KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Ihmeellinen maapallo on sisältä lämmin!

Maapallo on todella ihmeellinen planeetta!

 

Happea hengittävälle solueläimelle maapallo tarjoaa nykyisin aivan optimaaliset olosuhteet, ellei ihminen ole mennyt niitä paikoin pilaamaan. Aurinkokunta ja sen keskus eli aurinko sijaitsee hyvin optimaalisella etäisyydellä maapallon eliölajeille, mutta onko se syy vai seuraus? Sanoisin itse, että maapallon eliölajit ovat muodostuneet sekä optimaalisesta alkulähtökohdasta solulliselle elämälle että evolutiivisen sopeutumisen seurauksena.

 

Revontulet ovat osoitus maapallon elinvoimasta!

 

Revontulet (aurora borealis) näkyvät pimeään vuodenaikaan pohjoisella pallonpuoliskolla ja myös eteläisellä pallonpuoliskolla on omat revontulensa joita kutsutaan eteläntuliksi (aurora australis). Revontulet syntyvät maapallon magneettikentän toiminnan ansiosta, kun maapallo kohtaa aurinkotuulen eli auringosta sinkoilevia pienhiukkasia. Toisin sanoen magneettikenttä suojelee maapalloa solulliselle elämälle haitallisista hiukkasista ja säteilystä.

 

Ilmakehä tasaa maapallon lämpötilaeroja!

 

Maapallon ilmakehä toimii silloin hyvin, kun se estää maapallon lämmön ulossäteilyä kohtuudella. Puhutaan myös kasvihuoneilmiöstä, jolloin ilmakehän ulossäteilyn läpäisykyky vähenee ja silloin maapallon keskilämpötila alkaa nousta. Oletettavasti ja melko varmasti ihminen on lisännyt kasvihuoneilmiötä ilmastonmuutoksen seurauksena, koska tutkimusnäyttö osoittaa etenkin ilmakehän hiilidioksidin ja myös muiden kasvihuonekaasujen pitoisuuden aiheuttavan maapallon keskilämpötilan nousua. Kuitenkaan ei voida täysin aukottomasti ennustaa ilmastonmuutoksen seurauksia maapallolle, vaikka jonkinlaiset viitteet todella pahoista ongelmista ilmenevät ehkä jo tässä ajassa säätilojen ääri-ilmiöinä ja jäätikköjen etenevänä sulamisprosessina. 

 

Maapallon sisusta ja vulkaaninen toiminta?

 

Mikä mahtaa olla vulkaanisen toiminnan merkitys elämälle maapallon pinnalla mannerlaattojen päällä? Mikä on puolestaan maapallon pyörimisen vaikutus vulkaaniseen toimintaan ja onko kuun gravitaatiolla yhteys vulkaaniseen toimintaan? Voisiko vulkaaninen toiminta olla maapallon elämän kannalta välttämätön asia? Mikä on maapallon ytimen ja sulan laavan täyttämän välikerroksen vaikutus maapallon magneettikenttään? Entä jos maapallo lakkaa pyörimästä, alkaisiko laavakerros jäähtyä? Voiko kitkalämpöä syntyä laavakerroksen ulkopintaa ja ydintä vasten maapallon pyörimisliikkeen ja kuun gravitaation ansiosta? Kaiketi maapallo on ainakin ihmeellinen termospallo, joka pitää hyvin lämpöä sisällään!

 

Simulaatiotekniikasta ratkaisuja?

 

Periaatteessa kaikkien muuttujien ollessa tiedossa edes suunnilleen voidaan laatia hyvin tarkka simulaatio maapallon sisuksen toiminnasta, kunhan siihen käytetään riittävästi pohdintaa. Onhan tärkeämpää keksiä hyvä kysymys kuin arvata oikeat vastaukset. Maapallon magmakerroksen mahdollisten kitkavoimien laskenta ei ainakaan pitäisi olla vaikeaa, koska muuttujat ovat ihan yleisessä tiedossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Listaasi sopiva löytö. Suurin osa elämästä möyryää syvällä maan kuoressa. - https://tekniikanmaailma.fi/jarisyttava-havainto-m...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset