KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Neljäs valtiomahti ja todellisuus!

Sanomalehdistön tavoite on juhlavissa puheissa olla Suomessa neljäs valtiomahti ja siten valtaapitävien kritisoija sekä yhteiskunnallisen olosuhteen kehittäjä, mutta mitä on todellisuus tällä hetkellä?

Sanomalehdistöstä on tullut nähdäkseni yhä enemmän omista intresseistään huolehtivien joukko, jolloin rahavirrat näyttelevät liian suurta osaa journalistisessa harkinnassa. Toimittajat ja muu sanomalehdistöjen palkallinen väki ei voi toimia parhaalla tavalla ilman vapautta ja varmuutta tulevaisuudesta. Vapaus on tärkeä osa journalismia muutenkin kuin sananvapauden osalta. Sanomalehti tuo journalistille sen näkyvyyden ja uskottavuuden, joka jää meiltä amatöörikirjoittajilta saavuttamatta yhä ja siksi sanomalehden uskottavuutta kannattaa vaalia.

Kaipaan silti rohkeampia vetoja sanomalehdistöltä, että vallitsevia yhteiskunnallisia epäkohtia tuotaisiin lähes päivittäin julki mediassa riittävän suurella painoarvolla. Tähän epäkohtien huomioimiseen vaikuttaa myös suuresti toimittajien oma arvomaailma ja elinympäristö. Siksi hyvää journalismia arvostavassa mediatalossa on kirjoittajia ja julkaisijoita erilaisista yhteiskunnallisista olosuhteista. Tähän erilaisuuden arvostamiseen on parhaiten Suomessa kyennyt sosiaalisen median aikakaudella verkkolehti Uusi Suomi ja etenkin sen Puheenvuoro blogifoorumi. Viime vuonna edesmennyt Uusi Suomi verkkolehden perustaja Niklas Herlin oli todellakin suuri yhteiskuntakulttuurin ja mediakulttuurin muutosta etenkin Suomessa rahoittanut henkilö.

Minusta tuntuu pahalta toimittajien vieraantuminen kansalaisten arjesta, kun median pitäisi pyrkiä antamaan suurin ääni juuri niille ihmisryhmille, joita ei vaikuteta missään muussa yhteiskunnallisessa keskustelussa huomattavan. Esimerkiksi Helsingin Sanomien siististi pukeutuvat ja ulkonäöstään hyvin huolehtivien toimittajien pärstät antaa kuvan hyvin elitistisestä mediatahosta varsinkin kun toimittajien kuvat ovat vielä retusoituja. En silti kaipaa enemmän Saska Saarikosken kaltaisia juopon olemuksella hääräviä epäsiistejä toimittajia, vaikka heilläkin on tärkeä paikka lehdistön sananvapauden toteutumisessa huomioiden heidän poleemisten kirjoitusten purevuuden.

Lopuksi oleellinen kysymys!

Onko vapaus niin kauan hyvä asia, kunhan se pelaa meidän omaan pussiin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Minusta median ensisijainen tehtävä on kertoa mitä on tapahtunut.

Yhteiskunnallisiset epäkohdat monesti ovat niin aatteellisia että ne sopivat paremmin puolueiden omiin lehtiin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Sulla on vääristynyt käsitys sanomalehdistöstä. Olen monitoimimies-johtaja Jussi Lähteen kanssa samaa mieltä, että sanomalehdistön alkuperäinen ajatus oli yhteiskunnallisen keskustelun mahdollistaja ja tietotoimistot vaikka toki myös lehdistö tuottaa uutisvirtaa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Niin se on sinun mielipiteesi ja se on ok.

Edelleenkin haluaisin lukea lehdestä mitä oikeasti on tapahtunut enkä sitä mitä demarit haluaisivat tapahtuvan.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #3

Olet siis journalismia vastaan ja rikosuutisten puolesta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset