KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Projektina maapallon tulevaisuus?

Voisiko ihmiskunnalla olla jokin salainen suunnitelma kansakuntien rauhanomaisen rinnakkaiselon vahvistamiseksi?

Itse en usko, että tällainen suunnitelma välttämättä toimisi, mutta silti pidän ajatusta hyvänä, että ihmiskunta yrittäisi tervehdyttää mahdollisimman laajasti itseään.

Teollistumisen myötä alkanut markkinatalous tulee tiensä päähän, koska muuten elinolot jatkavat kurjistumistaan huonoissa olosuhteissa elävien ihmisten kohdalla ympäri maailmaa.

Kaikki materialismiin uskovat ihmiset eivät tule enää muuttumaan, vaikka ihmiskunnan enemmistö haluaa valita henkiset arvot ja yhteisöllisen rakkauden aitoina maailmankansalaisina.

Joidenkin harvojen ihmisten korkea elintaso ei ole välttämättä muilta pois, jos kaikkien ihmisten elinolot olisivat vähintään siedettävät.

Kulutusta pitäisi verottaa kaikkialla maailmassa paljon enemmän, koska ainoastaan verottamalla ja hintojen kallistuttua ihmiset muuttavat luonnon kannalta kestämätöntä käyttäytymistään.

Yhteiskunnan prioriteetti ei saisi olla korkea BKT per capita, vaan sen pitäisi kyetä ensisijaisesti tarjoamaan kaikille kansalaisille siedettävät olosuhteet.

Henkinen maailmanlaajuinen vallankumous vai lukematon määrä sadististen valtaapitävien henkilöiden päätösten seurauksena kärsiviä ja kuolevia ihmisiä?

Todellakin ihmiskunnalla jokainen päivä, jokainen viikko, jokainen kuukausi toivottavasti kuluva vuosi 2019 kääntää markkinavoimien päät lopullisesti vastuullista ja kestävää talousoppia kohti!

Ihmiskunnalla on mahdollisuus muokata koko maapallon tulevaisuutta ja sen takia kulutusjuhlat pitäisi viheltää poikki realistisesti vähitellen sopeutuen sekä opettaa ihmisille enemmän aitojen asioiden merkitystä, koska materialismi on hetken onni ja aineellinen hyvä ei enää paljon kuolinvuoteella lohduta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ei ihmiskunta pyri mihinkään rakentavaan tai positiiviseen.
Tässä erään runoilijan näkemys siitä, mihin ihmiskunta on todellisuudessa menossa:

https://www.youtube.com/watch?v=Z_0CvXfyLxQ

Olen hänen kanssaan enimmäkseen samaa mieltä, joskin usein lipsahdan enemmän pessimistiselle puolelle.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Juice Leskinen oli hieman raskasmielinen ajattelija, vaikka hänellä oli myös huumooripuolensa. Itse asetan toivoni nuorempiin ikäpolviin ja niin sitä on tehty jo toisen maailmansodan loppumisen jälkeen joka vuosi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Juicella oli paljon hyviä tekstejä. Jostain syystä viimeaikoina on aina silloin tullut mieleen Toisinajattelija:

"On helppoa olla samaa mieltä
On helppoa olla mieletön
Vaan enemmän löytää kun poikkeaa tieltä
Ja oikaisee läpi metsikön

Miten ajattelen, jos en ajattele toisin
Mihin häkkiin lensinkään
Miten ajattelen, jos en ajattele toisin
Ajattelenko ensinkään

On helppoa mennä joukon mukaan
On helppoa mennä minne vaan
Vaan kysyä sopii, oppiiko kukaan
Siellä ajattelemaan

Miten ajattelen, jos en ajattele toisin
Mihin häkkiin lensinkään
Miten ajattelen, jos en ajattele toisin
Ajattelenko ensinkään

On helppoa, kun ei päätään vaivaa
On helppoa olla huoleton
On helppoa takapuoltaan kaivaa
Ja olla sukupuoleton

Miten ajattelen, jos en ajattele toisin
Mihin häkkiin lensinkään
Miten ajattelen, jos en ajattele toisin
Ajattelenko ensinkään"

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kuten kenraali Patton sanoi: Kun kaikki ajattelevat samoin, niin kukaan ei silloin ajattele juuri mitään.

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Siitä ei ole epäilystä, etteikö meidän tarvitsisi siirtyä toisenlaiseen talousjärjestelmään, mikä ei perustuisi ikuiseen talouskasvuun jo pelkästään aivan lajina selviytymisen vuoksi. Tuo tavoite on muuten hankala, koska jo meidän lyhyenaikavälin etua ajaa se, että me ollaan mukana ja tuetaan vallitsevaa järjestelmää – ei moni voi edes työelämästä hypätä pois ilman, että se kielteisesti tulisi vaikuttaa omaan elämänlaatuun.

Jos meidän lyhyenaikavälin etu olisi myös sidottu ylläpitämään kestävää taloutta, vastaava malli olisi luonnollisesti itsestään selvä. Yksi tämän päivän tärkeimpiä pohdinnanaiheita onkin se, että miten me markkinataloutta muovattaisiin niin, että me rakenteellisesti ohjattaisiin oman edun tavoittelu myös ajamaan kaikkien yhteistä etua. Poliittisin päätöksenteoin tämä ratkaistaan, ja näyttää siltä, että meidän täytyisi globaalilla skaalalla tai vähintään EU-tasolla tehdä tämä muutos, sillä ei me Suomena ihan helposti yksittäisenä maana kyettäisi hyppäämään vaan pois markkinataloudesta. Se nimittäin ei tulisi palvelemaan kenenkään lyhyen aikavälin etua tai hyvinvointia.

Tällä hetkellä meidän kollektiivinen käyttäytyminen on verrattavissa aggressiiviseen syöpään; me jatketaan sokeasti levittäytymistä niin pitkälle, kunnes isäntämme kuolee, mikä tietty lopulta myös tappaa meidät. Tosiaan meillä on vielä mahdollisuus muuttaa käyttäytymisemme tästä syövästä koko ekosysteemin tasapainottajaksi - sanoisin seuraavan 20 vuotta paljastavan, että olemmeko oikeasti lajina älykäs.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

"Tosiaan meillä on vielä mahdollisuus muuttaa käyttäytymisemme tästä syövästä koko ekosysteemin tasapainottajaksi - sanoisin seuraavan 20 vuotta paljastavan, että olemmeko oikeasti lajina älykäs."

Hienosti lausuttu! Pyrkimys luonnon ja ympäristömme vaalimiseen ei enää riitä, vaan tarvitaan tosiaan tekoja.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Meidät on aivopesty talouskasvumantralla.

Oikeasti talouskasvua ei tarvita ja Suomi voisi olla ensimmäinen maa, joka virallisesti luopuu talouskasvun tavoittelusta.

Siinäpä olisi esimerkkiä muulle maailmalle. Kansainvälinen huomio olisi taattu tyyliin perustulokokeilu.

Oikea tavoite on tietysti hyvinvoinnin kasvu.

--

Sinänsä ongelmatonta immateriaalista (IT, palvelut) ja laadullista kasvua tapahtuu jokatapauksessa itsestään ("kehitys kehittyy"), eikä sitä tarvitse erikseen tavoitella.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

En usko, että markkinatalous muuttuu muuta kuin ihmisten omien oivallusten ja tekojen kautta kestävämmälle perustalle. Tätä muutosta voisi nopeuttaa kapinoivat nuoremmat sukupolvet.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eli siis voidaan ajatella, että köyhä leskiäiti joka varastaa huovan lapsilleen on paatunut materialisti, koska kylmänä talvipäivänä tämä mieluummin haluaa lämmittää lapsiaan ennemmin huovalla kuin äidin rakkaudella, jolloin köyhä leskiäiti syylistyy tuhat kertaiseen ilmastosyntiin ja rikkoo maapalloa vastaan? Ei kai? En tahdo. Eikä niin saa olla. Ilmastonmuutoksen ei tule tarkoittaa, että kaikkien tulee laskea elintasoaan. Toki jokaisen panosta tarvitaan ja elintapoja muuttaa, mutta kaikki eivät elä rikkaassa yltäkylläisyydessä kuten ylempi keksiluokka. Vaan niillä jotka vielä elävät puutteessa tulee olla mahdollisuus parantaa elinolojaan ja nostaa elintasoaan ilmastonmuutoksen juolimatta huolimatta. En usko että niillä joilla on jo valmiiksi kurjaa ovat valmiita kurjistamaan elämäänsä entisestään ilmaston tai maapallon vuonsi. Köyhälle ja vähäosaiselle ei tule sanoa "pysyköön suutari lestissään." Sen sijaan meidän tulee ennemmin ymmärtää toisiamme ja ymmärtää toistemme tilanne paremmin koska emme elä kaikki samassa tilanteessa vaan jokaisen elämä on yksilöllinen. Mutta inhoan silti ilmastosaarnaajia jotka ovat pahempia ja armottomampia kuin paasaavat fundamentalisti kristityt.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala
Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Se mitä kukin voi tehdä ja miten voi vaikuttaa on ajateltava yksilöllisesti. Tarvitsemme henkilökohtaisen masterplanin, niin että se on räätälöity jokaisen tilanneteen ja tarpeiden mukaan. Emme voi kaikki noudattaa ylemmän keskiluokan elämäntapaan laadittua kaavaa koska kaikilla ei ole ylemmän keskiluokan elämän tapaa. Esimerkin leskiäiti joka on niin köyhä, että joutuu varastamaan lapsille on Suomen oloissa liioiteltu, mutta ei kuitenkaan väärässä. Materialisti hän silti on, mutta onko se väärin? Suomessakin on ihmisiä jotka elävät puutteessa ja ovat vähäosaisi. Miksi ihmeessä haluat sulkea silmänsä heiltä? Viellä pahempi tilanne on maailmalla jossa lapset istuu tehtaissa ja köyhät nukkuu katuojissa, eikö heillä ole muka ole oikeutta nostaa elintasoaan ja parantaa asemaansa? Toki jos olen väärässä, niin siinätapauksessa syrjäytyminenkin on ilmastoteko.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #12

"Suomessakin on ihmisiä jotka elävät puutteessa ja ovat vähäosaisi. Miksi ihmeessä haluat sulkea silmänsä heiltä?"

En ole näin väittänyt ja vääristelet tahalleen sanomaani.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

En ymmärrä miksi kommentoida avausta, jos sen keskeistä sanomaa pitää tahalleen vääristellä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En oikein nyt ymmärrä? En kommentoin aloitusta vaan keskustelen. Vai onko ketjuun ilmaistavien mielipiteiden oltava vasta-argumenttejä aloitukselle? Vai mitä oikein haet?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset