KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Presidentti Sauli Niinistö mittaa vain luottamustasonsa!

Presidentin pitää olla melko epäkelpo joko kansan tai oman puolueensa mielestä, jos presidentti ei istu kahta kautta. Presidentti Urho Kekkosen jälkeen vain presidentti Martti Ahtisaari on jättänyt hommat kesken.

Presidentti Koivisto vetäytyi arvokkaasti!

Mauno Koivisto oli presidentti vuosina 1982-1994, joten hän kyllä istui omat kautensa loppuun saakka. Presidentti Koivisto vetäytyi presidenttiydestä erityisen arvokkaasti, kun hänen vaikutuksesta oli riisuttu presidentin valtaoikeuksia ja rajattu kaudet kahteen Kekkosen jäljiltä.

Presidentti Ahtisaari oli pikkumainen!

Martti Ahtisaaren ilmeisesti hieman pikkumainen luonne rajoitti hänen kautensa presidenttinä yhteen, koska muistammehan hyvin, että Ahtisaari ei tullut kaikkien toimittajien kanssa oikein toimeen. Ahtisaari jätti paikan omien sanojensa mukaan demarien hallitseman presidenttiyden hieman innokkaammalle henkilölle eli Tarja Haloselle. Presidentti Tarja Halonen teki kuitenkin sen hiljaisesti syrjäyttäessään Martti Ahtisaaren, että hänestä tuli Suomen tasavallan ensimmäinen naispresidentti, jota voidaan pitää kiistatta kovana saavutuksena vaikka oli hänen viranhoitokyvyistään mitä mieltä tahansa.

Oli Halosen onni olla Suomen ensimmäinen naispresidentti!

Presidentti Tarja Halosen uudelleenvalinta vuonna 2006 oli kuitenkin verrattain tiukka vaali, kun hän peittosi toisella kierroksella Sauli Niinistön ääniosuuksin 51,8 - 48,2 äänestysprosentin ollessa silloin 77,2! Halonen onnistui saamaan sen verran sympatiaa kansalta toiseen kauteen, koska istuvaa presidenttiä oli hankala haastaa vuonna 2006 vaikka Halosen presidentin tehtävien hoitotaito ei kaikkia takuulla täysin vakuuttanut. Toisaalta vakuutti Tarja Halonen kansaa kuitenkin sen verran, että hän keräsi jo ensimmäisellä kierroksella 46,3 % äänistä.

Suomalaiset rakastavat asiallista johtajuutta!

Presidentin tehtävä on niin arvostettu Suomessa, että pitää olla melko heikosti onnistunut presidentti, ettei häntä valita uudelleen tehtävään. Presidentti Sauli Niinistöllä oli nähdäkseni hankalaa tehtävien ensimmäisinä vuosina, mutta sittemmin hän on saanut koko kansan Saulin maineen eikä varmaan ihan ansiotta. Presidentin tehtävän hoitaminen arvokkaasti suomalaisen kansan arvoja kunnioittaen on se asia joka puhuttelee kansaa. Arvokkuus ja asiallisuus yhdistettynä jonkinasteiseen kansanomaisuuteen ja leikittelyyn saavat suomalaiset turvautumaan presidenttiin niin pitkään kuin mahdollista eli 12 vuodeksi tai kahdeksi kuuden vuoden virkakaudeksi.

Presidentti Niinistö jatkaa lähes varmasti jo ekan kierroksen jälkeen!

Presidentti Sauli Niinistö valitaan ensimmäisellä kierroksella, eikä siitä ole nyt enää mitään epäselvyyttä. Ainoa järjellinen anti presidentinvaaleilla on niiden antama vahva luottamus Niinistölle jatkaa tehtävässään. Toisin sanoen toiseksi kaudeksi ehdolle asettuva presidentti mittaa vain luottamuksen kansan parissa, jonka jälkeen hän pääsee toteuttamaan itseään vapautuneemmin. Jonkinlaisena vertaisarviona voi pitää vaalikeskusteluita, vaikka vaikeaa on keksiä mitään niin erikoista haastajaa, että Sauli Niinistön kannatus alkaisi tippua kohti alle 50 prosentin lukemaa.

Suomi100 juhlallisuudet toimivat Niinistön ilmaiskampanjana!

Odotan itse kuitenkin melko innokkaasti käynnistyviä presidentinvaalikeskusteluita, vaikka televisiokeskustelujen ja vaalikampanjoinnin merkitys on laskenut huomattavasti sosiaalisen median myötä, vaikka hyvällä kampanjalla voi tietenkin lisätä kannatusosuuttaan myös presidentinvaalissa. Lopuksi muistakaamme vielä Suomi 100 juhlien huipennus 6.12.2017, jolloin juhlien keskipisteenä on tietysti presidentti Sauli Niinistö!

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_tasavallan_presidentti

MMM 2007 Kansalaisen vuosikirja - Otava

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset