KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Ihmiskunnan riskianalyysi by Meikä!

Kansankuntaa koskettava ongelma on eri asia kuin globaalilla tasolla oleva koko ihmiskuntaa uhkaava ongelma kuten: 1. ilmastonmuutos, 2. väestönkasvu, 3. tekoäly, 4. maapallon ulkoinen uhkakuva ja tässä mielestäni priorisointi mukana.

Ilmastonmuutos tekee joidenkin ihmisten kotivaltiot asuinkelvottomiksi, jos tätä muutosprosessia ei aleta tehokkaasti ottaa haltuun. Syntyy nälänhätää, väestönvaelluksia ja ehkä jopa sotia jne

Väestönkasvun ongelma on nähdäkseni siinä, että maapallolla on tietty kuormitusmaksimi, joka on mielestäni ihmiskunnan osalta jo saavutettu. Väestönkasvu ja länsimäinen elintaso uhkaa lähinnä luontoa ja sademetsiä, joten se pahentaa ongelmana ilmastonmuutosta!

Tekoäly kuulostaa monien teknologiauskovaisten mukaan huippujutulta, mutta onko monikaan näistä henkilöistä miettinyt sen mukanaan tuomia uhkakuvia. Konkreettinen uhkakuva on ihmiskunnan vieraantuminen luonnollisesta evoluutiosta, eikä se voi olla ihmisen edun mukaista.

Maapallon ulkoinen uhkakuva voisi olla tietenkin asteroidin jysähtäminen maapallolle tai joku ennestään tuntematon uhka, kuten maapallon aurinkoon vaikuttavan suhteen muuttuminen tai jotain sen tapaista.

PS. Unohdinko laajamittaisen ydinsodan kokonaan? Ehkä en pidä sen uhkaa neljän tärkeimmän uhkakuva mukaisena uhkana pikaisen spontaanisti ajateltuna, mutta kyllä se viidentenä voisi olla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kohta 4 on lähinnä sellainen, johon ei välttämättä voi ihmisvoimin vaikuttaa. Muut ovat sitten enemmän ihmisen hallittavissa.

Koska olen pitkään perehtynyt ilmastonmuutokseen ja tarinoihin siitä, niin sanon siitä jotain:
"Ilmastonmuutos tekee joidenkin ihmisten kotivaltiot asuinkelvottomiksi..."
Näin voi käydä. Mutta esimerkiksi ravinnon tuotannon osalta paljon isommilla alueilla autiomaat alkavat vihertää ja pellot tuottaa enemmän, kunhan muutosta vastaavasti muutetaan lannoitustakin. Sehän on toki sitten ongelmallista, että miten jaetaan niitä ilmastonmuutoksen tuomia hyötyjä niille, joille ilmastonmuutoksesta on olut haittaa. Perusharhoja ilmastonmuutospolitiikassahan on se, että siitä mahdollisesta muutoksesta olisi kaikille haittaa ja vieläpä tasaisesti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Punnitun tuntuinen lista.

Ilmastonmuutoksen ja väestönkasvun keskinäisen järjestyksen kyllä muuttaisin, sillä väestönkasvu on useamaankin tien kautta ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Se on siis primääriongelma ja ilmastonmuutos sen seuraus.

Tekoäly on sitten oma lukunsa. Se nimittäin tarjoaa erittäin suuria mahdollisuuksia mutta niihin sisältyy myös uhkia. Riskianalyysin kannalta se kuuluu niiden kaikista ongelmallisimpien arviointikohteiden joukkoon. Hyötypotentiaali on tavattoman suuri mutta myös riskit ovat tavattoman suuria, niiden toteutumistodennäköisyys vaikeasti arvioitavissa ja toimivien varasuunnitelmien kehittäminen hyvin haasteellista.

Mika Sarivaara-Satta

Komppaan. Väestönkasvu on juurisyy kaikkiin ongelmiimme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset