KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Facebook on vastannut ihmisen perustarpeisiin!

  • Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi ja huomatuksi. Lisäksi ihminen on utealias tietämään kaiken mitä ympärillä tapahtuu.
    Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi ja huomatuksi. Lisäksi ihminen on utealias tietämään kaiken mitä ympärillä tapahtuu.

Onko kukaan huomannut ja huolestunut, miten paljon vietämme aikaa sosiaalisen median palveluissa? Vielä 10 vuotta sitten internetin käyttö oli paljon hakukoneisiin ja uutissivustoihin sidottua, mutta nykyään moni seuraa pääasiassa sosiaalisen median uutissyötteitä (Facebook, Twitter) ja kaverifeedejä (Instagram, Facebook, snapchat, whatsup).

Anonyymit foorumit olivat entisajan Facebook!

Itse olen ollut mukana internetissä aktiivisesti vuoden 2004 lopusta alkaen ja olen nähnyt tämän internetin käytön muutoksen todella merkittävänä asiana sekä omakohtaisten kokemusteni että sisältöjen painottumisen muuttumisen netin käyttötottumusten perusteella. Vielä vuonna 2005 lähes kaikki julkinen keskustelu netissä tapahtui foorumeilla anonyymien nimimerkkien takaa. Vuoden 2010 aikana yhä useampi suomalainen kuten myös minä liityin Facebookiin ja silloin Facebookin avulla pidettiin yhteyttä lähinnä kavereihin jakamalla omasta elämästä julkaisuissa luotetuille kavereille ja yksityisesti chattailemalla.

Facebookin muutos media ja fanituspalveluksi!

Vuosien 2013-2015 välillä Facebookissa alettiin yhä enemmän suosia lähinnä suljettuja ryhmiä sekä myös avoimia ryhmiä. Vuosien 2014-2016 välillä media on tullut voimalla mukaan Facebookin uutisvirtoihin jakamalla lähes kaiken sisällön omilta sivustoiltaan sitä mukaa kun sitä tuotetaan. Vuosien 2013-2017 välillä myös monien yksittäisten mediapersoonien fanittaminen on yleistynyt Facebookissa räjähdysmäisesti Suomessa. Viime vuosina myös yhä useampi mediapersoona ja mediajulkaisija on halunnut pitää ja luoda keskustelua myös live-striimilähetyksillä.

Vuorovaikutus olisi hyvä asia myös Facebookissa!

Mihin suuntaan olemme nyt sitten menossa Facebookissa? Ajattelen, että Facebook pyrkii luomaan enemmän vuorovaikutusta ja se olisi oikea tavoite. Moni Facebookin käyttäjä ja sinne kuulumatonkin käyttäjä ei tajua, että netissä jää lopulta kaikesta jäljet ja usein vielä moneen paikkaan. Toisaalta jälkien jättämisessä ei ole mitään vaaraa, jos ei ole rikollinen ja vuoda nettiin jotain rikoshistoriaansa tai tulevista suunnitelmistansa. Maailmassa on hyvin harvoja henkilöitä, joiden nettihistoria on niin mielenkiintoinen asiakokonaisuus, että sitä monet muut ihmiset olisivat penkomassa etsien virheitä ja moraalisesti kyseenalaisia julkaisuja.

Lopuksi

Mitä ajatuksia sinulla on sosiaalisen median ja lähinnä Facebookin muutoksesta räjähdysmäisen kasvun jäljiltä? Voisitko kenties lisätä omaa hyvinvointiasi, jos vähentäisit sosiaalisen median käyttöä edes vähäsen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Sosiaalisen median käytössä on merkittävä jakolinja siitä riippuen, keiden kanssa kommunikoi.

Tuntemattomien kanssa on mielekkäämpää käyttää somea, joita nettilehdetkin ovat. Ilman somea tällainen keskustelu onkin lähes mahdotonta. Eihän suomalainen halua keskustella edes julkisissa kulkuneuvoissa, vaikka istuu kylki toisen kyljessä.

Ystävien kesken on jokseenkin typerää jakaa ruoka-annostensa kuvia tai uusia kuvia naamastaan eri taustoja vastaan. Ystäviä parempi tavata uskoisin. Ja ystäville voi myös soittaa jonkin facen käytön sijaan.

Itse aloitin somen esiasteen eli sähköpostin käytön 38 vuotta sitten. Se riittää hyvin edelleenkin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Olen jossain määrin samaa mieltä, mutta ei pidä unohtaa että kaikki mille ei ole tarvetta ei kasva erityisen suosituksi.

Juha Hämäläinen

Eipä tietenkään. Mutta kirjoitin vain omista kokemuksista. En ole yleensä kova missään asiassa kaiken perään mikä on suosittua.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #3

Joo, niinpä minäkin omista kokemuksistani kirjoitin ja yritin jossain määrin hahmottaa avauksessani keskimääräistä keski-iän kynnyksellä olevaa netin käyttäjää.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Itse aloitin somen esiasteen eli sähköpostin käytön 38 vuotta sitten. Se riittää hyvin edelleenkin."

Juha, et siis pidä tätä US-blogia sosiaalisena mediana?

Sähköposti sen sijaan ei ole sosiaalista mediaa.

Juha Hämäläinen

Älä saivartele. Sanoinko, etteivät digilehtien blogit olisi sellaisia. Blogistin määrittelyjen mukaan menin. Hän keskittyi faceen, twitteriin ja instagramiin eli uusimpiin some-palveluihin eikä 1971 keksittyyn sähköpostiin.

Sähköposti on osa sosiaalista mediaa ilman muuta. Se on yksi alusta ja sovellus. Oletko koskaan kuullut sähköpostien ryhmämaileista. Ne toimivat aivan kuten mikä tahansa some-sovelluksen suljettu ryhmä.

Jos olet ollut töissä niin olet pakostakin nähnyt maileissa jatkuvat keskustelut ties mistä. Itse lähetin keskustelun avauksena työssä maileja 50-500 ihmisen jakelulla ympäri maailmaa lähes päivittäin. Keskustelut jatkuivat joskus viikkoja.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Olisi kiva kuulla kommentteja myös avauksessani esittämääni kysymyksiin ja huolenaiheisiin.

Juha Hämäläinen

Facebookin ja somen käyttö on mennyt liiallisuuksion ajankäytössä.

Facebookin ja somen käyttö ei ole sisällön luovuttamisen kannalta harmitonta kuten esität. Tutustu Snowdenin ja wikileaksin julkaisemaan materiaaliin niin muutat käsityksesi.

Facebook on sovelluksena niin yksinkertainen, että se houkuttaa tekniikkaa tuntemattomia. Toisaalta samasta syystä sen rajat ovat tulleet vastaan kasvaa toiminnallisesti. Suurin kehitys tapahtuu somesovellusten takahuoneissa, joissa kuluttajien käytöstä seurataan yhä tarkemmin, jotta mainokset saadaan kohdistettua patemmin.

Myös facen ja googlen kaltaisten palveluiden tiedonsiirtoon vakoilupalveluille on satsattu todella paljon. Sen vaikutuksia ei tavallinen käyttäjä huomaa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Tästä olen ihan samaa mieltä! :)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Facebookissa ovat enää lähinnä fossiilit ja seniilit. Kuten minä ;D Harkitsen naapuriini tutustumista livenä, kunhan joskus vain uskallan ;D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset