KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Julkaisujen tykkäämisestä sosiaalisessa mediassa?

Mitä johtopäätöksiä tai olettamia voi tehdä sosiaalisen median tykkäysten perusteella omista seuraajistasi? Nähdäkseni suhdeluku jossa lasketaan julkaisujen näyttökertojen suhde tykkäyksiin kertoo melko paljon millaisia ovat seuraajasi etenkin Twitterissä.

Pieni suhdeluku on jossain määrin jopa häpeällistä.

Suhdeluvun ollessa pieni jolloin yhtä näyttökertaa kohden on alle 150 näyttökertaa voidaan helposti ajatella, että tällöin julkaisijalla on Twitterissä vähintään joitakin paljon sympatiaa julkaisijaa kohti tuntevia seuraajia tai sitten suurempi joukko riippuen näyttökertojen määrästä. Tykkäysten määrä tekee kumulaatiota myös näyttökertojen määrään. Toisin sanoen mitä enemmän tykkääjiä, sitä enemmän tulee myös uutta kävijävirtaa julkaisuillesi, ja tämä lienee sosiaalisen median yleinen joukkojen käyttäytymismalli.

Suuri suhdeluku on hieno asia ja siitä pitää olla ylpeä!

Suhdeluvun ollessa puolestaan suuri eli yhtä tykkäystä kohden Twitterissä on jopa yli 1000 näyttökertaa voisi ajatella, että tällöin julkaisusi ovat mielenkiintoisia, mutta jostain syystä yleisösi ei halua tunnustaa tätä julkisesti. Suuri suhdeluku tässä tapauksessa voi kertoa käyttäjätilisi epämääräisyydestä tai henkilökuvasi heikosta tasosta, jonka takia yleisösi voi pelätä oman arvonsa alentumista sosiaalisessa mediassa tykätessään julkaisuistasi.

Miellyttävä julkaisu vai epämiellyttävä totuus?

Oletan että tämä sama käyttäymismalli pätee myös Googlen palveluissa ja Facebookissa, jonka keskeinen asia silloin on julkisten tykkäämisten ja tunnustuksen antamisen vaikeudesta tietynlaisille henkilöille. Asian merkitystä on nostettava sosiaalisessa mediassa ja se on syytä ottaa koko sosiaalisen median tavoitteeksi! Haluaako sosiaalisen median palveluntuottajat edes toimia vastuullisesti koko ihmiskuntaa palvellen, vaikka sosiaalinen media on tietenkin perinteisesti ollut ainoastaan ajatusten vaihtopaikka ja keskustelualusta.

Individualistinen sosiaalisen median maailma ei ole yhteiskuntien etu!

Kriittisenä sosiaalisen median käyttäjänä voi tietenkin kysyä tässä välissä, että onko sosiaalinen media enää keskustelupaikka vai onko sosiaalinen media muuttunut kauhistuttavaksi välineeksi, jossa jokainen julistaa yksilötasolla omaa asiaa eikä muiden asiaa nähdä tai ainakaan haluta nähdä. Olisi syytä pyrkiä rikkomaan sosiaalisen median omia kuplia ja lukea etenkin niiden ajatuksia jotka meitä eniten ärsyttävät, vaikka joskus on tietenkin syytä osata nostaa tassut ilmaan ja antautua!

Tykkääjien sosiaalinen media vääristää ja kadottaa asian uutisvirroista?

Siksi sosiaalisessa mediassa tarvitaan usein alkutykkääjien joukko, joka antaa julkaisulle alkuvoiman ja uskottavuuden, jolloin muidenkin seuraajien on helpompi tykätä julkaisuista. Epäilen, että sosiaalisessa mediassa on tarvetta sellaiselle palvelulle, jossa on sosiaalinen pohja mutta meriitit haetaan muilla keinoilla kuin sympatiaa osoittavien sosiaalisen median -hörhöjen klikkausten perusteella. Yleensä ihmiset hakevat omille olettamilleen vahvistusta ennemmin kuin haastamme omat oletukselliset ajatuksemme. Tätä vahvistusta omille olettamille näytetään julkisesti helposti juuri sosiaalisessa mediassa tykkäysten perusteella.

Loppupäätelmä

Siispä on hyvin kannatettavaa, että sosiaalisen median palveluntuottajat huomioivat nämä kumulatiiviset asiat eli tykkäysten ja näyttökertojen määrän voimistavan vaikutuksen ihmisten mielissä vähentäen sellaisten julkaisijoiden painoarvoa, joiden näyttökertojen ja tykkäysten välinen suhde on pieni tai todella pieni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset