KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Tekoälystä superälyyn!

Ihmiskunnan piirissä varmasti useat tuhannet insinöörit miettivät tekoälyn mahdollisuuksia ja kehittävät sitä vuosi vuodelta monissa eri maailman kolkissa. Tekoäly on silti sanana kärsinyt pienoisen inflaation, koska montaa sellaista asiaa pidetään tekoälyratkaisuna, joka ei itse asiassa ole ihmisen kaltaiseen ajatteluun kykenevä.

Superäly vai tekoäly?

Voimme lukea usein juttuja, kun tekoäly on nujertanut älymittelöissä ihmisiä jopa oppien virheistään, vaikka sillä ei vielä tarkoiteta ihmisen kaltaisen älyn syntymistä. Siksi jotkut ovat alkaneetkin käyttää aidosta tekoälystä nimitystä superäly. Superälyn pitäisi nähdäkseni osata vaativaa ongelmanratkaisua kuten esimerkiksi kielen kääntäminen tai teknisen laitteen tuotekehittäminen, mutta milloin tämä voisi olla mahdollista? En minä ainakaan osaa sanoa, mutta voi viedä vielä satoja vuosia tai ikuisuuden ennen kuin superäly syntyy. Tällöin superäly osaa havainnoida itse luontoa ja keksiä havaintojensa ja annettujen kysymysten perusteella täysin uusia luonnontieteellisiä asioita ja todistaa ne.

Tekoälyn kaltainen järjestelmä on helppoa luoda hallinoimaan tietoa!

Tekoälyn kehitys on nyt siinä pisteessä, että sen kehittyminen ihmiskunnan kaiken mahdollisen tiedon omaavaksi järjestelmäksi ei ole enää kovinkaan kaukana. Siksi poliittisten päättäjien pitäisi olla nyt hereillä, että osaamme koko ihmiskuntana varautua tekoälyn tuomaan muutokseen liittyen tiedonomaksumiseen ja tiedonhallintaan liittyviin työtehtäviin. Haluammeko luoda järjestelmän, jonka avulla voimme hallita kaikkea maailmassa olevaa tietoa. Jo nykymuotoinen internet antaa kaiken tiedonhallinnalle oivallisen rakenteen. Olemmeko valmiit luopumaan ja ulkoistamaan tiedonhakupalvelun täysin tekoälypohjaiselle järjestelmälle? Perinteinen insinöörityö on juuri teknisen tiedonhallintaa ja uuden tiedon omaksumista tuotekehitystyötä unohtamatta. Jääkö ihmiselle lopulta hoidettavaksi noin 30 vuoden kuluttua vain oleminen, hoivaaminen, luonnonilmiöiden havainnointi ja sen pohjalta tapahtuva luova ideoiminen?

Voiko tekoäly-tietojärjestelmä olla globalisaation huipentuma?

Tekoälypohjainen tiedonhallintajärjestelmän käyttöönottoa voitaisiin hidastaa poliittisilla päätöksillä, mutta sitä tuskin voidaan enää estää, koska markkinatalous haluaa kehittää teknisiä järjestelmiä niin pitkälle kuin mahdollista eikä sitä voi säädellä kovinkaan helposti ainakaan länsimaissa. Parhaimmillaan tekoälypohjainen tiedonhallintajärjestelmä pelaisi mielestäni rajattomassa maailmassa ja sitä voisi pitää nykymuotoisen globalisaation huipentumana. Silloin kaikilla olisi pääsy kaikkeen maailman tietoon ja tekninen järjestelmä esittäisi sen täysin siinä muodossa kuin haluat sen saada niillä painotuksilla joita juuri itse pidät tärkeänä.

Oleellista luovassa ongelmanratkaisussa on kysymyksenasettelu!

Oikeanlainen kysymyksenasettelu on mahdollisen superälyn syntyessä tärkein keino luoda uusia ratkaisuja kuten esimerkiksi maapallon ilmakehän mallinukseen voisi superäly luoda jonain päivänä ratkaisun, jolloin voimme ennustaa hyvin tarkasti ilmaston kehittymistä ilmakehän koostumuksen muuttuessa. Emme ole todellakaan pysähtyneet ihmiskuntana matkalla superälyn syntyyn, vaan sen perusta on luotu jo aikaan Galileo Galilein ja Isaac Newtonin unohtamatta antiikin Kreikan vaikutusta tieteellisen maailmankuvan synnyssä.

Superäly syntyy aikanaan!

Superäly syntyy aikanaan, mutta silloin emme puhu ihmisen kaltaisesta järjestelmästä, vaan keskeistä on ihmiskunnan kaiken kattavan tiedon omaksumis- ja soveltamiskyky. Kehityskulku kohti superälyä voi olla lopulta hidasta ja vuosisatoja vievää, varsinkin jos yhteiskunnallisella päätöksenteolla hankaloitetaan superälyn syntymistä. Onko ihmiskunnan tehtävä lopulta tosiaan tehdä itsensä lähes kaikessa tarpeettomaksi? Moraalin ja ihmiskunnan evoluution kannalta toivon, että emme ihmiskuntana ikinä päädy tekemään itseämme tarpeettomaksi maapallolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Ennen kuin voidaan puhua "oikeasta" älystä, niin pitäisi selvittää mitä se äly pitää sisällään. Voiko olla aitoa älyä ilman tunnetta, ja sen tunteen vääntäminen koodaamalla taitaa olla hyvin kaukaista tulevaisuutta. Tai ehkei sittenkään, ainakin joskus tuntuu, että Wintoosa kiusallaan hidastelee, ja joskus taas toimii kuin "ihmisen mieli".

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ihmisen luovuus syntyy varmaan älykkyyden sekoittuessa tunnekokemiseen, koska huippuälykkäät autistithan eivät ole erikoisen luovia ongelmanratkaisijoita. Lisäksi luovassa ajattelussa tehdään aina myös virheellisiä päätelmiä ja ne pitää jotenkin haudata että pääsee lopputulokseen.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Niinhän sitä sanotaan ja väitetään, että virheistään parhaiten oppii, eli virheelliset ratkaisut pitää muistaakin ettei toista niitä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #5

Miten voi tosiaan luoda uutta, jos ei ole tehnyt yhtään virheellistä päätelmää?

"Creativity is allowing yourself to make mistakes. Art is knowing which ones to keep." -Scott Adams
Read more at: https://www.brainyquote.com/quotes/quotes/s/scotta...

Kuvitellaan, että superäly ei tekisi virheitä, niin eikö se omaisi sitten kaiken mahdollisen tiedon jo itsessään! :)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tekoäly nimitys on liitetty kaupallisiin tarkoituksiin. Orjaäly olisi paremmin kuvaava ko. ilmiölle.

Yksikään tekoäly nimellä toimiva laite, tai järjestelmä ei tee mitään, mikä ei ole sille ihmisen älyllä koodattu. Tekoälyn päättelytoiminta on korkeintaan nopanheittoa, tai pitkäntikun vetoa. Sitä voisi kutsua jopa sattuma-generaattoriksi.

Käytössä on myös sanat itseohjautuva ja autonoominen laite. Ensihätään on kyse autoista ja laivoista. Onhan jo olemassa oppiohjautuva ruohonleikkurikin.

Oikeastaan protestoin ainoastaan noita vanhoja nimityksiä, jotka ovat aikoinaan lanserattu silloisiin tarpeisiin. Elleivät insinöörit kykene oivaltamaan uusille asioille uusia nimiä, niin menkää kysymään humanisteilta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Itseohjautuva auto on toki älykäs järjestelmä, mutta se ei ole sitä tekoälyä jota tässä hain takaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Taitaa enemmäänkin olla kehitykseen osallistujien märkä uni. Nimenomaan markkinamiesten. Tekoäly nimikkeen alle keräytyy se kaikki vanha tietotaito, joka on jo toiminut parisenkymmentävuotta. Nyt vaan markkinamiehet tuuppaavat siihen buustia uudella nimikoinnilla.

Metropoleissa ja suurissa kaupungeissa tullaan liikkumaan aivan muunnäköisissä kulkineissa sinä vuonna, kun itseohjautuvan pitäisi olla kokonaisvaltaisesti käyttöönotettavissa.

Kulkuväyläthän ovat niitä suurimpia ongelmia. Liika vähän väyliä, hektisesti liikennöityjä huonolla hyötysuhteella. Tässäkin tarvitaan sitä todellista älykkyyttä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #9

Sulla on mun mielestä pointti, että vaarana tekoälyjärjestelmien toteutuksessa on se että kansalaiset ovat vain markkinatalouskoneiston harmaata massaa joka kuluttaa rahansa tekoälytekniikoihin.

Ja entä jos ihmisen ei tarvitsisi kulkea paljon ympäri maailmaa, eikö se olisi luonnon ja ihmisen itsensäkin kannalta järkevintä?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #10

Ihmiset ovat vaan niin altistuvia ja vastaanottavia markkinamiesten vieheille. Siltä näyttää ja sitä myös on.

Nimenomaan ihmisen pitää kulkea ympäri maailmaa. Kokea, oppia ja löytää uusia ystäviä. Enkä tarkoita matkailua suihkareilla. Mieluimmin vaikka härkävankkureilla.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Globalisaation huipentuma on maailmansota tai massiivinen lama. Globalisaatio köyhdyttää kaikkialla paikallistalouksia, voit ajatella vaikkapa maanviljelyä, jossa aiemmin kukin tila tuotti vähän kaikkea, ja nyt on erikoistuttu: etelässä tuotetaan viljaa ja pohjoisessa maitoa. Tilanne on johtanut siihen, että ruokamultakerros ohenee.

Koneoppimisella on edelleen pitkä ja mutkainen tie edessään. Hype on riistäytynyt käsistä, päättynee lamaheilahdukseen.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kieltämättä globalisaatio ei ole mahdollista ellei kaikista ihmisistä pyritä pitämään huolta. Tekoälyä kehitetään niin kauan kuin se on mahdollista eli ihmiskunnan loppuun saakka.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Aika vaikeaa on argumentoida tätäkin Paavon mielipidettä. Sopii vaan toivoa, että tekoälyn omistajat älyävät, minne ollaan menossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset