KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Jordan B. Peterson arvioitavana!

Arviossa

Jordan B. Peterson on kiistatta hyvä tai erinomainen esiintyjä, mutta hänen edustamansa oppi ei ole ihmiskunnan tulevaisuutta ajatellen järkevä. En ole perehtynyt liiaksi Petersonin puheisiin, mutta ilmeisesti hän on melko kritiikitön markkinakapitalismin saarnamies. Peterson ei käsitä, että markkinatalous on ollut näihin vuosiin saakka maapallon eläinlajien raskain kämmi, vaikka nykyään monet etenkin tiedemiehet ovat heränneet todellisuuteen, että markkinataloudessa on alettava tehdä välittömiä korjaustoimenpiteitä! Miksi haluan ylipäätään arvioida henkilöä, jota en edes tunne? Siksi kun minulla on siihen oikeus. Ja siksi kun melko mitäänsanomaton tyyppi Peterson vaikuttaa olevan, kun ihmisen seksuaalisuudella pitää ratsastaa.

Muualla mediassa:

https://yle.fi/uutiset/3-10491459

https://www.kaleva.fi/uutiset/kulttuuri/uusoikeiston-saarnamies-jordan-b...

Vastine 'number one' to Peterson:

Kaikki ostavat kaupasta länsimaissa hyvää mieltä, eikä ympäristön arvostus ole valta-ajattelua. Ihmiskunta ei opi erilaista kulutuskäyttäytymistä vuosikymmeniin, vaan kulutamme maapallon hitaasti uusiutuvat luonnonvarat loppuun. Elintasosyyllisyys pitäisi tulla laajemmin etenkin amerikkalaisten ajattelumalliksi. Kohtuullisuudentajua ei muuten ole kovin järkevää vaatia muilta, jos matkustaa ulkomailla saakka useampia kertoja vuodessa. Esimerkiksi superrikkaat näyttävät sellaista esimerkkiä omia unelmiaan toteuttaessaan luovat meille täysin kestämätöntä tulevaisuutta. Galapagos-saarille pitää Richard Bransonin päästä, koska hän on niin rikas. Sota ei syty suurvaltojen välille vaan se syttyy maapallon puolesta jos syttyy, mutta supervallat sodan toki mahdollistavat!

Muualla mediassa:

"Huippufyysikon havainto..."

https://yle.fi/uutiset/3-10489803

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kuulemma kuin standup koomikko.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Sellaista jengiähän ne Tedtalks porukat on! :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Peterson on kaveri, jota haastattelijat pelkäävät yli kaiken. Kaveri on todella nokkela ja nopea kyseenalaistamaan annettuja väitteitä ja hallitsee keskustelua poikkeuksellisen pahanpäiväisesti.

Armoton kaveri siinä suhteessa, että liki aina nolaa häijysti toimittajat suorissa lähetyksissä jos toimittaja pyrkii ohjaamaan keskustelua kömpelösti omien intressien suuntaan ja saa haastattelijat näyttämään ikään kuin vahingossa täysiltä ääliöiltä.

Kannataa tutustua herran kirjalliseen tuotantoon liian äkillisten johtopäätösten välttämiseksi.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Älykäs voi olla. Älykästä vastaan voittaa väittelyn vaikenemalla. Väittely kysyy kärsivällisyyttä ja sitten pitää iskee kun toinen putoo.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

30% hänen kirjaa 12elämä ohjetta kuunneellut . Osittain Marihuanan katkuista ympäri pyöreetä höpinää . Ihan ok näkökulmaa välil ja viisastelee niitä näitä .Vetelee eri uskonnoista vertauskuvii omiin näkemyksiin . Mut pitää kuunneella loppuun jotta voi analysoida lisää..

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #9

12 askeleen ohjelma on AA-kerholaisillakin ja sitten vielä perinteet päälle.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #10

Lue tai kuuntele ite hänen kirja niin älyllisesti voitais spekulouda sen sisällöstä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #12

En aio Jordan Petersonin kirjaan tutustua, koska en näe sille mitään tarvetta.

Perussuomalaisten propagandaosastoa Peterson jostain syystä kiehtoo ainakin:
https://www.suomenuutiset.fi/jordan-peterson-takoo...

Ja tässä toinen kattavampi kritiikki:
http://www.luterilainen.net/12-elamanohjetta-kasik...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #13

Päätit kuitenkin arvostella, todistit juuri itsesi Jordantrolliksi. Ehkäpä alustan joutavampeja blogeja, itsensä allekirjoittamana.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #10

Jordanin kirja vaatii keskittymistä . Sivukorval niin jotta lueskelis ja tekis jotain muuta samal ei onnistu niin kuin mones muussa kirjassa . Mielenkuva liikkuu paljon .

Urheilun merkitystä ei tarpeeksi kerro se on miiiinusta hänelle .

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «ilmeisesti hän on melko kritiikitön markkinakapitalismin saarnamies.»

Luonnehdintasi lähinnä kertoo, ettet ole kuunnellut hänen luentojaan, minkä siis itsekin mainitset.

En ole noteerannut Petersonin käsitelleen markkinakapitalismia tai ylipäätään talouspolitiikkaa juuri lainkaan, suhteessa kaikkeen muuhun. Toki joitain kommentteja häneltä on tullut, mutta se ei yksinkertaisesti ole hänen ydinaluettaan. Hän kyllä käsittelee esimerkiksi marxismia paljon, mutta ei sen talouspolitiikkaa vaan vaikutusta esim. postmodernille tutkimusperinteelle ja sosiaalipolitiikalle.

Toki hän luokittelee itsensä klassiseksi liberaaliksi, joka käytännössä viittaa oikeistolaiseen talouspoliittiseen näkemykseen. Mutta hän ei siis juuri puhu talouspolitiikasta vaan sosiaalipolitiikasta, yksilön mahdollisuuksista ja ihmisen sosiaalisen käyttäytymisen psykologisista lainalaisuuksista.

    «Vastine 'number one' to Peterson:»

En nyt ymmärtänyt mihin hänen sanomaansa tuo "vastineesi" oli vastine.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Hyvä että sullakin on joku jota seurata.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Hoikkala ei ole lähemmin tutustunut bloggamansa kohteen kirjoituksiin tai puheisiin, mutta silti ilmoittaa varmoja mielipiteitä.

What else is new?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Olen moderni ajankäytön priorisoija. Google YouTube minulle Petersonia yhteen aikaan suositteli ja se laittoi kakkalinkoni päälle! :)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kaikkien haittakansallismielisten beta-miesten sankari.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Itse en usko alfa-miehiin saati beta-miehiin.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Peterson on karismaattinen esiintyjä joka kykenee saamaan ihmisjoukot kuuntelemaan sanomisiaan. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä että sanomisissa ei ole minkäänlaista sisältöä. Syy sille, että miksi Petersonin "teorioita" ei monikaan viitsi vaivaudu kumoamaan johtuu ihan yksinkertaisesti siitä, että kyseisellä professorilla ei ole mitään "teorioita", ei ainakaan mitään sellaisia mitä voitaisiin pitää loogisesti kestävinä. "Ajattelijana" Peterson menee samaan luokkaan Deepak Chopran ja Slavoj Zizekin kaltaisten egomaanisten tyhjänpuhujien kanssa.

Petersonin suosikkipakkomielle on "kulttuurimarxismista" jauhaminen, mikä on puolestaan käytännössä suoraan otettu uusnatsien propagandasta. Äärioikeistoyhteydet eivät ole siis myöskään ihan tuulesta temmattuja. Marxisteilla ei ole myöskään lähellekään sellaista valtaa mitä Peterson väittää. "Perinteisen avioliiton" ylistäminen on sekin lähinnä koomista taantumuksellista jauhantaa, kuten myös lapselliset käsitykset ateismista ja uskonnosta. Peterson uskoo mm. että oikeita ateisteja ei ole oikeastaan olemassa ja kaikki ateistit pohjimmiltaan uskovat jumalaan.

Jos katsoo läpi tämän Petersonin ja Matt Dillahuntyn välisen väittelyn, niin siitä huomaa aika paljastavalla tavalla miten ontolla pohjolla Petersonin "ajattelu" on.
https://www.youtube.com/watch?v=FmH7JUeVQb8&t=2s

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Hah kas kas, vai oikein jauhaminen "kulttuurimarxsismista" ja mikä on otettu suoraan uusnatsien propagandasta. Hahahah.

Mutta onneksi meillä on Anderas Pyy, suuri ajattelija, neroudessaan päihittää koko ihmishistorian suurimmat filosofian ajattelijat, jopa kampeaa universumin ykkösajattelijan apulaisprofessori Panu Raatikaisen. Yhdessä he tulevat vakuuttamaan ainakin "faninsa" siitä että painovoima kumotaan, kunhan alamme käyttäytymään sosiaalisesti sen mukaisesti.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Tällaiset kommentit osoittavat myös Petersonin älyllisen kompetenssin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #18

Uskot ilmeisesti utopiaan ihmisestä joka koskaan ei varasta, valehtele, tapa, eikä ole itsekäs, oman edun tavoittelija, rakastaa kaikkia(niitä natsejakin) onhan hän sinun lähimmäisesi ja vihollisesi, rakasta rahaa, valtaa ja paljon muuta kivaa mihin ihmisellä on luontainen taipumus.

Itse en tunne heeboa joka lausui muinoin nämä teesit, enkä tiedä onko sellaista heeboa olemassakaan, eikä ole mitään todisteita. Jotkut hihhulit kutsuvat häntä Jumalaksi. Noh, siinä mielessä se lyö kyllä tajuntaan, että heebo on ehkä kaikkien aikojen filosofien filosofi osoittaessaan, millaisia muqlkvisteja me ihmiset olemme.

Ihmisen filosofia on tuottanut yhdistettynä teknologia, vain Stalinin, Hitlerin ja niiden kaverit Pol Potit ja Erilaiset Maot ja Kimit, Sotilasjuntat eteläiseen amerikkaan ja afrikkaan, mukaan lukien teknologian saavutukset kuten Hiroshiman, Auschwitzin, Gulagin jne.

"Make human great akain" olisi varmaan sinun teesisi ja uskosi. Tosin ei siitä näkökulmasta että saisit ihmiset ihastumaan siihen, vaan joudut pakottamaan heidän siihen.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #20

On olemassa moraaliltaan täysin virheettömiä ihmisiä, mutta länsimaissa lähes jokainen halutaan tehdä paheelliseksi. Korkea moraali tekee oikein vaikka kukaan ei ole katsomassa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Petersonin "uusmarxilaisuuskritiikki", joka ei ole ilmeisesti kaikilta osin kovin tukevalla pohjalla, varmasti selittää suosiota radikaalioikeistolaisissa piireissä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tämä on oiva osoitus siitä, kuinka matalalle vasemmisto on nykypäivänä älyllisesti vajonnut. Varjonyrkkeilyä kritiikein henkilöstä, jonka teksteistä ja luennoista ei edes haluta ymmärtää mitään, vaan pitäydytään laiskasti toistelemaan argumentteja ilman päivänvaloa. Tämä ei koske vain Hoikkalaa ja Pyytä, vaan ilmiö on laajalti kansainvälinen.

Hoikkala toki nosti tässä moukkamaisuuden aivan uudelle tasolle.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Pop-filosofia on nykyään suosittua mutta samalla myös kovin siiloutunutta - varmaan yksi syy debatin hedelmättömyyteen on se, ettei kenelläkään ole aikaa tai energiaa tutustua kilpaileviin näkemyksiin. Oma suosikkini on jo pitkään ollut Slavoj Zizek, joka viljelee kirjoituksissaan kirjallisuus- ja elokuvareferenssejä sekä kuivaa huumoria. Poststrukturalismin suuri nimi Michel Foucault ei tule enää luennoimaan yhtään minnekään, mutta hänen vuosien 1977-1978 painettu luentokokoelmansa Turvallisuus, alue, väestö on minulla jatkuvassa käytössä. Sen mukana tulee myös alaviitteet, mikä on aina lukijalle hyödyllistä. Kiitos Tutkijaliitolle, että se on tämänkin kirjan julkaissut...

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Jos on itse oman oppinsa herra, niin silloin ei tarvitse tutua muiden oppeihin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Panu Raatikainen kirjoitti aika hyvin tästä Petersonista Niin & näin -lehdessä:

"Peterson itse ja hänen ihailijansa esittävät hänet mielellään tieteellisen maailmankuvan tinkimättömänä puolustajana postmodernistista irrationalismia vastaan. Kuitenkin Petersonilla itsellään on vahva taipumus mieltyä pseudotieteelliseen ajatteluun.

Elokuussa 2018 Peterson jakoi Twitterissä videon otsikolla ”Ilmastonmuutos: mitä tieteentekijät sanovat?” omalla ivallisella saatetekstillään: ”Jotakin vihattavaa antikapitalistisille ympäristönsuojelijoille”27. Videon on tuottanut PragerU, konservatiivinen ajatushautomo, jolla on kyseenalainen maine valheellisen tai harhaanjohtavan ilmastonmuutosta koskevan informaation levittäjänä. Videolla puhuu ”asiantuntijana” pelkästään muuan Richard Lindzen, tunnettu ja huonomaineinen ilmastonmuutoksen kieltäjä, jonka tiedetään saaneen rahoitusta hiilivoimayhtiöltä.28 Tämä ei myöskään ole ainoa kerta, kun Peterson on vähätellyt ilmastonmuutosta ja levittänyt denialistista viestiä. Petersonille näkyy kelpaavan mikä tahansa pseudotieteellinen huuhaa, jos sillä vain voi lyödä 'vasemmistoa'."

http://netn.fi/artikkeli/jordan-peterson-oikeiston...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Peterson itse ja hänen ihailijansa esittävät hänet mielellään tieteellisen maailmankuvan tinkimättömänä puolustajana postmodernistista irrationalismia vastaan.»

Sinällään postmodernismia ja poliittista korrektiutta ovat kritisoineet tunnetusti myös Alan Sokal, Steven Pinker ja Bret Weinstein, jotka käsittääkseni lukeutuvat ennemminkin vasemmistoon, erityisesti Sokal.

En voi olla kovin eri mieltä siitä, että erityisesti joissain sosiaalitieteissä vaikuttaa olevan vahva ja peräti epätieteelliseltä vaikuttava ajattelusuuntaus. On myös silmiinpistävää, että sosiaalitieteiden tutkijoista hyvin musertava osuus on vasemmistoa, joista osa ei välttämättä kykene pitämään politiikkaa irti tieteestä. Postmodernismi voidaankin ehkä nähdä vasemmiston epätieteellisenä vastineena ilmastonmuutosdenialismille ja kreationismille.

Petersonilla tosin vaikuttaa se marxilaisuuden perinnettä korostava vasemmistoviha menevän välillä inhon ja raivon puolelle, ihan jo eleviestinnänkin pohjalta. Peterson toitottaa sitä sinällään muidenkin noteeraamaa seikkaa, että amerikkalaisella identiteettipolitiikalla on jonkinlainen historiallinen kehityskulku marxilaisuudesta. Epäilemättä jotain perintöä on sitä kautta voinut tulla, mutta on vähän kaukaa haettua yleistää, että kaikki alistettuen ryhmien oikeuksien ajaminen olisi marxilaista perinnettä. Yhtä kaukaa haettua olisi väittää, että kaikki abortinvastaisuus on "uuspaavismia".

Sinällään Peterson käsittelee konservatiivien ja liberaalien kulttuurisotaa usein aika tasapuolisesti, korostaen molempien pyrkimysten tarpeellisuutta eräänlaisena toisiaan täydentävänä kokonaisuutena. Se toki ei suoraan kuvaudu vasemmisto-oikeisto-akselille.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, on todella toivottavaa että ilmastonmuutos otetaan vakavasti niin oikealla kuin vasemmallakin. Peterson voisi olla ihan OK jos se ei noin hörhöjä Youtube-videoita postailisi. Faktojen maailma ei piittaa siitä onko joku oikealle vai vasemmalle kallellaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tässä vähänaika sitten oli hieno taidonnäyte punavihreästä pseudotieteestä, läpi meni täydellinen sonta. Esson baarissakin tehtäisiin parempaa tiedettä.

https://tekniikanmaailma.fi/hitlerin-taisteluni-fe...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Peterson pitää vapaan länsimaisen yhteiskunnan vihollisina feminismiä, "kulttuurimarxismia" ja muita vasemmistolaisia voimia. Alt-right tekee samoin.
Hän on ehdottanut yhteiskuntarauhan takeeksi "ylhäältä ohjattua yksiavioisuutta".

Vaikea tuollaista kaveria on ihan tosissaan ottaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #32

Hän on kertonut kyllä moneen otteeseen 3 aallon "radikaalifemakot" vihamielisenä, sen sijaan pitää erittäin hyvänä ykkös ja kakkos aallon feminismiä.

Itse olen hänen kanssaan samaa mieltä, katson nuo kolmannen aallon femakot samaan kategoriaan kuin jotkut kiihkeimmät alt-rigth ja äärivassari tupauunot.
Kulttuurimarxismi on marssia läpi instituutioiden.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #38

Jostain syystä kukaan ei ollut kuullutkaan koko kulttuurimarxismista ennen kuin se norjalainen terroristi julkisti sen vihollisekseen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #32
    «Hän on ehdottanut yhteiskuntarauhan takeeksi "ylhäältä ohjattua yksiavioisuutta".»

Peterson käytti eräässä kohua herättäneessä lausunnossaan termiä "enforced monogamy", jolla tarkoitti sosiaalisesti valvottua tai pakotettua yksiavioisuutta, ei "ylhäältä ohjattua", mitä se sitten tarkoittaakin. Tieteessä tavallisesti käytetään termiä sosiaalinen yksiavioisuus erotuksena perinnölliseen yksiavioisuuteen. Sosiaalisella siis tarkoitetaan, että yksiavioisuus muodostuu sosiaalisesti siinä, miten kumppanit, suvut ja yhteisö sosiaalisesti edellyttävät ja valvovat yksiavioisuudessa pitäytymistä. Jos äitisi näkee vaimosi kadulla jonkun toisen miehen kainalossa, noutaa hän kaulimensa ja laittaa vaimon ruotuun.

Peterson ei kylläkään "ehdottanut" sitä, vaan huomautti, että sen vuoksi se on olemassa. Kyse oli lausumasta koskien massamurhaa Kanadassa, jossa "incel"-mies tappoi pakettiautolla 10 ihmistä. Mies oli ajautunut tekoonsa turhauduttuaan, kun ei ollut saanut naisia. Turhautuminen epäilemättä on seuraus siitä, että pieni osa miehistä saa useimmat naiset. Peterson huomautti, että juuri siitä syystä sosiaalinen yksiavioisuus on olemassa.

Kyse on tieteellisestä hypoteesista, esim. The puzzle of monogamous marriage, Henrick ja kaverit 2012. Yksiavioisuus vähentää moniavioisessa yhteisössä aiheutuvia ongelmia, kuten väkivalta- ja seksuaalirikollisuutta, sekä parantaa sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tulos on noteerattu myös Suomessa: Yksiavioisuus on vähentänyt väkivaltaa, rikollisuutta ja köyhyyttä (Suomen Kuvalehti 2012).

Aiheesta löytyy monia muitakin tutkimuksia. Keskeisin tulos on, että miesten välinen seksuaalinen kilpailu lisää väkivaltaa. Se korostuu tilanteissa, jossa tulee paljon toimettomia nuoria miehiä, joilla ei ole elämässä juuri mahdollisuuksia. Suomessa esimerkiksi puukkojunkkareita on ehkä selvimmin pidetty sellaisena ilmiönä.

Vihaisista nuorista miehistä on siis perinteisesti päästy eroon sillä, että he pääsevät naimisiin.

Länsimaiset yhteiskunnat ovat sinällään perinteisesti olleet yhteiskunnallisesti pakotettuna yksiavioisia, mutta edelleen kumppanit yleensä edellyttävät (sosiaalisesti pakottavat) toisiltaan yksiavioisuutta. Länsimaat kuitenkin ovat jossain määrin moniavioisia sarjamonogamian ja promiskuiteettisia vapaan seksin muodossa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #46

Nuoret miehet haluavat olla uskollisia, mutta eivät voi. Vanhat miehet haluaisivat olla uskottomia, mutta eivät voi. Jotain tällaista lohkaisi Oscar Wilde joskus jossain jos en väärin muista. Tämä lienee lievästä kyynisyydestään huolimatta (tai juuri siksi) universaali totuus, yksi niistä harvoista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jaa, että on Panu Raatikainen kirjoittanut... ?

Itse olen yrittänyt tutustua kaveriin kansainvälisten arvostettujen tahojen kautta ilman kytköksiä vasemmiston armeliaaseen tai oikeiston armeliaaseen ajatuspropagandaan.

Ilmastonmuutos näyttää oleva pelkästään punavihreän tahon yksinoikeus, vai.. ?

Melkoista tyhjänpuhumista reaaliteetteja vastaan vailla ajattelun oleellisuuden arvostamista.

Punatieteellinen ajatteluko on arvostelun ulkopuolella edelleen Leninin opein ?

Hieman edes suvaitsevaisuutta, jos tiedettä aletaan perusteena tässäkin manipuloinnissa näennäisesti käyttää.

Silmät auki ja korvat auki, ennen kuin suuta siis.

PS. Raatikainen on vasemmistoliiton jäsen ja Tampereen yliopiston sosiaalipuolen apulaisproffa, eikä se varmasti hänen julkituomaansa vaikuta, eihän ?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sorrut nyt sitten samaan kuin Petersonin kritisoijatkin. Petersonin omaa uskottavuutta vain lisää se, että lähes poikkeuksetta hänen vastustajansa keskittyvät hänen persoonaansa. Hänet leimataan milloin äärioikeistolaiseksi, milloin muka-tieteilijäksi. Peterson ei ole mikään viimeisen totuuden leimasin ja hänen viittauksena esimerkiksi Freudiin ja Jungiin todellakin kuulostavat hölynpölyltä, mutta silti nimittelyn sijaan olisi tehokkaampaa keskittyä argumentteihin.

Kulttuuritalolla oli samantapaista hurmoshenkisyyttä kuin Pekka Haaviston tueksi järjestetyllä jäähallikeikalla aikoinaan, mutta veikkaan, että yksikään yleisön jäsen ei ollut sama.

Laki sukupuoli-identiteeteistä ja sukupuolen ilmaisemisesta hyväksyttiin Kanadassa 15.6.2017.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #31

En todellakaan syyllisty omaan tapaasi mielivaltaiseksi tulkitsijaksi poliittisin aspktein, vaan Petersoninkin näkemyksiä tulee tulkita adekvaatisti ilman ylimääräisiä oleellisia painolasteja tulkinnassa.

Jokainen meistä mm. tietää syvällä itsessään, että Pentti Linkola on ikävän oikeassa näkemyksissään ihmiskunnan tulevaisuudesta monien muiden demonisoitujen näkijöiden ohessa, mutta se ei tee hänestä huonompaa sinänsä raadollisine tulkintoineen tosiasian edessä.

Pullamössöpojille ja -tytöille maailmanhalauksineen Peterson on toki liian suorasukainen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #40

Linkola huomaamattaan palvelee eliittiä tarjoamalla vaihtoehdoksi nykyjärjestelmälle ainoastaan paluun pimeään keskiaikaan. Eli tämän kalastajan ajatukset korostetaan luonnonsuojelun kulminaationa, koska ne ovat niin perverssejä, että ihmisten on vain todettava, että ”mies on oikeassa, mutta en voi kannattaa kansanmurhaa ja diktatuuria”, jonka jälkeen tämä voi jatkaa luonnonvaroja kuluttavaa elämää, ajatellen, miten helvetin tiedostava hän on. Tämä on juuri sellaista ajattelua, jota valtaanpitäjät haluavat. Linkola luo asetelman, jossa kaikki muut vaihtoehdot vallitsevalle järjestelmälle jätetään pimentoon ja voimme sitten leikkiä, että tarkastimme toisen ”vaihtoehdon” eli Linkolan ajatukset ja sama luontoa tuhoava järjestelmä voi jatkua.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #42

Linkola on silti oikeassa, kuten kaikki muut tuhannet tahot, jotka ovat huolissaan maapallon väestöräjähdyksestä ja ympäristön pilaamisesta, oli sitten perverssiä tai ei.

Tuo on täysi omasta hatustasi heitetty väite, että valtaapitävät hauaisivat ylläpitää vallitsevaa järjestelmää.

Ehei, ne ovat ne aivan tavalliset ihmiset ympäri maapalloa, jotka haluavat vain aina enemmän ja enemmän mukavuuksia itselleen. Tälle vallitsevalle maailmanjärjestykselle ei ole vielä keksitty vaihtoehtoisia tapoja, jotka huomioisivat myös luonnon säilyttämisen ja elinympäristöjen suojelun yhä tärkeämmäksi käyvät tarpeet.

Viestintuojaa ei pitäisi ampua - oli se sitten Peterson tai Linkola.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #45

En minä ketään ampumassa ole, mutta on uskallettava kritisoida kenen tahansa ajattelua, jos se on löysää. Eivät Pettersson ja Linkola mitään jumalia ole, vaikka heillä toki on myös pointtinsa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #51

Jordan B. Peterson luo paljon keskustelua ja se on todella hyvä asia! :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #54

Onko? Toki keskustelu on kivaa ajanvietettä mutta ei esimerkiksi ilmastonmuutosta jaarittelulla voiteta. Yksi syy siihen, että arvostan Leena Krohnia ajattelijana todella paljon, on se, että hän ei keskustele. Hän muotoilee ajatuksensa ja päästää sen menemään - ja vaikenee.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #59

Toki totuus voittaa lopulta, mutta Peterson se ei ole.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #51

Ei kai kukaan täysjärkinen pidä Petersonia jumalasta seuraavana tai oikeassa olon messiaana, vaan hienona yhteiskuntakriitikkona häntä voidaan kyllä pitää - ja aivan ansaitusti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #56

Onhan se niinkin. Peterson puhuu evoluutioteorian kautta yhteiskunnista ja kulttuurista olematta mitenkään millään poliittisella linjalla, mutta hän on niin vasemmiston laitaa ja kommunismia kuin natseja ja äärioikeistoa vastaan, joita kumpiakin hän on jopa tutkinut, vaikka onkin kliinisen psykologian professori.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #45

Jos kiinnostavat ajattelijat nappaavat, kannattaa tutustua Hans Roslingin kirjaan Faktojen maailma. Siitä käy ilmi, että asiat ovat paremmin kuin yleisesti luullaan. Maailmalla sotatoimissa kuoli 1940-luvulla 201 ihmistä sataatuhatta ihmistä kohti, vuonna 2016 enää yksi sadastatuhannesta. Säiliölaivoista valui vuonna 1979 öljyä luontoon 636 000 tonnia, vuonna 2016 kuusi tonnia. 1980-luvulla väestöstä vain 58 % sai puhdasta vettä, vuonna 2015 jo 88 %. Rokotettuja yksivuotiaita oli 1980 vain 22 %, nyt jo noin 90 %. Yhdysvalloissakin rikokset ovat vähentyneet vuodesta 1990 lähtien. Silti enemmistö sielläkin kuvittelee että ne lisääntyvät. Ja meillä Suomessakin fanitetaan kovasti Länsimaiden perikatoa ja Linkolan kirjoja, koska synkkyys ja syvällisyys menevät monilla iloisesti sekaisin.

"Todisteet hirveästä menneisyydestä ovat pelottavia, mutta ne ovat suuri voimavara", Rosling kirjoittaa. Ne auttavat arvostamaan sitä, mitä meillä on. Rosling muistuttaa, että myös ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan pelottelun sijasta toivon ilmapiiriä. Ihmiskunta ratkaisi otsonikadon ja puhdisti bensiinistä lyijyn. Pystymme myös hyvään, ennen kaikkea hyvään. Teknologia ei ole ongelma eikä ratkaisu, vaan se miten sitä käytetään. Lapiolla voi kaivaa tehokkaammin kuin paljain käsin, mutta kyllä sillä tappaakin tehokkaammin. Valinta on meidän.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Kun tässäkin ketjussa on niin kiihkeästi viitattu "kulttuurimarxismiin", niin tuoreessa Voima-lehdessä on Frankfurtin yliopiston kriittisen koulukunnan grand old manin Axel Honnethin kiinnostava haastattelu. Gaudeamus on juuri suomentanut Honnethin kirjan Sosialismin idea. Kirjan arvio on luettavissa Voiman nettisivuilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vuonna 2016 Kanadassa kaavailtiin lakia, jonka tavoitteena oli tehdä sukupuoli-identiteettiin perustuvasta syrjinnästä laitonta. Lakiesitystä nousi vastustamaan professori Jordan B. Peterson Toronton yliopistosta. Hänen tulkintansa mukaan lakiesitys edellyttäisi ihmisiä kutsumaan transsukupuolisia ihmisiä heille erikseen keksityillä pronomineilla. He- ja she-pronominien käyttö tulkittaisiin viharikokseksi.

Peterson vetosi sananvapauteensa ja ilmoitti, ettei hyväksy muutosta. Vähemmistöt ja heidän tukijoukkonsa raivostuivat. Peterson leimattiin äärioikeistolaiseksi ihmisoikeuksien halveksujaksi ja vähemmistöjen vihaajaksi. Hänen luentojaan sabotoitiin ja häntä yritettiin eri tavoin vaientaa.

Ironisesti juuri vastustus siivitti hänet megatähdeksi, vaikkei Petersonin tulkinta laista pitänyt paikkansa.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström Vastaus kommenttiin #30

"Ironisesti juuri vastustus siivitti hänet megatähdeksi, vaikkei Petersonin tulkinta laista pitänyt paikkansa."

Näin minäkin olen asian käsittänyt. On vaikea nähdä, että vaikeaselkoinen ja ylipitkä kirja Maps of Meaning olisi hänen populäärisuosionsa taustalla. Kuinkakohan moni hänen vannoutuneista ihailijoistaan on koskaan edes pitänyt tuota raskasta kirjaa käsissään?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #30

Olen katsonut monet kerrat Petersonin haastatteluja aiheesta. Hän kyllä kertoi ettei muuta kieltään siksi miten vasemmisto sen haluaa määritellä. Kyse on kielestä, siksi vastusti lakia.

Hän oli Kanadan senaattissa käymässä debattia aiheesta ja siitä on video tallenne youtubessa, katsoin sen.

Oletko Lamminpää ihminen, joka omaksuu valmiit selitysmallit mitä eteesi tuodaan, pureksimatta niitä?. Levität valhetta, että hän vihaa niitä vähemmistöjä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

En minä ole mitään valheita levittänyt, mistä sellaista sait päähäsi? Onneksi meillä suomessa on sukupuolineutraali pronomini "hän", joka voi viitata mieheen, naiseen tai muuhun. En ole sanonut mitään Petersonin kirjoista, koska en ole niitä lukenut enkä edes hänen videoitaan YouTubesta katsonut. Toin vain esiin sen, että hänen ilmastonmuutosta käsittelevä posauksensa oli suutari.

Petteri Virtanen

Sosiaalitieteitä ja postmodernismin vaikutusta niissä (sen seurauksena yhteiskunnassa) sietääkin kritisoida, eikä Peterson ole ainoa joka niin tekee, vaikka onkin tällä hetkellä tunnetuin. Esimerkiksi suurin osa luonnontieteilijöistä on todennäköisesti yleensäkin samoilla linjoilla, mutta eivät halua ilmaista sitä kovin julkisesti ja kenties kritisoivat sitä enemmänkin vain yleisestä järjettömyydestä. Tässä myös esimerkiksi vasemmistolainen Chomsky, joka ottaa esiin myös sen ranskalaisten intellektuellien stalinismin ja maolaisuuden: https://www.youtube.com/watch?v=OzrHwDOlTt8 Tämä erinomainen norjalainen dokumentti (perustuu Steven Pinkerin Tha Blank Slate teokseen)
https://www.youtube.com/watchv=cVaTc15plVs&list=PL... taas pyyhkii lattiaa sosiaalitieteillä. Sukupuolentutkimuksen (muuten Derridan ja kumppaneiden vaikutus on ollut valtaisa siihen. Vielä suurempi kuin muihin sosiaalitieteisiin) rahoitus lopetettiin Norjassa ja Pohjoismainen ministerineuvosto lakkautti myös pohjoismaisen tasa-arvotietokeskuksen tuon dokumentin aloittaman keskustelun päätteeksi. Aivan todellista kritiikin aihetta siis todellakin on.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Mihin perustat väitteesi luonnontieteilijöiden ideologisesta perustasta?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ei Peterson ole täysin talousoikeistolainen. Hän ainakin nostaa esiin sen, että suuret tuloerot jollakin alueella aikaansaavat väkivallan lisääntymistä.

Hän myös nostaa kivuliaan ongelman esiin, mistä on ollut vähemmän puhetta. Synnynnäinen älyllinen lahjakkuus ei jakaudu tasan, ja maailman monimutkaistuessa yhä harvemmalle löytyy soveltuvaa työtä työmarkkinoilta.

Hän myös nostaa sen esiin, että maailmassa on paljon miehiä, jotka eivät pääse parisuhteisiin tai saa muutakaan huomiota vastakkaiselta sukupuolelta. Näitä hän kannustaa ottamaan niskasta kiinni, ja tulemaan paremmaksi versioksi itsestään. Periaatteessa käsittelee Henry Laasasen esiin nostamia ongelmia, mutta tarjoaa rakentavampia ratkaisuehdotuksia.

Muutenkin psykologina on hoitanut ja ymmärtää erittäin surkeissa elämäntilanteessa olevia ihmisiä.

On myös valmentanut naisia, jotka haluavat edetä urallaan. Yksi metodi on "assertiivisuusharjoittelu", jossa harjoitellaan tiukkana pysymistä ja omien etujen puolustamista mm. työneuvotteluissa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kumma kun hän pitää niin menestyksellisen ja neron oppinsa rahamuurin takana. Jos Jordan Peterson olisi uskottava, niin hän laittaisi teesinsä avoimesti arvioitaviksi oman selvityksen kera!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Etkö ole jo lopulta ymmärtänyt, että Petersonin puheet ja tekstit ovat olleet täysin vapaasti arvioitavina läpi maailman jo vuosien ajan ?

Minkä rahamuurin ?

Nyt kyllä plogisti on metsässä pahasti näkemättä puita.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #41

Tarkoitan sitä 12 elämänohjetta kirjaa!

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #47

Jaa, että kun kirjasta pitää maksaa, se on sitten "maksumuuri". Pikavilkaisulla sinun kirjoittamasi/kustantamasi kirjat ovat tuplasti kalliimpia.

Kirja käsittelee vain Petersonin elämänohjeoppia. Hänen muu ja paljon rikkaampi aineistonsa löytyy ilmaiseksi Youtubesta ja podcasteina mm. hänen kotisivuiltaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #49

Ymmärrän kyllä, että nuoriso on kovin innostunut YouTubesta, mutta on hiukan hassua että jotain YouTube-videoita suoltavaa psykologia pidetään aikuisten keskuudessa suurena ajattelijana.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #52
    «on hiukan hassua että jotain YouTube-videoita suoltavaa psykologia pidetään aikuisten keskuudessa suurena ajattelijana.»

Taitaa kyllä kaikkien elossa olevien "suurina ajattelijoina" pidettyjen videoita löytyä Youtubesta, enemmän tai vähemmän. Tuskin Petersonia sen vuoksi pidetään "suurena ajattelijana" (tms), että suoltaa Youtube-videoita, vaan sen vuoksi, mitä sanoo ja ylipäätään sanoo. Kammioihinsa sulkeutuneita ajattelijoita ei maailman kannalta oikeastaan ole edes olemassa.

En nyt tiedä, voiko Petersonia kutsua "suureksi ajattelijaksi" sikäli, että suurin osa hänen argumentaatiostaan on muiden kehittämää. Hän on kuitenkin loistava keskustelija siitä, että hänellä on ainakin mattimeikäläiseen verrattuna varsin laaja ja moderni tieteeseen ja filosofiaan pohjautuva tietopohja, josta hän kykenee varsin älykkäästi poimimaan relevantteja ja purevia argumentteja. Aina ja kaikissa aiheissa toki ei.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #53

Itsekään en väheksyisi YouTube viestintää, koska samahan se miten yleisönsä tavoittaa poliittisissa ajatuksissaan kunhan tavoittaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #55

Joo, onhan meiltäkin netissä trollaamalla lennetty Brysseliin saakka ja valtameren takana visertelyllä vehkeilty itsensä presidentiksi asti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset