään. Kenellä on tänään valtit käsissään, sodassa ja taloudessa. Huominen ilman omaa paratiisia.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Inflaatio alkaa laukkata kun rahaa tulee yhteiskuntaan enemmän liian kevein perustein. Parasta on jos voi olla tyytyväinen elämässään ja tosiaan kilvoitella eilistä itseään vastaan, jolloin voisi ajatella viisastumisprosessia mutta ei urheilullisia kilpasuorituksia, kun melko moni ottaa parikymppiseltä itseltään turpaan lähes poikkeuksetta.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

EU ja euro ovat tehneet sitten sen, että enää en ymmärrä voiko mitään devalvoida. Aikanaan sana oli tuttu ja ymmärsin, mitä nyt ollaan tekemässä. Oma valuutta heikkenee, se takaa helpomman myynnin ja vaikeamman oston. Joillain mailla tämä on edelleen mahdollista. Devalvaation vastineena revalvaatio.

Inflaatio on sekin sana, joka ei enää vakuuta. Uusi "vapaa" ajattelumalli Euroopassa tarkoittaa, että vapaudella on kuitenkin rajansa. Se muistuttaa oudolla tavalla kommunismia, olematta sitä kuitenkaan suoraan. Pelataan kyllä rahalla, mutta valuutta on sama, eikä enää oma markka. Siinä on samoja elementtejä kuin aikanaan bilateraalisessa kaupassa Neuvostoliiton kanssa.

Tämä kaikki on tehty kai tahallaan niin vaikeaksi, että tavallinen ihminen kadottaa helposti tuntuman talouden todelliseen tilaan. Ja kaikkea johtaa Bryssel, keskus Euroopan taloudelle. Se ei vakuuta. Selatessani sanaa inflaatio, löysin yhden vähän jopa "huvittavan asiallisen" blogin, jonka laitan tähän loppuun linkin muodossa. http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17684...

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #18

On huolestuttavaa, että Suomessa eivät edes talousoppineet tajua miten voimme saada kansalle paremman kokonaishyvinvoinnin tason. Ainoa keino on käydä vientikauppaa ja kilpailla maailman pätevimmästä työvoimasta tosissaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ihmiskunnan historian ensimmäinen vinouma syntyi, kun joku keksi, että vaihdantatalouden voi korvata näppärästi rahalla. Tämä mahdollisti yksilöille muita suuremman omaisuuden keräämisen ja sen, että omistava taho pystyi hyötymään ryhmän työpanoksesta laittamatta itse tikkua ristiin.

Jos minulla olisi aikakone, kävisin välittömästi tartuttamassa sumerilaisiin flunssaviruksen, koska he ovat kuulemma tämän keksinnön takana.

Seuraava vinouma syntyi siitä, että keksittiin ihmisoikeudet, jonka seurauksena syntyi väestönräjähdys, kun luonnonlakien vastaisesti ryhdyttiin korostamaan myös elinkelvottomien säilymistä.

Juuri TV:ssa esitetty elokuva In Time kertoo koruttomasti kapitalismin pimeimmästä puolesta, eli siitä, kuinka raha hakeutuu rahan luokse.

Jos köyhät rikastuisivat, kapitalistit nostaisivat välittömästi tuottamiensa tuotteiden hintoja, jolloin köyhien rikkaus valuisi hiljalleen takaisin tuotantotalouden omistavalle portaalle.

Neuvostoliiton idea oli hyvä, jokaisen työ on yhtä arvokasta.

Homma kuitenkin kaatui siihen, että myös kommunismin ihmemaassa toiset olivat tasa-arvoisempia kuin toiset, eli maa kaatui piilokapitalismiin.

Vain harvat haluavat olla köyhiä, ellei ole pakko.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä muinaisessa orjayhteiskunnassa, jossa rahaa ei vielä välttämättä nykymuodossaan tunnettu, oli vielä selvempää, että omistava taho hyötyi ryhmän työpanoksesta. Siellä se hyötyminen oli lisäksi täysin yksipuolista. Orjien ainoa hyöty oli siinä, että he saivat niukin naukin ravintoa pysyäkseen hengissä voidakseen jatkaa isäntänsä hyödyttämistä.

Palkkatyöläinen ja omistaja puolestaan elävät symbioottisessa tilassa eikä palkkatyöläisen ole pakko jatkaa työntekoaan tietylle omistajalle, jos avautuu muita vaihtoehtoja.

Erilaisia vaihdon välineitä on käytetty aina, myös ennen varsinaista rahan keksimistä.

"Seuraava vinouma syntyi siitä, että keksittiin ihmisoikeudet"

Tuo toteamus jos mikä on ristiriidassa sen kanssa, että taivastelet köyhien aseman kurjuutta.

"Jos köyhät rikastuisivat, kapitalistit nostaisivat välittömästi tuottamiensa tuotteiden hintoja, jolloin köyhien rikkaus valuisi hiljalleen takaisin tuotantotalouden omistavalle portaalle."

Eihän tuo pidä paikkaansa, sillä markkinataloudessa vallitsee kilpailu ja kun hintatietoiset ihmiset tekevät valintoja, liian korkealle hinnoitellut tuotteet eivät mene kaupaksi. Köyhät ovat jo yltäkylläisesti rikastuneet markkinatalouden aikana. Suomessakaan ei enää kuolla nälkään. Ja tuotantotalous muutoinkin on aivan liian vanhanaikainen määrite kuvaamaan koko kansantalouden resurssien käyttöä.

"Neuvostoliiton idea oli hyvä, jokaisen työ on yhtä arvokasta."

Tuo ei ollut Neuvostoliiton idea lainkaan. Jossain määrin ehkä Marxin ja Engelsin lähtökohta. Neuvostoliiton perustajat puolestaan hyödynsivät marxilaista kommunismiaatetta saadakseen tekosyyn vallankumoukselle, jonka ainoa tarkoitus oli heidän itsensä diktatorisen vallan kaappaaminen. Jäljet osoittavat sen todeksi. Miljoonat kansalaiset haalittiin tekaistuilla syillä työleirien orjiksi koko elämäkseen ilman, että heille maksettiin mitään palkkaa. Neuvostoliitto kaatui omaan mahdottomuuteensa, ei siihen, että se olisi ollut liian "kapitalistinen". Vähemmän kapitalistisenahan sen olisi pitänyt oman lähtökohtasi mukaisesti säilyä hengissä kauemmin kuin "muiden " kapitalististen valtioiden.

Rahan "keksiminen" vaihdon välineeksi on ollut ehdoton edellytys teknologiselle kehitykselle, joka on mahdollistanut ihmisten elämän paranemisen. Investointeja uusien keksintöjen hyödyntämiseksi ei olisi muutoin syntynyt, koska ei olisi ollut investoijia.Ilman rahaa ihmiskuntaa olisi olemassa vain trooppisilla ja ehkä subtrooppisilla alueilla keräilytaloudessa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Eri asia jos puhutaan elintasosta tai riittävästä kohtuullisesta toimeentulosta. Ihmiskunnalle on häpeäksi, ettemme ole kyenneet tarjoamaan kohtuullista toimeentuloa kaikille ihmisille eri yhteiskuntien erot huomioiden.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se ihmiskunnalle ole häpeäksi, koska ihmiskunta on tähän asti koostunut eri paikoissa asuvista yksilöistä ja heimoista, jotka ovat kukin parhain päin pyrkineet oman toimeentulonsa järjestämään.

Jos globalisoituminen joskus etenee niin pitkälle, että koko ihmiskunnalla on yksi miltei diktatoriset valtuudet omaava hallitus, niin siinä vaiheessa voi syyttää ihmiskunnan hallitusta, jos se ei ole kyennyt huolehtimaan siitä, että koko tuotanto jaetaan tasan.

Mutta haasteellistahan se olisi joka tapauksessa. Lisäksi on havaittu, että tuotannon tasan jakaminen on omiaan pienentämään kokonaistuotantoa, joten tasan jaettavaa on aina vähemmän kuin markkinatalouden jaettavaa.

Kiteytettynä voitaisiinkin sanoa, että vasemmisto keskittyy jakamiseen ja markkinaliberaalit tuotannon kasvattamiseen.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #17

Joo olen osittain samaa mieltä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

markkinaliberaalit tuotannon kasvattamiseen.
Kovin epävarmoin keinoin . Tekemällä tehdyt lamat rikastuttaa aina joitakin tahoja.

Q-review 3/2017: Maailmantalous kuilun partaalla

Olemme julkaisseet uuden suhdanne-ennusteemme. Jatkamme siinä maailmantalouden tilan kartoittamista, ja paljastamme sen huolestuttavan tilan. Raportissa kerromme, miksi nykyinen kasvupyrähdys on kestämättömällä pohjalla ja miksi lähestymme suurta maailmantalouden käännekohtaa, globaalia lamaa.

Kiky tuo "tulosta"! Eikä tule olemaan ainoa yhtiö joka vähentää väkeä .
Samaan aikaan yhtiö käy yt-neuvotteluita
Terrafame ilmoitti 28. elokuuta julkaisemassaan tiedotteessa kutsuneensa kaikki henkilöstöryhmät yhteistoimintaneuvotteluihin. Terrafamella on yli 660 vakituista työntekijää. Yt-neuvottelut koskevat noin 490 työntekijää.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ei minua kiinnosta työkykyisen kansan asia eikä ainakaan heidän elintasonsa, vaan olen kiinnostunut aidosti hädänalaisista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset