KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Kiitos professori Kari Enqvist hienosta kolumnistanne!

Hyvä kolumni professori Kari Enqvistiltä Yleisradion nettisivulla, jossa hän kirjoittaa muun muassa seuraavasti:

"Einstein tosin hankki aikoinaan patentin tietyntyyppiselle jääkaapille. Sillä ei kuitenkaan ollut mitään annettavaa suhteellisuusteorialle. Pientä marginaalia lukuunottamatta kaupallistamisella ei ole mitään merkitystä tieteen kehitykselle."

Oma kiitospuheenvuoroni:

Yliopisto ei elä lyhytkestoisesti taloudellisen hyödyn tavoittelusta, vaan aito yliopisto tekee aidon tuloksen tiedon jyvästen sitomisesta yhteen ja uusien luonnonlakien löytymisestä. Toki akateemiset ovat palkkansa ansainneet, mutta onko palkkataso jo liian korkealla voi olla aiheellinen kysymys Suomessa. Eikö olisi parempi hakea rahoitusta pitkäkestoiselle tutkijatyöskentelylle ja akateemiselle koulutukselle kuin lyhytnäköisesti kytätä suuria mutta kausiluontoisia pikarahoituksia!

Tutkijoiden jyrkkä asenne somea kohtaan on pehmentynyt?

Onneksi tieteentekijöiden asenne sosiaalista mediaa kohtaan on kuitenkin muuttumassa, koska akateemisten henkilöiden pitää olla nimenomaan siellä läsnä jossa kansa käy keskustelua, koska muuten akateemisuus jää yhteiskunnassa ns. tutkijakammioihin! Tulkaa kansan pariin ainakin välillä esittelemään työtänne tänne someen arvon tohtorikoulutettavat ja muut akateemiset, koska vain siten voitte olla rauhassa tulevaisuuden riippumattomattoman tutkimustyön roolista yhteiskunnassamme.

Kiitokseni summa summarum 

On todella hienoa että aika ajoin korviini ja silmiini kantautuu suomalaisten huippututkijoiden ja heidän ohjaajiensa loistavia ajatuksia. Kun huomaan hienoja kritiikin tyhjentäviä julkaisuja, niin  oma uskoni yhteiskuntaani kohtaan voimistuu aina jonkin verran, että elän sentään varsin sivistyneessä yhteiskunnassa täällä Suomessa!

Linkki Kari Enqvistin kolumniin:

https://yle.fi/uutiset/3-9845964

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Tartun kahteen Enqvistin sanomaan:

"Tässä he (poliitikot) kanavoivat äänestäjäkuntaansa. Somen totuudenjälkeisessä huumassa se lyttää yliopistoväen pelleiksi ja verorahoja imeviksi iilimadoiksi. Pääosin siksi, että tutkijat kehtaavat väittää someväen yksinkertaisiksi tietämiä totuuksia monimutkaisiksi ja monisävyisiksi. Että esimerkiksi kaikki Suomen ongelmat eivät ratkea eurosta eroamalla."

Kommentti: En ole tällaista väitettä nähnyt missään, mutta kylläkin, että Suomen talousongelmat ratkeaisivat hyvin pitkälle siirtymällä omaan valuuttaan. Se on saanut tukea myös akateemisen maailman professoreilta, joiden tutkimusala ei tosin ole kosmologia.

Enqvist: "Tämän parhaimmiston varassa lepää yliopiston tuhatvuotinen brändi. He tuottavat aikanaan sen immateriaalisen hyödyn, jota nimitetään sivistykseksi ja kulttuuriksi ja joka on yliopiston perimmäinen tarkoitus. "

Kommentti: Yliopistoista on kieltämättä lähtöisin sivistys, joka heijastuu vahvasti kulttuuriin. Enqvist itse nostaa esille sähkön, joka on nykyajan sampo, ja jonka käytännön sovellukset pohjaavat akateemiseen tutkimukseen. Itse asiassa, jos tarkastelemme mitä tahansa asiaa vaikkapa itse kunkin huoneessa, niin 99 % sen tuotteista ja toiminnoista pohjautuu tieteeseen ja edelleen tieteeseen pohjautuvaan tuotekehitykseen.

Elinkeinoelämän ja yliopiston yhteistyö tapahtuu käytännössä luonnontieteiden ja tekniikan alueella. Siellä yhteistyö yritysten kanssa on luonnollista. Jos Suomi katkaisi tämän yhteyden, sillä olisi pitkälle menevät seuraukset Suomen teollisuuden kilpailukyvylle. Jossasin vaiheessa se heijastuisi myös kosmologian tutkimuksen puolelle.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos Antero Ollilla hyvästä kommentistasi!

Itse olisin voinut kritisoida hieman Enqvistin näkökulmaa juurikin siitä että hän lähestyi asiaa puhtaasti perinteisten luonnontieteiden kannalta. Ei teknillisellä yliopistolla ole merkitystä olla olemassa, ellei se tee hyvin paljon yritysyhteistyötä etenkin innovatiivisten startup yritysten kanssa. Tämä keskinäinen riippuvuus yritysten ja akateemisuuden välillä on samalla tasolla etenkin myös kauppakorkeakouluja ajatellen.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Tohtorismies alkoi politisoimaan,yle pravdan toivomuksesta.Alkoi kritisoimaan
kreationismista,siis Huhtasaaresta. Ei hiiskunut sanallakaan islamista.
Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ainoa poliitikkoon henkilöitävissä oleva kritiikki oli suunnattu pääministeri Sipilälle. Mistä ihmeestä sinä tuohon kolumniin kreationismin ja Huhtasaaren yhdistit?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kieltämättä Antin kommentti on off-topic tai väärässä ketjussa, kun Hitler-ketju oli edellinen avaukseni.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tieteen merkityksestä olen Enqvistin ja Hoikkalan kanssa samaa mieltä.

Yliopiston "tuhatvuotinen" brandi on kuitenkin melkoista liioittelua. Kyllä yliopistot ovat aina olleet enimmäkseen virkamieskouluja. Varsinkin suurten mullistusten aikoina 1600–1900 -luvuilla tiede ja tutkijat tekivät suurimmat läpimurtonsa ihan muualla, vaikka yliopistot hyväksyivät osan niistä jälkikäteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset