KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Kuolinrekisterit avoimeksi dataksi!

Kokeeko useimmat vanhuksena kuolevat ihmiset kuitenkin jonkinlaisen täyttymyksen? Kuolema mystifioidaan varmaan paljon sen takia, koska nuorena ihmisenä on vaikeaa käsittää kuoleman väistämättömyys.

Arvokkaan kuoleman haluaisivat varmasti lähes kaikki ihmiset, mutta onko tässä taustalla ihmisen ego-keskeinen ajattelu? Toisaalta onhan monet viisaat sanoneet, että kuoleman edessä kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.

Olen sitä mieltä, että kuolinrekisterit pitäisi olla aikakautemme ihmisistä julkista tietoa. En tosiaan ymmärrä miksi etenkin nuorten kuolema halutaan usein salata, vaikka lähes kaikilla heillä on hautakivi.

Kuolintiedon julkisuutta puolustaa sekin, että nuorena kuolleilla ihmisillä on lähes aina enemmän surijoita kuin vanhuksena kuolevalla, koska moni pitkän elämän elänyt on saattanut jo lähes kaikki omat ystävänsä hautaan.

Kannatan kuolintiedon julkisuutta myös sen takia, koska silloin kuolemasta tulisi luonnollisempi asia yhteiskunnassamme. Jotkut kuolevat nuorena eikä sille voi mitään, vaikka nuorten kuolemien estämiseksi voitaisiin tehdä paljon töitä enemmän Suomessakin puhumattakaan globaalisti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Aivan totta. Lisäksi itsemurhan tehneiden viestit pitäisi julkistaa:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Tuolla tavalla kansa saisi tietää syyt itsemurhien takana ja syiden poistaminen olisi päättäjillekin helpompi tehtävä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Totta että sosiaalisen median käyttötottumuksia tutkimalla voitaisiin saada uutta ulottovuutta itsemurhan tehneiden kansalaisten motiiveista.

Risto Koivula

Kannatan.

Ennen esimerkiksi autonomian ajalla ne olivat avoimia: kirkonkirjoihin merkittiin kuolinsyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset