KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Eläköön Jeesuksen muisto!

Mielenkiintoinen kysymys että onko moraali sisäsyntyistä? Vai onko ihmisen moraalikäsitys täysin kasvatuksellinen asia? Itse ajattelen, että moraali on suurelta osin opittua käyttäytymistä.

Toisaalta miten ihmiskunta on voinut kehittyä moraalitasoltaan, ellei ihmiskunnan historiassa olisi ollut vaikuttamassa suuria moraaliopettajia, jotka ovat huomanneet ihmisten kaltoinkohtelun mielettömyyden. Moraali on sidoksissa myös paljon yksittäisten ihmisten kokemaan vääryyteen ja kipuun, jolloin on alettu taistella pahuutta harjoittavia vallanpitäjiä vastaan!

Olen vakuuttunut, että moraali on osittain sisäsyntyistä, mutta moraali ei olisi kehittynyt ihmiskunnan keskuudessa ilman suuria moraaliopettajia kuten Jeesus Kristus, joka koki ristikuoleman länsimaisen ajanlaskun alussa. Eläköön Jeesuksen muisto suurena moraaliopettajana myös uskonnottomien ihmisten keskuudessa!

 

T. agnostikko Kimmo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Blogisti ei asiaa ilmeisesti myönnä, mutta kerrottakoon kuitenkin.

Jeesus ei ole pelkkä muisto. Hän on ylösnoussut Vapahtaja, Jumalan Poika.

Vapahtaja Jeesus on sen takia, että Hän on sovittanut meidän syntimme.

Ei ole muuta pelastusta iankaikkiselta kadotukselta kuin Kristus Jeesus.

Tämä ratkaiseva message on erityisen paikallaan todeta Pitkäperjantaina.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos Markku ja hyvää pääsiäistä! Olen ulkoistanut uskonnoliset keskustelut muille.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Kuinka selität ihmisuhrin, joka tapahtui kaksituhatta vuotta sitten, minun sitä tahtomattani ja niin kammottavissa oloissa, että jos olisin ollut paikalla ja jos minulla olisi ollut tippaakaan vaikutusvaltaa, velvollisuus olisi pakottanut minut lopettamaan sen. Kristinopin dogmien mukaan Jeesuksen kaltaiseksi tuleminen on mahdotonta. Ihminen voi vain luetella syntinsä, uskoa uskomattomaan ja odottaa maailmanloppua. Eikä Jeesuksella aina ollut kovin kummoinen käsitys meistä ihmisistä: Jeesus sanoi [juutalaisille]: Te olette lähtöisin Saatanasta. Hän on teidän isänne, ja hänen halunsa te tahdotte tyydyttää. (Joh. 8:42-45).

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

On valtavasti asioita, joihin meillä EI OLE päätösvaltaa. 'Asiat' voi jakaa kolmeen ryhmään::

1) ne asiat, joista MINÄ ITSE päätän (omat tahdonvaltaiset ratkaisut)
2) ne asiat, joista JOKU MUU (tai jotkut muut yhdessä) päättävät
3) ne asiat, joista JUMALA päättää omassa kaikkivaltiudessaan.

Mainitun 1) ryhmän tärkein asia on olla kuuliainen seuraavalle Jeesuksen kehotukselle:

Ja Hän sanoi kaikille: "Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua.

Sillä joka tahtoo pelastaa elämänsä, hän kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun tähteni, hän pelastaa sen.

Sillä mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saattaisi itsensä kadotukseen tai turmioon?" Luuk.9:23-25

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Anteeksi Hoikkala, kun kerron tätä kautta Marttilalle, että tukku kysymyksiä odottaa, tiedät kyllä missä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Tossavaisen pitäisi lopulta päästä ymmärtämään itse omia kysymyksiään.

Hänelle on vastattu kärsivällisesti ja syvän empatian siivittämänä.

Turhaan. Kysyjä ei näytä sisäistäneen omia kysymyksiään, saati vastauksia.

Mutta voithan osallistua tähän blogiin. Hoikkala varmaan sallii sen.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #12

Jos sallii, niin esitän ainakin viidennen kerran sinulle kysymyksen, johon et ole vastannut. Jos Jumala on luonut ihmisen, niin miksi sillä on samanlaiset toiminnot kuin muillakin elollisilla olioilla, jotka ovat syntyneet evoluution tuloksena.
Suoraan kysymykseen suora vastaus.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #13

"Suora kysymyksesi" sisältää perustavaa laatua olevan ristiriidan. Sen tähden siihen on mahdotonta vastata tavalla, joka tyydyttäisi sinua tai ketään muutakaan, Tossavainen.

Niin, Jumala todellakin ON luonut ihmisen, jopa "omaksi kuvakseen". Luoja Jumala on varustanut ihmisen niillä toiminnoilla, ominaisuuksilla ja kyvyillä, jotka Hän Isä Jumala kaikkivaltiudessaan on hyväksi nähnyt.

Tossavainen jatkaa kysymällä "miksi sillä (ihmisellä) on samanlaiset toiminnot kuin muillakin elollisilla olioilla, jotka ovat syntyneet evoluution tuloksena".

Minkä ihmeen "evoluution" tuloksena..! Eikö Tossavainen ole lukenut Raamatusta, että Jumala on KOKO luomakunnan Luoja? On järjetöntä ajatella, että samalla kun Jumala on luonut ihmisen - kuten Tossavainen tavallaan myöntää - niin muu luomakunta olisi "evoluution" tulosta.

Tossavainen, kysymyksesi on niin läpikiero, ettei siihen voi vastata. Olen varma, että ymmärrät sen itsekin. Please, älä enää toista tuota jakomielistä kysymystä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #15

Jumala ei ole luonut yhtään mitään, koska se on 2000 vuotta sitten eläneen paimentolaisheimon satuhahmo ja PISTE.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jeesus kuoli, mutta Kristus elää.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Jumalasta ja Jeesuksesta oon kuullu, mutta mikäs heppu toi Kristus on.

Juha Hämäläinen

Moraali siltä osin kuin se määrittää käytöksemme muihin eläviin olentoihin nähden on varmasti sisäsyntyistä. Sen perusta on empatia, joka saattaa meidät miettimään miten tekomme vaikuttavat toisiin ja välttämään pahan tuottamista muille. Tässähän on myös kristinuskon moraalin pohja.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Pitää muistaa, että on varsin erilaisella moraalilla varustettuja ihmisiä.

Juha Hämäläinen

Niin usein niitä erilaisia kutsutaan moraalittomiksi. Moraalilla ei nimittäin paljon käyttöä ole, jos sen tason määrittää kukin itse oman mukavuutensa mukaan. Silloin voi moraali vajota alas kuten kukin olemme nähneet.

Moraalin hyväksyttävän alatason voikin määrittää yleensä vain yhteisö. Kyse on hiljaisesta sopimuksesta yhteisössä, jota kukaan ei allekirjoita, mutta useimmat silti noudattavat ilman lakiakin.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

#3 On tosiasia, että eettisten intuitioidemme juuret ovat biologiassa, siksi on harhaista yrittää perustaa etiikka uskonnolliseen käsitykseen ”moraalisesta velvollisuudesta”.
Moraalisten intuitioidemme oikeuttaminen ei edellytä minkäänlaista elämän ylittävää palkinto- ja rangaistusjärjestelmää.

Käyttäjän AnteroRaudas kuva
Antero Raudas

Nuo samat opit löytyvät joka uskonnosta, suotakoon se heille jotka mokomaan hölynpölyyn uskovat. Ihmisyyden perusta löytyy kyllä ihan meidän geeneistä, tavat kuten muiden auttaminen olivat asioita jotka vahvistivat selviytymistä. Hyvää Pääsiäistä toki heillekin jotka uskovat että joku heppu sieltä ristiltä jatkoi matkaansa taivaaseen, tirsk.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Taisi olla liian kompilisoitunut kirjoituksena sinulle minun avaukseni?

Käyttäjän AnteroRaudas kuva
Antero Raudas

Ei ollut ei. Ihan vain kun täällä saa ajatuksia vaihtaa niin kerroin oman näkemykseni mitä tulee uskontoihin. Pahoitteluni toki jos kirjoitin väärään paikkaan, oikein hyvää Pääsiäistä Sinulle!

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #20

Käsitin kommenttisi hieman haastavana ja haastoin vähän takas eli ei sen kummempaa. Kiitos samoin sinullekin hyviä pyhiä! :)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Kaikki Jeesuksen suuhun pistetyt oikeasti relevantit moraaliopetukset ovat vanhempaa perua eli pöllitty muualta.

Kristinuskon mukaan Jeesus oli sitä paitsi Vanhan testamentin Jahven inkarnaatio, eikä Jahven moraalissa ole kehumista.

Jos Jeesus oli oikeasti olemassa historiallisena henkilönä, hänen mahdollisista moraaliopetuksistaan ei ole mitään tietoa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Eihän Sokrateksen olemmassaoloakaan kukaan enää pysty todistamaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Ei, ja hän tuskin opetti esimerkiksi Platonin oppeja. Hänen suuhunsa on kuitenkin pistetty paljon sellaista, mikä oli omana aikanaan oikeasti uutta ja mullistavaa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #21

Jostain kaikki aina lähtee ja itse pidän moraaliopettaja suuressa arvossa, vaikka kaikkien heidän olemassaoloaan on mahdotonta todentaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minulla ateistina ei ole mitään Kimmon avausta vastaan. Hyviä opettajia ei koskaan ole liikaa. Ei meillä ole tallella sen kummemmin Sokrateen kuin Jeesuksenkaan allekirjoittamia alkuperäistekstejä, ja Wittgensteininkin puheista tunnemme suurimman osan vain toisten tekemistä luentomuistiinpanoista.

Moraali kasvaa ihmiselle kuten kädet ja jalat. On yksinkertaisesti biologinen universaali, että yhteisö paheksuu omien tappamista ja omilta varastamista. Kyse on vain siitä, kuinka suuressa yhteisössä solidaarisuus voi toimia.

Uskon, että Maapallon laajuinen solidaarisuus on kasvavasti totta.

Minun tuttavapiirini koostuu lähes kokonaan uskonnottomista liberaaleista pasifisteista, joiden mielestä kristityillä on usein ihan mukavat inhimilliset perusarvot. Pientä sekaannusta aiheuttaa joskus se, että he kuvittelevat kristinuskon keksineen ne; ja se, että jotkut kristityt, muslimit ja muut uskovaiset kuvittelevat perusarvojen johtavan automaattisesti yksityiskohtaisiin lakipykäliin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos kommentistasi J-P! Tosiasia on varmasti, että eläisimme barbaarissa ja eläimellisessä kulttuurissa ilman yhteiskuntakulttuurin kehittymistä aikojen saatossa. Yhteiskuntakulttuurin kehittyminen on nähdäkseni osa ihmisen evoluutiota.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset