KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Tänään on veropäivä!

Julkiset verotiedot keräävät aina joukon kansalaisia huutamaan mediaan ja sosiaaliseen mediaan, että verotietojen ei pitäisi olla julkisia. Itse en keksi itse yhtään pätevää argumenttia verotietojen salaamisen puolesta, jos pyrkimyksenä on hyvä ja avoin yhteiskunnallinen ilmapiiri.

Miten tulovirta muodostuu?

Pääomatulovirrat tekevät Suomessa miehistä rikkaita mutta harvemmin naisista. Palkkatuloilla ei pääse kunnolla rikastumaan, koska ylin marginaalivero on progressiivisella verotuksella on yli 50 prosenttia. Toisin sanoen kaikkien veroluontoisten maksujen osuus on yli puolet palkasta jos ansiotulot ovat yli 80000 euroa. Ansiotulosta maksettava vero on puolestaan yli 50 %, kun ansiotulo on yli 180000 euroa vuodessa.

Kuka elättää kenetkin?

Usein verotietojen tarkastelussa saattaa unohtua, että moni hyvätuloinen haluaa maksaa kiltisti veronsa, koska verorahoin ylläpidetty yhteiskuntamme hyvinvointi on etu myös hyvätuloisille. Lopulta en tekisi pääomatuloilla rikastuneista kansalaisista suuria sankareita, vaan kritisoisin heitä ennemmin lyhytnäköisyydestä. Lyhytnäköinen talousajattelu hakee suuria rahoja pikaisella aikataululla, eikä panosta riittävästi ylisukupolvien kestävään kehitystyöhön.

Ahneudesta rehtiin työntekoon!

Ahnein sektori kansantaloudessamme on lähinnä kahdesta syystä pankkisektori. Ja syistä ensimmäinen on pankkibisneksen pariin hakeutuvien henkilöiden ajattelumalli, jonka mukaan raha on elämässä usein se tärkein asia jota kannattaa kaikin tavoin tavoitella. Toinen syy kylmäkiskoiseen pankkibisnekseen on toimialan enemmän ja vähemmän vallalla oleva rahakeskeisyys. On olemassa pankkeja, jotka antavat inhimillisempää vaikutelmaa, mutta näkyykö se kyseisten pankkien harjoittamassa operatiivisessa toiminnassa. Jos pankki haluaa profiloitua humaanein arvoin, niin se vääjäämättä tarkoittaa moraalisesti kestävää sijoitustoimintaa ja palvelua ihan kaikille kansalaisille heidän portfolioista liikaa välittämättä. Kun nimeän pankkitoiminnan alhaisimman moraalin sijoitustoiminnaksi, niin mikä sitten olisi korkeimman moraalin mukainen keino hankkia ansiotuloa? Aidoin ja rehellisin työ pitää tietenkin hanskat ja haalarit likaisina.

Verotietojen julkisuuden puolesta!

Niin kauan kuin rahalla eriarvoistetaan kansalaisia tai jopa moraalisesta pyhässä markkinataloudessakin pitää verotiedot olla julkisia, koska se antaa keinon puuttua perusteetta kansalaisia eriarvoistavaan yhteiskuntaan. Esimerkiksi kaikki julkisen rahoituksen varassa olevien johtajien ansiotaso pitää käydä selville hyvin selvästi kyseisen organisaation kotisivulta. Joskus koittanee vielä aika, että ei ole enää niinkään paljon merkitystä paljonko tienaa, vaan mitä on tehnyt elämässä oikeasti. Nyt hyvään taloudelliseen ansiotasoon liittyy vielä paljon jonkinlaista epävarmuutta, vaikka moni saattaa puhua alkavalla työpaikkojen pikkujoulukaudella paremman ansiotason puolesta. Toki myös pieniin ansioihin liittyy ehkä pienoista häpeää ja se on ymmärrettävää, vaikka vika ei tällöin ole aina kansalaisessa vaan ennemminkin kansalaista laiminlyöneessä yhteiskunnassa.

 

PS. En ylpeilisi lääkärinä maksetuilla veroilla, vaan olisin alemmuudentuntoinen siitä koska julkinen talous kierrättää rahansa lääkäreiden kautta takaisin itselleen.

 

Lähteet:

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/Palkansaajan-veroprosentit/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kyllä tuossa Kimmo on asiaa ei sitä ole kenenkään kieltäminen, ja aina voi olla lukematta jos ei halua terv tepivaari

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos! Pidän tulojen avoimuutta paremman yhteiskunnan yhtenä perustekijänä, kun asumme keskellä globaalia markkinataloutta Suomessa.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kyllä tulot on avoimia no tuolle klobaali asiaa pidän jo hiukan taakse jäänyttä aikaa no en siihen itse tuijota enää kun se ei oikeasti minua koske .
Sulle Kimmo se on vielä ajan mukaista tuo klpaaliosaatiossa olo terv tepivaari

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Olishan samanpalkkaisuus yksi mahis tietty, mutta ihmiset eivät enää motivoidu ilman rahaa tällä aikakaudella.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Veroista tulee ilmi kahdenlaista tietoa, ensinnäkin nähdään, mitä ihmiset tienaavat ja toisaalla on nähtävissä, että jotkut kansalaiset tienaavat pimeästi, maksamatta veroja lainkaan.

Treenaan melkoisen hintavalla kuntosalilla, jossa käy myös muutama suomalainen juorulehdistä tuttu henkilö. Parin samalla salilla käyvän julkkiksen verotettavat ansiot eivät riitä elämiseen saatikka salimaksuihin, jolloin jää tehtäväksi vain sellainen johtopäätös, että rahaa tehdään pimeästi, kun yllä on satojen eurojen treenivaatteet ja salimaksutkin ovat lähemmäs tuhatta euroa vuodessa.

Naisille asia on toki helppoa, koska "sugar daddy" maksaa, mutta mistä miehet tekevät rahaa?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Enpä tiiä, kun nuorissa etenkin pojat syrjäytyvät ja kimulit tienaavat monesti enemmän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset