KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Hyvä vai paha anonymiteetti?

Aina yhtä vihreä ja vehreä aihe tämä sosiaalisen median anonymiteettia koskeva keskustelu. Olen itse käyttänyt käynyt forum-keskustelua netissä vuodesta 2004. Vasta viime aikoina olen tullut siihen lopputulokseen anonyymia viestintää koskien, että vain erityisin syin voisi kirjoittaa ilman oikeaa henkilöidentiteettiä sosiaalisen median keskusteluissa yhtään mitään. Poikkeuksena voisi olla esimerkiksi elämäntapa- tai terveysaiheinen blogisivu, jolloin blogisivulla mahdollisesti käytävä keskustelu pitäisi olla kaikille näkyvää.

Sosiaalinen media on kadottanut yhden keskeisen periaatteen verrattuna perinteiseen mediaan eli vastineoikeus puuttuu Facebookin piiloryhmiin. Facebook on tavallaan netissä paheellisuuden pesä korkean yksityisyydensuojan takia ja he tietävät sen Facebookin päämajassa, mutta he eivät halua ainakaan vielä tehdä asialle mitään. Verkkolehden kansalaiskeskustelu voi olla moderoituna anonyymia, vaikka en itse usko sellaisen keskustelun vaikuttavuuteen saati merkitykseen, jonka takia en sitä enää ole harrastanutkaan. Facebook voisi ehkä tarjota palvelua medialle ja tarjoaakin käsittääkseni, että voisi Facebook-tilin kautta osallistua uutiskeskusteluihin ja tämä on mielestäni hyvin kannatettavaa!

Toivon tästä aiheesta paljon suoraa keskustelua arvon puheenvuorolaisilta!

Lue aiheesta lisää:
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005882035.html?utm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kysymys anomuumista jakaa tietysti mielipiteitä.
Eri mediat ovat vapaita valitsemaan linjansa ja klikkiasiakkaansa mutta ei anomuumi kirjoittelu häviä, se vaan siirtyy alustalta toiselle.

Varmasti kaikki ovat tilanteeseen tyytyväisiä koska valinta on vapaa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Jos yleisö vähenee niin kyllä kirjoittaminen anonyymina vähenee.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kyllä ja ei.
Tietysti anonyyminä kirjoittaminen vaikkapa iltalehden sivulla vähenee jos se ei ole mahdollista.

Keskustelu ei silti lopu vaan se anonyymi kirjoitus siirtyy sinne toiselle alustalle.
Suurin osa tomiminen internetissä tapahtuu anonyyminä.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Ilman muuta julkinen kirjoittelu ja kommunikointi omalla (ja mieluumin verifioidulla) identiteetillä. Nimetön kirjoittelu kuuluu vessojen seinille.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

On kyllä monen monia aiheita, joista on vaikea jos ei mahdotonta kirjoittaa muuta kuin anonyymisti, vaikkapa nyt sellaisista parisuhde- ja perheasioista, mitä jostain Vauva-lehden aihe vapaa -kirjoituksista löytyy. Niissä juuri se, että voi tunnustaa aivan mitä tahansa nimettömänä, tuottaa paljon sellaista keskustelua, mitä ei koskaan muuten voisi käydä.

Toki sitten varjopuolena on paljon trolleja, jotka kertovat ihan mitä tahansa keksittyä huuhaata.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyllä omalla henkilöidentiteetilläkin voi helposti kirjoittaa paskaa! :)

Nimimerkki kokemus puhuu

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Hyvä pointti, pakko myöntää. Jätettäköön siten erilaiset terapia- ja ripittäytymissivustot anonyymeiksi, mutta esim. Uuden Suomen puheenvuoron ja muiden vastaavien mielipidesivustojen keskustelualustoihin kirjautumispakko olisi vuoropuhelun tason vuoksi hyvä olla.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Minusta täälläkin olisi hyvä olla jokin mahdollisuus kirjoittaa kirjoitus anonyyminä sellaisesta aiheesta, jossa se on välttämätöntä. Se menisi sitten vaikka toimituksen kautta hyväksyttäväksi. Kirjoituksesta pitäisi olla selkeästi nähtävissä ja ymmärrettävissä, miksi se halutaan tehdä anonyyminä. Kirjoituksella pitäisi myös olla erityistä yhteiskunnallista merkitystä.

Joistain aiheista ei ole edes laillista kirjoittaa omalla nimellä tai siten, että kirjoituksen koskemien toisten henkilöiden henkilöllisyys paljastuu.

Esimerkkinä vaikkapa, että rikoksen uhri tai uhrin omainen tai tuttava kirjoittaisi tapahtuneesta. Kirjoittaminen omalla nimellä saattaisi lisätä uhrin häpeää tai se voisi saattaa uhrin vaaraan, esimerkiksi jos on kyse viranomaistoiminnasta.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Minä olen kirjoittanut omalla nimelläni sellaisillakin foorumeilla, joilla on yleensä tapana kirjoittaa nimettömänä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset