KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Tuotteen odotettu elinkaari ja ekologisuus kuluttajalle näkyviin!

Esitän, että uusien tuotteiden pakkauksessa pitäisi lukea tuotteen odotettava elinkaari sekä teknisen että fyysisen vanhemisen arvona. Miksi tällaista elinkaariluokittelua kuluttajille ei ole otettu käyttöön vielä esimerkiksi teknisissä välineissä ja etenkin kodinelektroniikassa?

Sitten leluista!

Leluissa on suuri massakulutusvaara, koska jotkut lasten lelut ovat niin heikkotekoisia kuten esimerkiksi LEGO-rakennelmat ja siihen LEGO:n bisnes osin perustuukin. Toki on vaikeaa määrittää legojen merkitystä lapsen ajattelun kehittämisessä ja muutenkin kasvattavina leluina. Konkretia tietenkin kiehtoo, mutta tarvitseeko lapset välttämättä sellaisia legoleluja, joilla ei oikeastaan voi edes leikkiä niiden vaurioherkkyyden takia.

Kaipaisin näin joulumarkkinoiden alkaessa lelujen valmistajilta enemmän ympäristövastuullisuutta, jonka voisi tuoda näyttävästi jo lastenohjelmien lelumainoksissa esille lapsille, jolloin siinä on myös ympäristökasvatuksellinen missio. Olkaa vain kaikki ekologisesti kestävän kehityksen mukaisia leluja valmistavat yritykset aidosti ylpeitä tuotteistanne. Ympäristönsuojelun tärkeydestä laistavat lelufirmat voisi laittaa kokonaan boikottiin tai voisi ajatella, että kuluttujaviranomaisten vastuu on paljastaa nämä alhaisella moraalilla toimivat lelutehtaat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Esitän, että uusien tuotteiden pakkauksessa pitäisi lukea tuotteen odotettava elinkaari sekä teknisen että fyysisen vanhemisen arvona."

Erittäin hyvä idea, suomen tasolla.

Itse lisäksi kaipaisin että EU-tasolla olisi direktiivi, että valmistajalla/maahantuojalla on virhevastuu 10v joka alkaa myyntihetkestä kuluttajalle ja sen pitäisi olla semmoinen, että sitä ei pysty kiertämään edes konkurssilla.

Tuo siksi koska teknologia on iät ja ajat ollut sillä tasolla, että 10v ei ole temppu eikä mikään.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Tuotteen elinkaaren määritys edellyttäisi yritysten tuotesuunnittelusta rehellistä lausuntoa ja voisiko kuluttajalle antaa jopa pidempiä tuotetakuita?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Korkeakoulussa oli opetettu todennäköisyyslaskelmilla tietyillä komponenteilla, että voitiin laskea tuotteen hajoamisen takuuajan jälkeen.

Yritykset käyttävät myös elinkaarimetodia eri tuotteissa, koska täytyyhän heidän on saada rahaa.

Esimerkiksi A:n elinkaari alkaa hiipua sen ottaessa elinkaarihuipun, niin B aletaan tuottamaan jo vähän ennen A:n huippua. B:n ottaessa myös huipun, onkin jo C tuotannossa jne.

Itäsaksassa haluttiin tehdä tuotteista laadukkaita ja kestäviä. Ikävä homma siinä oli, että lopulta oli vaikeuksia saada ihmiset ostamaan ja kukaan ei enää ostanut, kun heillä oli jo ne tuotteet kotona ja ei ollut syytä ostaa toista kun vanha oli vielä ehjä. Kestävät tuotteet aiheuttivat yrityksille konkursseja ja sittemmin tuo periaate hylättiin.

Mökillä on yhä käytössä saksalainen Siemensin hella/uuni/mikroaaltouuni, jossa on edelleen sama hehkulamppu ja on 30 vuoden ikäinen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mielen pesukoneita ei saa pesemällä rikki.

1918 valmistettuja Fordeja liikkuu vielä Suomenkin teillä (museorekisterissä tosin)

En jaksa uskoa, että 2018 valmistettu Focus olisi millään muotoa olemassa enää vuonna 2018, muutoin kuin autotehtaan museossa, vaikka valmistusmäärät ovat tuhatkertaiset T-, tai A-Fordiin verrattuna.

Minkä tahansa komponentin saa kestämään toleranssia lisäämällä. Kustannuspaineessa rakenteet viedään niin minimiin kuin tekniikka sallii. Se samalla heikentää tuotetta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuotteissa on jo nykyään niin paljon kaikenlaista pakollista suurennuslasilla luettavaa pientä pränttiä, etten välttämättä ole peräänkuuluttamassa kovin paljon lisää. Jokaisella kuluttajalla on sormenpäätuntumakäsitys siitä kuinka kauan tuote ehkä kestää ja kilpailu pitää huolen siitä, että tässä suhteessa on olemassa varioituja eri hintatason tuotteita saatavilla.

Mitä puolestaan Legoihin tulee, niin eihän leikkiminen niistä koottavilla leluilla ole se pääpointti, vaan kokoamisen ilo. Niistä voi rakentaa monenlaista, purkaa rakennelmat ja rakentaa taas uutta. Ei niitä rakennelmia ole kestämään tarkoitettukaan.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Olen toista mieltä. Ja jos itse voisin vaikuttaa, niin kulutuselekroniikassa olisi kuluttajia kohtaan enemmän avoimuutta just tuotteen elinkaaresta. Legoja puolestaan markkinoidaan lapsille leikkikaluina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset