KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Muovi on kvarttaalikapitalismin konkretisoituma!

Muovi jalostetaan pääasiassa raakaöljystä, vaikka on myös olemassa kierrätysmuovista valmistettua uusiomuovia ja erilaisia biohajoavia muoveja. Muoville ei ole sen kaikissa käyttötarkoituksissa näköpiirissä vaihtoehtoja, koska muovi on niin edullinen ja helposti valmistettava materiaali.

Muoveja on moneen eri käyttötarkoitukseen, kuten tiedämme, eikä muovista voida mitenkään päästä kokonaan eroon, koska sellaista tahtoa ei päättäjillä ole. Muovin suuri taloudellinen suosio perustuu nähdäkseni nimenomaan sen halpuuteen ja sopivaan kestävyyteen, jolloin muoviteollisuuteen taloudellisesti sidotut tahot saavat uutta työtä samalla kun vanha muovi kärrätään kaatopaikoille.

Ratkaisu muoviongelmaan on monitekijäinen, jos se halutaan ratkaista ja kaatopaikkajäte minimoida:

1. Muovin kiertoprosessia pitää tehostaa, että voitaisiin käyttää uusiomuovia entistä monipuolisemmin.

2. Vaihtoehtoisia tekniikoita lähinnä pakkausteknologiassa on syytä kehittää.

3. Muovijätteen jalostustekniikoita voidaan kehittää.

Kaiken kaikkiaan muovin menetys kertoo hyvin paljon vallitsevan talousjärjestelmän luonteesta, jolloin kustannukset minimoidaan ja tuotekierto kuluttajilla maksimoidaan. Muoviongelma on silti varmasti ratkaistavissa ihan jo sillä argumentilla, kun ajatellaan että kaikki muoviteollisuuden edustajat ja ymmärtäjät eivät edes pidä muovia merkittävänä jäteongelmana maapallon ja ympäristömme kannalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ArjaNikali kuva
Arja Nikali

Osaamatta tarkemmin ottaa muuhun kantaa (paitsi että luontoon joutuva muovi on ilman muuta ongelma), kaatopaikoille muovia ei pitäisi päätyä ainakaan kotitalousjätteistä, sillä sekajätteet viedään nykyään poltettavaksi energiaksi.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Jätteenpoltto on kyllä yleistynyt joo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset