KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Pahuus on aina osittain geneettistä!

Ei pahuus voi olla pelkästään ympäristötekijöistä johtuvaa.

 

Olen valmis testiin ja olen kokenut olleeni testissä, että voiko ihmisen hukuttaa pahuuteen äärimmäisessä paineessa. Minä en huku, vaikka olen hieman liejussa välillä tarponut.

Naiset ilmeisesti selviävät paineesta sen takia, koska heitä ei useinkaan samalla tavalla paineisteta. Keskitysleirillä Anne Frankilla oli lukuisia vertaisia kärsimässä. Nykyään kärsijät jäävät usein yksin, koska elämme hyvin yksilökeskeistä aikakautta.

Tuntuu siltä että kestän ihan minkälaisen paineen tahansa ja siksi olen käyttänyt termiä kopernikuksellinen olotila. Minut on jätetty yksin, enkä ole keksinyt keinoja nousta tästä ylös, koska aikakautemme arvostaa teennäisyyttä ja valhetta - emme jaksa enää epäillä lipevyyttä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Sisaruksista osa voi olla psykopaattisia ja osa aidosti rakkautta tuntevia. Ei sukujuuret kerro aina ihmisen hyvyydestä.

Birgitta Kessi

Käyttämäsi sana pahuus on vähän epämääräinen, eikä ainakaan tieteellinen, joten kuinka tästä aiheesta tulisi nyt sitten ruotia?

Esimerkiksi susia nimiteltiin varsinkin saduissa pahoiksi. Tuo "pahuus" on kokous aggressiivisuutta ja metsästystaitoja, joidenb ansiosta susi pysyy elossa ja pystyy elättämään laumansa.

Aggressiivisuudesta on paljon tutkimuksia, mm. tässä esitelty https://yle.fi/uutiset/3-7554385

Pahuus on monipuolinen ja siinä epoämääräinen käsite, ja ennenkaikkea erittäin suhteellinen. Se mikä on yhdelle pahaa, on toiselle yks' sun hailee ja kolmannelle nautinto.

Kuka ja mikä määrittelee pahan? Uskontoja on monen sorttisia; äärimmäinen humanismi myös kristillisyydessä pyrkii ymmärtämään ja anteeksiantamaan jopa julman murhan, jne.

Mielestäni on näkyy selvästi, miten nykyisessä moniarvoisessa yhteiskunnassa on monien vaikea hahmottaa omaa tietään ja elää sujuvaa elämää. Niin paljon kuin vapautta nyt ihannoidaankin, ilmaista se ei ole.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Pahuus on toisen ihmiselon tahallista haittaamista ja sen ennenaikaista lopettamispyrkimystä.

Juhani Vehmaskangas

Olet oikeassa otsikkosi kanssa. Geenit vaikuttavat tutkitusti mm. väkivaltaisuuteen. Toinen vaikuttava tekijä on se mitä ihminen syö:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mitä pahuus on?

Epäoikeudenmukaisuutta vastustavasta henkilöstä leivotaan helposti paha somen, median ja virkavallan yhteistyöllä. Mutta onko henkilö oikeasti paha, jos hän taistelee aidosti vääriksi kokemiaan asioita vastaan?

Onko tikkarin näpistävä lapsi paha?

Onko taustalla pahuus, jos ihminen surmaa toisen varjellakseen omaansa tai toisen henkeä?

Onko pahuus aina väkivaltaisuuden synonyymi?

Wikipedia määrittelee pahuuden yhdellä rivillä:

"Pahuus on moraalinen käsite, joka tarkoittaa yleisesti kaikkea sitä, minkä ihminen mieltää vääräksi."

Tämä määritelmä on äärimmäisen huono, koska jo pelkästään kulttuurierot vääristävät moraalikäsityksiä. Toisen väärä onkin toisaalla normaali ja päinvastoin.

Uskonnollisessa mielessä pahuus kulminoituu jonkinlaiseen pahansuopaan yliluonnolliseen voimaan. Tästäkään ei ole todisteita.

Jos pahuus olisi geneettistä, niin se ei olisi poiskitkettävissä, vaan se puhkeaa spontaanisti.

Ehkä pahuus geenitasolla liittyykin puhtaasti ihmiskunnan selviämiseen?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Pahuus on toisen ihmisen elämän tahallista haittaamista.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala
Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyllä nekin vaikuttaa, mutta alttius tulee genetiikasta. Olen itse niin paljon kärsinyt, että mun pitäisi olla jo tappaja.

Risto Koivula

Kysymys on jollakin tavalla väärin asetettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset