KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Tekoälyaika on alkanut, pelottaako?

  • TEM dia #tekoälyaika ja yhteiskunta 23.10.2017.
    TEM dia #tekoälyaika ja yhteiskunta 23.10.2017.

Tekoäly pitäisi ensinnäkin määritellä oikein, eikä vetää tekoälyn alle kaikkia älykkäitä järjestelmiä. Onhan automaatiotekniikan piirissä ollut sähköistä ohjaustekniikkaa jo kohta puoli vuosisataa yleisessä käytössä. Nyt kun sähköinen ohjaustekniikka on tulossa yhteiskunnan julkiselle sektorille ja muutenkin lähelle kaikkia kansalaisia, niin ollaan alettu puhua yleisesti tekoälyn aikakaudesta. Itse en pidä järjestelmää tekoälyllä varustettuna, jos se ei kykene vähintään itsenäiseen ongelmanratkaisuun. 

Moraalisesti kestävä ns. tekoälyjärjestelmä on ihmisen palvelija eikä milloinkaan ihmisen kilpailija. Parhaimmillaan digitalisaatio voi helpottaa kansalaisten elämää ja luoda entistä parempaa yhteiskunnallista ilmapiiriä. Tämä digitalisaation riemujuoksu edellyttäisi myös kansalaisilta valmiuksia ja halukkuutta hyödyntää digitalisaation mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Itse olen luottavainen tekoälyajan vähitellen koittaessa, koska pyrkimykset ovat takuulla kaikilla digitalisaation kehittäjillä luoda kestävää yhteiskuntaa heidän omaa etua unohtamatta.

Pelkotilat tekoälyaikaa kohtaan liittynevät monella kansalaisella työelämän muutokseen ja vanhakantaisten työtehtävien poistumiseen. Tekoälykkäissä järjestelmistä pitäisi tietenkin huomioida käyttäjäystävällisyys tai muuten Suomen digiloikka ei voi onnistua parhaalla mahdollisella tavalla. Älkäämme toteuttako tekoälyä puhtaan markkinaehtoisesti, vaan tehkäämme digiloikka yhdessä yhteiskunnallisen eheyden nimissä. Meidän pitää ottaa digiloikka vaikka se ei välttämättä huvittaisi, koska maailma ei odota omanalaisen kilpailun ollessa koko ajan käynnissä digitalisaatiotekniikan ideoissa, toteuttamisessa ja myös globaalin työvoiman kermasta.

Yksi asia on varmaa oli tekoäly-sanan soveltuvuudesta tai siihen viittaavista tekniikoista mitä mieltä tahansa: Menneisyyteen emme voi palata, joten kulkekaamme kohti tulevaisuutta - yhdessä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Luen parhaillaan Helena Telkänrannan ( http://www.telkanranta.com/ ) kirjaa "Eläin ja ihminen", ja vaikka sitä ei heti kirjan nimestä voisikaan päätellä, niin siitä lukemani havainnot siirtävät mielessäni todellista tekoälyä tuota tuonnemmaksi hamaan tulevaisuuteen. Monetkin eläinlajit kyknevät päättelyä vaativiin tehtäviin, jopa päivän ikäiset kultakalat, tosin näiden fisujen päättelykyky rajoittui erottamaan kumpi joukko on suurempi, kahden vaiko neljän.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Tekoäly on osittain määrittelykysymys kuten avauksessa yritin tuoda esille. Oletko miettinyt, että sosiaalisen median rakenteessa toimivalla älykkäällä järjestelmällä on jo nyt paljon meihin liittyvää tietoa, jota toiset ihmiset eivät halua meille kertoa.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Tuo sana "tekoäly" on mielestäni jotenkin harhaanjohtava, eli kyseessä ei mielestäni ole älyä vaan erittäin nopeata ja massiivisten tietomäärien yhdistelyä sekä ennalta annettujen sääntöjen mukaisia johtopäätöksiä niistä. Tai toisaalta, mitäpä se ihmisen älykään muuta on. Ja tuo somen harrastama "älykäs" vakoilu toisinaan käypi ohimoon, ei tarvitse kuin käydä vilkaisemassa mitä verkkokaupassa XXX on tarjolla, niin hetken päästä on ko. kaupan mainoksia näytöllä. Nämä mainokset kuitenkin ovat niitä viattomampia, joskin ärsyttäviä tiedonkeruun ilmenemismuotoja. Kaikista tekoälyn vastaisita tai "vastaisista" kannanotoistani huolimatta olen siinä uskossa, että kyllä se aitokin äly vielä jossain vaiheessa mikroprosessorille istutetaan, ei ehkä nykytietokoneelle mutta seuraavan sukupolven tietsikoille se jo voi olla arkipäivää.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #5

Joo, ymmärrän ponttisi juu ja olen jossain määrin samaa mieltä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Turingin testi eli Turingin koe on Alan Turingin vuonna 1950 esittämä tapa kysymyksen "voivatko koneet ajatella?" ratkaisuun.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Turingin_testi

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Joo, hyvää ajattelua! Enpä ole pohtinut miten erottaisin koneälyn ihmisestä esimerkiksi shakkia pelatessa, mutta koneälyn humaani elementti olisi siinä, että se tekee tahattomia virheitä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Minkään tasoisesta tekoälystä keskusteltaessa tulisi ensimmäisenä muistaa tieteiskirjailija Isaac Asimovin kehittämät robotiikan lait. Asimov kehitti nämä säännöt jo silloin, kun tietokoneita ei ollut kuin Science fiction kirjoissa.

Muunnan lakien robotin tekoälyksi.

1.Tekoäly ei saa vahingoittaa ihmisolentoa tai laiminlyönnein saattaa tätä vahingoittumaan.

2.Tekoälyn on noudatettava ihmisolentojen sille antamia määräyksiä, paitsi jos ne ovat ristiriidassa ensimmäisen pääsäännön kanssa.

3.Tekoälyn on suojeltava omaa olemassaoloaan, kuitenkin siten, että sen toimet eivät ole ristiriidassa ensimmäisen ja toisen pääsäännön kanssa.

Sotateollisuus kehittää tekoälyä omiin tarpeisiinsa. Niissä tarpeissa em. lakeja ei ole huomioitu millään tavalla ja pitkällä aikajänteellä tämä vaarantaa koko ihmiskunnan tulevaisuuden.

Kehotan lukijoita myös katsomaan elokuvan Chappie

https://fi.wikipedia.org/wiki/Chappie

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielenkiintoisia nuo Asimovin pointit. Kohtaan 1. sanoisin, että vahingoittamiset on asetettava prioriteettijärjestykseen, jotta voidaan ratkaista tilanteet, joissa yhden etu on toisen haitta. Uskoisin, että tämä tulee olemaan se kiistakysymys, jonka takia moista ei voida käytännössä toteuttaa.

(Käytännössä erimielisyys on siis siitä, kumpi on tärkeämpi ihmisoikeus: se, että jokainen saa yrittää rikastua rajattomasti vaikka toisten kustannuksella, vaiko se, että jokainen saa taatusti perustarpeensa tyydytetyiksi vaikka sitten toisten kustannuksella.)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ihmiskunta tupannut olemaan sellainen että kaikki tehdään mikä on mahdollista.

Jorma Sulander

Vihapuhetta seulomaan kehitettiin tietokonealgoritmi jota sanotaan vihapuhekoneeksi. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä valjasti tämän aseen valvomaan kuntavaaliehdokkaiden vihapuheita. Tulos oli kuulemma mainio Pimiä toteaa ja kannattaa sen kehittämistä. Kun tekoäly kehittyy saamme vihapuhetuomiot automatisoitua. Kone lätkäisee automaattisesti tuomiot! Ei voi valittaa koska kone on puolueeton ja aina oikeassa! Tosin haluaisin istua mielummin algorytmien kehittäjien pöydässä. Kyllä tällainen tulevaisuus sietääkin pelottaa!

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Vihapuhetta on monenlaista, mutta hoitoa tuskin tarvitsee jos viestinnästä alle prosentin osuus on häiriintynyttä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset