KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Ilman altruismia ei ole hyvää yhteiskuntaa!

Itsenäisyyspäivän kohta koittaessa ajattelin eilen Suomen itsenäisyyttä, kun soitin Yle Puhe radiokanavan Akti ohjelmaan, vaikka aiheena olikin lähinnä moraali, mutta erään edellisen soittajan puheesta sain sivujuonteen maanpuolustahtoon. Ajattelen yhä vahvemmin ja olen aina ajatellut, että hyvää yhteiskuntaa kannattaa ja sitä pitää puolustaa kaikin mahdollisin keinoin, mikäli minkäänlaisia uhkakuvia nousee esille.

Uskon, että ihmisen altruistinen luonne on kaivettavissa esille kaikista ihmisistä ja etenkin suomalaisista! Kansalle pitäisi opettaa yhteiskunnallista elämänoppia, joka inspiroi meitä ajattelemaan asioita siltä kantilta, että voimme auttaa toinen toistamme ja koko yhteiskuntaamme jo pienillä teoilla. Kun huomaamme olevamme avuksi muille, ajaudumme vähitellen myönteiseen kehään, jossa muiden auttamisesta ja ystävällisyydestä rakentuu koko elämän perusta. Kukin voi tehdä aina jotain hyvää, vaikka olemme taipuvaisia vähintäänkin vaikenemaan epäkohdista tai olemme tehneet jopa pahoja tekoja, joiden seurauksena niin sanotusti omatunto kolkuttaa, joten tehkäämme hyvää ja yritetään saada sovinto menneisyytemme kanssa.

Yhteiskunnallisen merkityksen sisällistäminen on mielestäni eräs jaloimpia ajattelumalleja, jolloin tunnemme yhteiskuntavastuumme ja yhteiskunnalliset velvollisuudentunteen vahvana eli käyttäydymme individualistista minäkuvaamme vasten ja asetamme jaloina suomalaisina yhteiskuntamme ensisijaiseksi. Kun asetamme yhteiskunnan ensisijaiseksi, vaalimme yhteiskunnamme hyviä tapoja ja suojelemme silloin etenkin lapsiamme erityisen tarkkaavaisesti. Tärkeää altruismia on asettaa joku itsensä edelle ja me kaikki voimme asettaa halutessamme huono-osaisemmat suomalaiset etusijalle mahdollistaen heidän hoivansa, koska saatamme joskus vielä itsekin hyvästä päivän kunnosta huolimatta olla hoivan tarpeessa olevia vanhuksia, jolloin todellakin ansaitsemme hyvinä suomalaisina kunnioittavan hoidon loppuun saakka!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvä kirjoitus taas.

Ainoa mitä saattaisin korjata on se että ”altruismi”- sanan vaihtaisin sanoiksi ”ilman pyyteetöntä toimintaa.” Sinulla on sanottavaa ilman että sitä tarvitsee kuorruttaa sivistyssanoilla.

Näin ollen otsikko kuuluisi: " Ilman pyyteetöntä toimintaa ei ole hyvää yhteiskuntaa."

Tämä on yhden lukijan mielipide.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Itse pidän altruismia eräänä parhaimmista sivistyssanoista sen kuvaavuutensa takia.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Altruismi tunnetaan politiikassa tapana kalastell ääniä hyvyyssignaloinnilla, terrorismissa motiivina läpi tiedustelumaailman ja uskonnon käyttäytymisen motiivina. Vaarana on, että jää koukkuun hyvän tekemisen endorfiini-huumausavaikutukseen ja on pakko tehdä aina jotain, vaikka se olisi itse tai lähimmäisille haitallista.

Esimerkikisi valtio voi lainata 7 mrd ja myydä valtion omaisuutta 3 mrd /4 vuodessa saadakseen rahaa ja voi kertoa toteuttavansa olemustaan maailman humanitaarisuuden ja rahanlahjoittamisen suurvaltana, tienraaivaajana maailmanmestaruustasolla ja raatajana erilaisten taakkojen kantamisessa, ja tietysti muiden rahoilla ja taakoilla. Ja tästä keräten itselle ääniä vaaleissa. Suomi onkin mestaruusluokassa ja ennätyksissään nyt velanotossa, laman pituudessa ja syvyydessä, koulutustaan hakevien määrissä ja sos.kuluissa ja valtion menoissa ja muissa sos.kuluissa ja kotouttamisen kuluissa.

Altrusmin lisäksi myös raha, valta, äänet, suosio ja seksi on motivaattorit, jotka liittyy siihen. Eikä ne aina ole pyytettömiä. Usein kannattaa seurata rahaa niin näkee kokonaisuuden ja lavasteen taakse.

Uskonnon lähettiläät lähestyy paljon vanhoja, huononäköisiä ja kuuloisia jumalan nimissä ja keräävät pyytettää testamenttilahjoituksia ja suoraa tukea. Tietysti hyväätekemisen nimissä. Hyväätekeminen ja humanismi on oikea 2000-luvun muoti-ilmiö. Tiede ja logiikka ovat jo jääneet taka-alalle. Ehkä tunnetaan Euroopan 2000-luvun hulluina vuosina.

Usein tie helvettiin on päällytetty tyhmien ja hyvää tarkoittavien ihmisten pyrkimyksillä ja tekemisillä.

Tietysti on olemassa valtava määrä ihmisiä, jotka ihan oikeasti ovat hyviä ja tekevät toisilleen hyvää ilman taka-ajatuksia. Laitan merkinnän vihkoon kun törmään joskus.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Entä jos sotaveteraanit olisivat olleet vuonna 1939 näihin aikoihin yhtä löysiä miehiä kuin sinä. Muisto ei himmetä saa etenkään talvisodasta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset