KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Transut ovat rohkeita ihmisiä!

Avoin transseksuaalinen suuntautuminen osoittaa mielestäni todella suurta rohkeutta, koska sitä pidetään edelleen hyvin poikkevana ja ehkä ärsyttävänäkin asiana yhteiskunnassa. Pitää muistaa, että kaikilla meillä on oikeus muodostaa ihan minkälainen identiteetti tahansa, vaikka ympäröivä sosiaalinen paine ei sitä sallisikaan. Teot tosiaan ratkaisevat aina, eikä julkituotu seksuaalinen identiteetti, vaikka muistan lukeneeni tietokirjasta, että homoseksuaaleilla saattaa esiintyä enemmän myös haitallisia seksuaalisia taipumuksia kuten sadomasokismia jne. 

Projisointia!

Otaksun, että tasapainoisessa kasvuympäristössä kasvaa lapsista tasapainoisempia myös oman sukupuoli-identiteetin suhteen eli karrikoidusti joko avoimen kilttejä homoseksuaaleja tai perinteisiä heteroseksuaaleja. Haluan muistuttaa lukijoitani myös siitä asiasta, että kaikki mikä sinun mielestäsi on epäsopivaa ja ärsyttävää, niin se voi liittyä oman identiteettisi kohtaamisongelmaan. Itse tykkäisin olla enemmän just sosiaalisessa mediassa kiltimpi identiteetiltään jotenkin poikkeavia kohtaan, kun olen joskus ollut vähän tyhmä just transseksuaaleja ja homoseksuaaleja kohtaan.

Lopuksi 

Haluan sanoa kaikille vähemmistöille Suomessa, että ei se muutos asenteissa voi olla mahdollinen, jos emme ole sellaisia kuin aidoimmillaan tunnemme olevan. Olkaamme ylpeästi oman identiteetin mukaisia ja antakaamme sen kehittyä vanhenemisen myötä varmemmaksi valmistumatta silti koskaan!

Linkit

Kirjoitukseni identiteetin muodostumisesta viime vuodelta:

http://kimmohoikkala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221901-identiteettikriisi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Väinö Hirvelä

En ymmärrä ihan mitä tässä tarkoitettu avoin transseksuaalisuus on. Olen ymmärtänyt että ehdottomasti suurin osa haluaa transitoitua joko miehestä naiseksi tai naisesta mieheksi. Vieläpä niin,että muistaakseni miehestä naiseksi on paljon yleisempää. Sitten varmasti suurin osa trans identiteetin omaavista eivät halua transpuolestaan välttämättä hirveästi metakkaa pitää koska haluavat passata tästä uudesta sukupuolesta. Puketumalla/käyttäytymällä yms.

Miten mä veikkaan, että sä tarkoitat tätä? https://www.youtube.com/watch?v=DXfslydeaPE

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Moni on kaapissa vaikka kaikilla meillä jotain poikkeavuutta on koska ei ole normaalia ihmistä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Ajatuksesi kannustaa ihmisiä olemaan rohkeasti oma itsensä on varmasti vilpitön. Valitettavasti sen ilmaisuna blogisi on epäonnistunut lähes jokaisessa kohdassaan.

”Avoin transseksuaalinen suuntautuminen…”

Transseksuaalisuus on vanhentunut nimitys, joka kuvaa ilmiötä totaalisen väärin: Kyse ei ole seksuaalisuuden vaan sukupuoli-identiteetin variaatiossa. Nykyään käytetään sanaa transsukupuolinen.

”…osoittaa mielestäni todella suurta rohkeutta….”

Suurella osalla transsukupuolisista ei ole kyse rohkeudesta, on vain yksinkertaisesti pakko olla oma itsensä – vaihtoehtona usein on itsetuhoinen tie.

” …muistaa, että kaikilla meillä on oikeus muodostaa ihan minkälainen identiteetti tahansa,….”

Transsukupuolisuus on identiteetti, mutta sitä ei muodosteta: Se on.

” …eikä julkituotu seksuaalinen identiteetti, vaikka muistan lukeneeni
tietokirjasta, että homoseksuaaleilla saattaa esiintyä enemmän myös haitallisia seksuaalisia taipumuksia kuten sadomasokismia jne….”

Jälleen: Kyse ei ole seksuaalisuudesta vaan sukupuoli-identiteetistä.

”Itse tykkäisin olla enemmän just sosiaalisessa mediassa kiltimpi identiteetiltään jotenkin poikkeavia kohtaan, ….”

Jos haluat ylläpitää sortavia ajatusrakenteita, käytä edelleen käsitettä poikkeava. Jos et, voisit vaikka puhua sukupuoli-identiteettien moninaisuudesta tai variaatiosta. Nämä variaatiot ovat olleet olemassa aina ihmiskunnan olemassaolon aikana, ja monissa kulttuureissa niille on olemassa oma kulttuurinen funktionsa, kuten shamaani tai jokin muu yhteisön seremoniallinen vastuuryhmä.

"Transut ovat rohkeita ihmisiä!"

Lause on yhtä raikas ja kannustava kuin ""N...ut on vekkuleita!". Käyttämäsi t-sana koetaan halventavana ja loukkaavana. Älä käytä sitä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos palautteestasi, mutta asenteet ovat mitä ovat. Yritän ottaa vinkeistäsi oppia!

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

"Transu"
En ole itse kovinkaan tietoinen että miksi transihmiset haluavat itseään kutsuttavan, mutta jonkun kommentista joskus sain sellaisen käsityksen että sana "transu" on lähinnä loukkaavanoloinen nimike. Käsittääkseni vähän samantasoinen kuin kutsua mielisairasta hulluksi tai mielisairaalaa "hullujen huoneeksi". Kannattaa varmaankin selvittää mitä nimikettä käyttää jos asiasta meinää keskustella. Joku asiasta paremmin tietävä voisi kommentoida.

" haitallisia seksuaalisia taipumuksia kuten sadomasokismia jne. "
Tämäkin on hyvin leimaava sanaasetelma. Sadomasokismi poistettiin suomessa 2011 sairausluokituksesta yhdessä tranvestismin ja fetimismin kanssa. Ne eivät ole sairauksia. Jos niitä harrastaa yhteisymmärryksessä kumppanin tai kumppanien rajoja kunnioittain ja niiden harrastaminen ei aiheuta itselle tai muille haittaa niin ei niiden harrastaminen ole haitallista. Tietysti riskejä niihin liittyy. Onhan aikoinaan esimerkiksi masturbaatioon tai anaaliyhdyntääkin pidetty jopa rikoksena, sairautena tai syntinä. BDSM ja fetinismi on laaja käsite. Ennenkuin tuomitsee ja määrittelee sadomasokismin haitalliseksi niin kannattaisi tutustua mitä se tarkoittaa, mitä kaikkea se sisältää ja mitä se voi olla käytännössä. Nahkavaatteet, pehmustetut käsiraudat ja "tuhmat" puheet eivät ole haitallisia turvallisesti ja yhteisymmärryksessä toteutettuina vaan kokeilunhaluisille pareille mahdollisuus harrastaa seksiä monipuolisemmin. Tosin täytyy huomioida että BDSM rajuin ääripää on todella rajua mutta eiköhän nuo ääripäät neula- ja verileikkeineen ole erittäin marginaalisia.

Haitallista seksuaalista taipumuksia ovat esim. pedofilia, nekrofilia, erilaiset seksiriippuvuudet ja seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta. Vapaaehtoinen ja omaan haluun perustuva sadomasokismi ei kuulu noihin. Sadomasokismismissa on tietysti omat haittansa, riskitekijänsä ja vaaransa, kuten normaali seksissäkin (voihan sitä humalassa portaissa harrastetussa pystymamboilussa kaatua ja taittaa jopa niskansa). Turvallisuus, yhteisymmärrys ja omien toisen rajojen kunnioittaminen on edellytys kaikkeen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"En ole itse kovinkaan tietoinen että miksi transihmiset haluavat itseään kutsuttavan,"

Vaihtoehdot ovat lähinnä nämä:

- Transvestiitit kutsuvat itseään useimmiten lyhyesti tiiteiksi.

- Transsukupuoliset toivovat itseään kutsuttavan naisiksi ja miehiksi ja jos on pakko erottaa heidän taustansa puheessa, transnaisiksi ja -miehiksi korjausprosessin ollessa kesken ja transtaustaisiksi naisiksi ja miehiksi prosessin ohitettua päätepisteen.

- Muunsukupuolisilla on lukematon määrä omia identiteettikäsitteitä, joiden suhteen maallikon on mahdotonta osua oikeaan. Heidän kohdallaan on siis ainoa järkevä lähestymistapa antaa heidän itse kertoa itselleen sopiva nimitys - sen utelu ei myöskään ole kohteliasta. Yleisessä puheessa tästä joukosta ihmisiä voi käyttää käsitettä muunsukupuolinen tai ei-binääri sukupuoli-identiteetti (= ei mies eikä nainen).

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Itse pidin transua sanana homo-sanan kaltaisena, eikä se ole minusta loukkaavasti sanottu ja en tiedä mitä esimerkiksi SETA yhdistyksenä ajattelee mun kirjoituksesta.

Pidän vaarallisena, jos loukkaavaksi viestinnäksi tulkitaan kyseenalaiselta vaikuttava 'transu' sana ilman totuudellista näyttöä sanan nekrumaisesta loukaavuudesta.

Mun mielestä transu on sanana hyvin neutraali, lyhyt, ytimekäs ja kuvaava, jonka takia käytän transua sanana jatkossakin esimerkiksi transujen kanssa keskustellessani. Seksuaalinen identiteetti ei ole muuten valmis välttämättä koskaan, sillä vielä vanhemmallakin ikää voi löytää itsestään jossain määrin uusia piirteitä esimerkiksi tyylillä: "peppupano olis kiva kokeilla!"

Ps. Olen itse myös hyvin syrjitty kansalainen mielenterveyskuntoutujana, mutta silti kutsun välillä itseäni hulluksi skitsoksi, enkä koe sitä loukkaavana vaikka mua sellaiseksi haukutaan, koska se ei pidä edes paikkaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset