KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

SDP on auringonnousun puolue!

Demareita on pitkään mediassa väitetty auringonlaskun puolueeksi. Tämä altavastaaja-asetelma on saattanut olla ihan hyvä asetelma sosialidemokraateille, varsinkin jos kyetään osoittamaan demarien mediavaino perusteettomaksi!

Suomalaiset kaipaavat inhimillisempää politiikkaa, mutta moni on silti epävarma että mitä puoluetta pitäisi äänestää, että saisi annettua kannatuksen inhimilliselle ja moraalisesti kestävällä pohjalla olevalle puolueelle. Se ei kuitenkaan ole kovinkaan vaikea päätös, koska ainoa puolue on sdp, joka ajaa uskottavasti hyvinvointivaltion säilyttämistä Suomessa, jonka voi perustella helposti maamme historialla ja tämän hetken poliittisilla linjauksilla.

Ilman demareita ei olisi nykymuotoista hyvinvointia Suomessa, mutta esimerkiksi ilman tiettyä kokoomuksen osastoa yhteiskunnallinen hyvinvointi olisi vieläkin paremmalla tasolla. Usein perustellaan kansainvälisellä vertailulla, että Suomessa on monet asiat todella hyvin, vaikka tällainen perustelu on yhteiskunnan kehittymisen jatkuvuuden kannalta hyvin haitallista. Toki voimme olla ylpeitä Suomessa monesta asiasta kansainvälisissä vertailuissa, mutta moniko kansanedustaja on oikeasti ylpeä leipäjonoistamme, köyhyydestä ja muusta kansalaisten yhteiskunnallisesta osattomuudesta?

En silti uusvanhana demarina usko sitä, että valtapuolueissa olisi tahallista yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja sen myötä vakautta vaarantavaa tietoista ajattelua. Kyse on silti arvopolitiikasta, kun nyt on viimeisten vuosikymmenten aikana luovutettu poliitikkojen, koskien myös demareita, toimesta valtaa kylmille talousluvuille ja -eliitille, jonka väestönosuus on hyvin pieni yhteiskunnassamme siihen mielettömään valtaan nähden, jota he käyttää. Voimmeko tosiaan puhua toimivasta demokraattisesta yhteiskunnasta, kun valtiovarainministeriön laskelmia pidetään jopa enemmän strategisina kuin Mooseksen tauluja vanhoillisuskovaisten piirissä!

Arvopolitiikka määrittää rahanjaon yhteiskunnassamme, eikä tätä voida VM:n laskelmilla kiistää. Nähdäkseni VM on ottanut liian suuren roolin hallituspolitiikassa jo Iiro Viinasen ja 1990-luvun alun laman myötä. Kaikki jopa osa oppositiota myöten on polvillaan kun VM:n virkamiehet jyräävät budjetteja läpi sen enempää yhteiskunnan hyvinvointia ajattelematta. Olen itse sitä mieltä, että valtiovarainministeriö (VM) pitäisi säilyttää hallituspolitiikassa lähinnä kulujen seuraajana eikä diktatuurisena kululuokkien määrääjänä. Rohkeampaa arvopolitiikka toivon yhteiskuntaamme, jolloin voisimme määrittää uudelleen tulonjakoa ja viedä rikkauksilta suhteettoman arvostuksen pois.

Omaisuuksien keskittyminen ei ole erityisen huono asia yhteiskunnallisesti, eikä kyse ole kateudestakaan, koska tietyn euromäärän jälkeen on vaikeaa enää ostamalla lisätä tyytyväisyyden tasoa henkilökohtaisessa elämässä. Rahan voi oikein sijoittaessaan asettaa oman valta-aseman pönkkääjäksi kuten siirtämällä pörssiomaisuutta mediayhtiöiden ja mainostoimistojen ynnä muiden mediatoimijoiden omistamiseen.

Pidän huolestuttavana, jos määräysvalta yhteiskunnallisessa mediassa painottuu harvojen kapitalistien osakesalkkuihin, koska sellainen kehitys osittain vaarantaisi sananvapautta. Tärkeää on myös muistaa, että yhteiskunnassa on kaksi sananvapausluokkaa eli yhteiskunnallinen sananvapaus, jota käyttää mediatalot ja yksilön sananvapaus, jota käytetään lähinnä Yhdysvalloissa omistetuilla sosiaalisen median yhtiöiden nettipalveluissa. Edelleen lehtitalojen ja muun median rooli on suuri yhteiskunnallisen keskustelun ja kansalaisten arvopohjan ohjaajana. Tarvitaan hyvin vastuullista mediaomistamista, jos yksittäiset omistusosuudet kasvavat määrääviin asemiin joissakin suurissa mediayhtiöissä. 

Politiikassa kaikista vaarallisin asia on konsensus. Aina pitää olla vaihtoehtoja nykyisessä yhteiskuntapolitiikassa ja tässä toivon etenkin sosiaalidemokraattien nostavan päitään ylös, koska poliittinen historia osoittaa demarien arvopohjan olevan kestävintä ja se on suomalaisten keskuudessa edelleen hyvin rakastettua! Useimmat suomalaiset haluavat viettää rauhaisaa rinnakkaiseloa toistensa kanssa ja tämä vaatii poliitikoilta hyvää näkemystä etenkin lasten ja nuorten asioihin perhepolitiikan myötä, eikä tähän asiaan kannata kysellä VM:n paatuneiden virkamiesten kommentteja, vaan heidät pitää jyrätä kanveesiin ja jättää heille lähinnä budjettikurista huolehtimisen vaiva!

Hyvää kesää kaikille hyvinvointiyhteiskunnan kestävän kehityksen mahdollistajille!

t. Kimmo Hoikkala, Oulu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Auringonlaskun puolue SDP tulee siitä, että demareiden äänestäjäkunta on keskimääräistä vanhempaa.

Eipä ihme, sillä kuka nyt haluaa proletariaatin diktatuuria ja näivettyä punalipun katveessa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Tarvii olla hyvin viisas suomalainen ennen kuin tajuaa mikä on paras, suurin ja kaunein - puolue!

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

No meneekö se sitten niin että pitää olla vanha ollakseen viisas, mieluummin tässäkin sanoisin että kauneus on katsojan silmässä ja että viisaus asuu vanhoissa pohjalaisissa naisissa jotka harvemmin kuienkin ovat demareita.

Jos SDP on suurin, paras ja kaunein puolue jonkun mielestä arvaisin että syynä voi olla äidinmaidossa saatu perintö, lämmin suhde ammattiyhdistystoimintaan, kateus, sitten yksinkertaisesti sellainen luonteenlaatu että haluaa tulla holhotuksi tai kuvitelma että kansalaisia pitää suuresti holhota.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #4

Enpä osaa nostaa yhtään puoluetta , en myöskään oikeastaan sotkea maanrakoonkaan.
Ihmiset kaiketi, uskoisin, osaavat ajatellakkin.
Puolueet, puolueesta riippumatta, ovat taipuvaisia kahlitsemaan omaa henkilökohtaista ajattelua ja mielipiteen ilmaisua.
Vakaa käsitykseni on, että jokaisessa puolueessa löytyy fiksuja, puolueen formaatista lähes irrallisia henkilöitä ja se on hyvä itse kullekkin puolueelle.
Toisten valmiiksi ajateltujen ja puhuttujen teesien toistaminen ei ole mielekästä. Viisaus ja älykkyys eivät asu puoluetoimistossa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #6

Kieltämättä olen paljon samaa mieltä kanssasi Kalle! Ajattelin muutaman vuoden, että en halua enää puolueen jäseneksi koskaan, mutta halukkuuteni vaikuttaa politiikan kautta on just sen verran suuri, että minun oli syytä liittyä takaisin demarien vahvuuteen.

Sitoutumattomana kansalaiskeskustelijana asetelma on kinkkinen tai niin sen koin omalla kohdallani, koska ei ollut mitään "raameja" joihin voisi perustaa ajatteluaan. Tämä on tietenkin vain mun näkemys asiasta ja siihen vaikuttaa paljon myös aktiivinen osallistumiseni sosiaalisen median keskusteluihin.

Haluan pyrkiä enemmän johdomukaisuuteen kansalaiskeskustelijana ja ajattelen demarien arvopohjan antavan siihen minulle tukea. En silti edelleenkään ala aivan sokeaksi ja luovuta vapauttani pois, vaan keskustelen kuten ennenkin ja seuraan monia erilaisia tyyppejä just esimerkiksi Twitterissä.

Jäsenkirjalla heiluva kansalaiskeskustelija otetaan käsittääkseni yleensä vakavammin kuin ilman sitä oleva, vaikka minulle sillä ei ole juuri mitään merkitystä. Tietenkin jos joku marginaalisen ja hieman kyseenalaisen ryhmittymän jäsen julkaisee asiaa somessa, niin vaikeampi sitä on asiana pitää jos huomioi julkaisijan taustan.

Kiitos vielä Kalle ja voimia sitoutumattomuuteesi! :)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #4

Kukin valitkoon mieleisensä puolueen. Itse olisin ylpeä, isä jos poikani valitsee samanlaisen tai sitten jossain määrin päinvastaisen poliittisen kannan. Olisihan se osoitus kasvatuksen onnistumisesta, jos poika uskaltaa tehdä aidosti oman poliittisen linjavalintansa. Esitit Matti silti kaikki nuo lähes kaikki tyyppilliset demarien jäsenistöön liitettävät määreet. Pieni kansalainen Suomessa tarvitsee puolustajansa - siksi - S-D-P!

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #10

Niin Kimmo esitin demareihin tyypillisesti liitetyt määreet siksi että kuvittelen niiden pitävän paikkansa jos eivät pitäisi arvelisin SDPn olevan paljon nykyistä suositumpi puolue.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #13

Ei demarit ole kokemukseni mukaan ongelmaton organisaatio, mutta kehityskelpoinen se takuulla on.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #4

Kansalaisia pitääkin holhota. Päätellen siitä, miten hyvin keskiverto kansalainen ymmärtää yhteiskunnan toimimisen kaikkine taloudellisine ja poliittisine kommervenkkeineen. Siksi edustuksellinen demokratia. Joka lienee yx holhoamisen muoto?
Samantyylistä holhoamista tai käskyttämistä tapahtuu yritysmaailmassakin. Hallintoneuvostoineen ja johtajineen aina pikkupampusta pääjohtajaksi asti.

Pekka Iiskonmaki

''SDP on auringonnousun puolue!''

Aurinko nousee idästä.
Itä on punainen.
Turha koittaa, kommunismi voittaa.
Punatorvet Maamme-laulun soittaa.

Toivon Suomen demareille murskavoittoa. Suomalaiset ovat sen ansainneet.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Pitäisi kritisoida poliitisia esityksiä, eikä luoda stalinistisia uhkakuvia.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #19

#19
100 -vuotta sitten demarit ja Stalin olivat asetovereita ja samalla puolella Suomen kansaa vastaab.

SDP:n Punakaartiin kuului vain 2,8% maan väestöstä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hieno juttu, että naapureilla menee hyvin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ööö, mitä tarkoitat? Jos naapurikateuteen viittaat, niin en ole siihen ollenkaan taipuvainen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Puolueet, jotka tekevät inhimillisempää sosiaalipolitiikkaa eivät ole auringonlaskun puolueita. Varsinkin nyt kun Suomessa poliittisten päättäjien asenteet ihmisiä kohtaan ovat koventuneet. Tämän merkitys kasvaa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Inhimillisen sosiaalipolitiikan tekeminen on hieno asia ihan samoin kuin sellaisen politiikan tekeminen joka taloudellisesti mahdollistaa inhimillisen sosiaalipolitiikan pitkällä juoksulla.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Suomi on osa maailmantaloutta ja elämme pitkälle viennistä. Siksi yhteiskunnalta tarvitaan edelleen vahvaa panostusta teknisten ideoiden kehitykseen.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Olen ihan samaa mieltä Jorma! Minusta tuntuu siltä, että parempi keskiluokkainen pelkää oikeasti, että he joutuvat vähän tinkimään elintasostaan, koska heidän yhteiskunnallinen panos ei oikeasti ole läheskään niin merkittävä kuin heidän ansiotasonsa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

On selvää, että kaikkien puolueiden on hyvä uusiutua. Myöskin asenteet puolueita kohtaan ovat jämähtäneet. Niidenkin on aika uusiutua.

Jo tuossa lyhyessä kommenttipätkässä on havaittavissa jäykkää asennetta, jolla pyritään vähättelemään yhtä, blogistin keskusteluun nostamaa puoluetta.

Auringonnousu ja -lasku, ovat molemmat tosia. Ainakin luonnossa. Mitä tulee metaforaan nousuista ja laskuista, on todettava, että myös puolueiden kohdalla ne ovat tosia.

Entiset perussuomalaiset, jotka perustivat uuden puolueen, kertovat karua kieltään siitä, miten köykäinen lopulta on aate, jolla mentiin hallitukseen, mutta uhrattiin aseman ja vallan alttarille.

Suomessa on tilaa tehdä inhimillistä sosiaalipolitiikkaa. Näkisin, että siihen pystyvät vain ne puolueet, jotka eivät palvo mammonaa, mutta ovat silti kykeneviä hoitamaan taloutta ja kansallista elinvoimaa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyllä konsensushenkistä ajattelua tarvitaan just kansalaisten hyvinvointikysymyksissä, mutta sitä ei tahdo kovin helpolla löytyä vaikka puhutaan ja luvataan mitä vaan.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Rinteen lupaus eläkeläisille on kuin nigerialaiskirje. Sekin on uskottavampi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vuonna 2009 silloinen SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen määritteli pienituloisiksi kaikki alle 3000 euroa kuukaudessa ansaitsevat kansalaiset.

Tuona vuonna suomalaisista 80% kuului SDP:n puheenjohtajan määrittelemiin pienituloisiin, joiden asiat Urpilainen lupasi hoitaa kuntoon.

Blogistin kannattaa tutustua oman puolueensa arvomaailmaan ja sen johtajien reaalimaailmaan ennen kun lähtee iskurijoukon kärjessä taistelemaan ”pienituloisten” puolesta.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Etkö luota ajattelukykyyni Pekka? Useimmat demarit käsittääkseni haluavat säilyttää Suomessa vahvan keskiluokan, jota kohti pitäisi kyetä mahdollisimman yhdenvertaisin mahdollisuuksin halutessaan kavuta. Köyhyys ei poistu koskaan pelkällä lainsäädännöllä, mutta osattomuus voidaan minimoida joustavammalla sosiaaliturvalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kimmo,

Luotan sinun kykyysi havannoida ja arvioida ympäröivää yhteiskuntaa huomattavasti enemmän kuin yhdenkään SDP:n kansanedustajan kykyyn asemmoitua suomalaisten köyhien tilanteeseen.

Ja tämä juuri on se uskottavuusongelma SDP:ssä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #27

Kiitos Pekka! Mun mielestä kaikissa puolueissa on ongelmia, koska ne ovat ihmisten muodostamia joukkioita. Puolueet ovat osittain epäonnistuneet poliittisen keskustelun aktivoijina, mutta pitää myös muistaa, että puoluepolitiikkaa ei voi muuttaa kovin helposti niiden ulkopuolelta. Poikkeuksena ovat mediahemmot ja toimittajat, jotka voivat saada aikaan muutosta joissakin puolueissa luomalla mediapainetta kuten demareitakin kohtaan on luoto viimeiset 10 vuotta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#20 Tietääkseni kaikkien puolueiden 'helmasynti' on luvata kansalle tavoittamattomia unelmia. Puolueiden valtapyrkimyksiin sisältyy paljon 'lumetta', joka sulaa nopeasti realiteettien kuumuudessa.

Usein tarpeellista on provokatiivisuus, joka synnyttää keskustelua puolesta ja vastaan. Kansalaiset astuvat monesti miinaan, joka on tarkoitushakuista.

Näin löydetään kuitenkin parhaiten kansan syvistä riveistä kannattajia ja vastustajia. Kannattajille voidaan sitten kohdentaa 'positiivista' markkinointia (algoritmit).

LiikeNyt on kirjannut arvoihinsa: pidetään huolta heikompiosaisista. Tai, suurin piirtein noin. Eli sosiaalinen omatunto nousee ensimmäisenä houkuttimena.
Se, jos mikä puree.

Ymmärtääkseni, myös Kokoomus lupaa pitää kaikista huolta, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Demarit jakautuvat oikealle ja vasemmalle - kenties myös keskelle.

Sosiaalidemokraatteja yhdistää kuitenkin aate, jonka uskotaan olevan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden esikuva.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Liike Nyt teki poliittisesta keväästä kansalaiskeskustelijan näkökulmasta erityisen mielenkiintoisen. Osaltaan Harry Harkimo ja Mikael Jungner laittoivat ainakin minut miettimään suhdettani politiikkaan.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Niin kauan kuin demarit ovat oppositiossa, voi kaikkia mahdollisia leikkauksia vastustaa. Moni ihminen uskoo, mielenkiintoinen tilanne onkin sitten, jos demarit ovat seuraavassa hallituksessa. Ollaankin eri tilanteessa, kun talouden realiteetteja on pakko huomioida.

Kyllähän minäkin pienituloisena eläkeläisena mielelläni ottaisin Rinteen lupaamat eläkkeenkorotukset. Mitään ihme ei ole, että ihmiset asiaa kannattavat. Niin minäkin tekisin, ellen talouden realiteetteja yhtään ajattelisi.

Demarit rahoittaisivat näitä kuluja näköjään elinkeinoelämää lisää verottamalla! Entäs jos yrityselämä äänestää jaloillaan, pk-yrittäjien työllistämisellä voitaisiin saada taloutta nousuun, mutta demarit tuntuvat
vastustavan kaikkea sitä, mitä yrittäjiä innostaisi työvoiman lisäämiseen ja liiketoiminnan laajentamiseen.

Sopisi tähän demarien "kasvuun" ajatus, että kun kansa on riittävän tyhmää, niin lupauksilla luodaan kannatusta. Oppositiossa kun , ei lupauksistaan tarvitse kiinni pitää.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Politiikka on sopimista ja sopiminen valtakunnantasolla tehdään lähinnä hallitusneuvotteluissa. Kun ei mitään pyydä, ei mitään saa. Antti Rinne on taitava neuvottelija ja minä annan täyden luottamuksen hänelle.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Selväähän se, ettei kukaan yksin pysty politiikassa mitään aikaansaamaan.
Opposition etu on siinä, että ennen vaaleja voi luvata melkein mitä tahansa ja peruskansalainen uskoo.

Demarien periaate näyttää olevan, että yritysmaailma pystyy maksamaan mitä tahansa ja sillä ei ole mitään vaikutusta heidän toimintaansa. Ikävä vain, ettei asia noin ole. Raja on tässäkin.

Yrityksillä ei ole velvollisuutta työllistää ketään. Uusia työpaikkoja syntyy vain, jos yritys katsoo sen itselleen edulliseksi. Mitä enemmän yrityksiä kuritetaan, sen korkeampi kynnys uuden työpaikan luomiseen tulee. Oma käsitykseni on -enkä varmaankaan ole ainoa - on se, että kauniista puheista huolimatta, demarit ovat yritysvastainen puolue.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #30

On kansan sivistystason heikkoutta, jos ajatellaan, että yksi puolue voi viedä Suomen annetuista äänistä alle neljänneksen osuudella merkittävään muutokseen kysymättä muiden puolueiden mielipiteitä ollenkaan.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ihan mielenkiintoista nähdä mikä meininki demareissa on 20 vuoden päästä kun suurin osa äänestäjistä on joko kuollut tai tarvitsee tukea päästäkseen vaaliuurnille.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Tulevaisuuden ennustaminen on aina porvarimielisille helpompaa, mistähän mahtaa johtua?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Minun tuloillani ei saa porvarimielistä väkisinkään. Olen veronmaksajan puolella, toisin kuten nähtävästi yksikään puolue. Ainoa ero puolueiden välillä on se, tuhlataanko verorahat maahanmuuttajiin, sossumasseihin vaiko yritystukiin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #29

Jostain syystä tulkitsin viestisi toiveajatteluna.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Poliittiseen vallankäyttöön liittyy lupausten antaminen. Ainakin oppositiossa ollessa ja ennen vaaleja. Se ei ole tuomittavaa, että lupaa. Vaan se, että päätösten tekopaikalle päästyään "edustajat/edustaja" eivät edes yritä taistella lupaustensa puolesta.
Yhteiskunta on moni särmäinen erilaisissa oloissa elävien kansalaisten "tosi-tv" seikkailu. Ja sen mukaiset ovat odotuksetkin, mitä tulee kansalaisten toiveisiin ja heidän edustajiensa toimintoihin viiteryhmineen. Politiikka on peliä, jota myös sopimiseksi kutsutaan. Joten kansalaisten tulisi enenevässä määrin opetella sen pelin "sääntöjä" ja taktiikkaa. Toiveajatteluako?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Hyvä pohdinta mun mielestä. Eikö asia ole niinkin, että politiikassa äänestetään jos sopuratkaisua ei löydy. Ryhmäpäätösten voima on olemassa ja se on suomalainen tapa saada poliittinen voima ohjatuksi.

Risto Koivula

Halonen on Musta Aurinko.

Demarit tulivat 1968 kansarintamapuolueista VIIMEISENÄ hyvinvointivaltiotunnusten taakse sillä edellytyksellä, että demarit ja erityisesti valtionvarainministeri Mauno Koivisto saavat poliittiset pisteet,uudistukset esitetään heidän ansionaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Risto Kivula, kirjoitteet vastoin parempaa tietoasi. Jo 1952 hyväksytyssä SDP:n periaateohjelmassa oli askelmerkit siitä miten Suomesta rakennetaan Ruotsin tapainen pohjoismainen hyvinvointivaltio. Peruskoulu ja laki kansanterveystystä ovat SDP:n suurimpia saavutuksia, esim kokoomus vastusti kiivaasti peruskouluuudistusta ja kepu suostui siihen pitkin hampain.

Risto Koivula

En puhu vastoin parempaa tietoa, muistan ajan. SDP oli 60-luvun alussa korpivaelluksella oikeistolaisuutensa takia. Ruotsissa toki sikäläinen SDP vei läpi hyvinvointivaltiouudistuksia. SKDL oli ajanut näitä koko ajan ja Maalaisliittokin Kekkosen ohjeistamana pääasiassa kannatti. SDP "ratkaisi" kun tuli viimeisenä KANSANRINTAMApuolueena mukaan. SDP siinä myös hajosikin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Menneisyydessä löytyy jokaisella pitkän linjan puolueella kyseenalaista toimintaa. Olisi silti parempi yrittää pysyä itse avauksen aiheessa.

Risto Koivula

SDP on europuolue. Se ottaa sieltä ohjeet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset