KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Sotaveteraanien rinnallakulkijat ansaitsevat tunnustuksen!

Kunniavelkaa tunnen sotaveteraanin poikana isääni ja myös hänen ainoata vaimoa eli äitiäni kohtaan. Äitini nähdäkseni hoivasi Parkinsonin tautiin ennen 1980-luvun puoliväliä sairastunutta isääni ihan hyvin ennen hänen kuolemaansa vuonna 1989.

 

Äitini asuu itsenäisesti kotihoidon ja omaisten tukemana nykyaikaisessa mummonmökissä Pirkkalassa. Silti ajattelen, että yhteiskunta on rintamamiesveteraanien leskille ja elossa olevien sotaveteraanien puolisoille kunniavelkaa kollektiivisesti. Yhteiskunnan pitää mielestäni kohottaa sotaveteraanien arvostus sille tasolle jolle se kuuluu, kun yhä harvempi 2. maailmansodan aikainen sotaveteraani on elossa. Muistakaamme, että yhteiskunnassa laajasti vallinneen halveksunnan aikana monille sotaveteraaneille tärkein tuki ja hoiva oli oma vaimo.

 

Sotaveteraanien arvostus nousi etenkin 1990-luvun vaihteen jälkeen jalkaväen kenraali Adolf Ehrnroothin mediaesiintymisten myötä tasolle, jolla se on nähdäkseni pysynyt ehkä vähitellen hieman hiipuen, samalla kun elossa olevien sotaveteraanien joukko pienenee koko ajan.

 

Eikä pidä unohtaa, että kaksinkertainen Mannerheim ristin ritari hävittäjälentäjä Hans "Hasse" Wind innosti monia pikkupoikia 1980-luvulla ainakin, jolloin hänen legendasta puhuttiin. Samalla ihailtiin 2. maailmansodan aikaisia hävittäjälentokoneita.  Ja ellen väärin muista saattoi Hans Wind käydä jopa koulullamme jossain veteraanitilaisuudessa Pirkkalassa, mutta muistikuvani on niin hämärä etten ole aivan varma tästä. Varmasti muistan sen, että lentosotahullutus meidän luokalla oli 1990-luvun vaihteessa Naistenmatkan ala-asteella.

 

Sotaveteraanien leskiä voisi hyvin muistaa pienesti tai suuremmin ainakin heistä huono-osaisempia, sillä niin suuren työn he ovat todellakin tehneet isänmaamme hyväksi seistessään ja ollessaan rinnallakulkijoita sotiemme todellisille sankareille!

 

Leskien muistamisena voisi olla perinteiset sotaveteraaneille tarjotut kuntoutuspalvelut tai myös joku pieni lahja voisi olla paikallaan ennen kuin tämäkin asia käy myöhäiseksi toteuttaa. 

 

Sotaveteraaneja ja heidän rinnallakulkijoita muistaen itsenäisyyspäivänä 2018!

 

Kimmo Hoikkala, Oulu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset