Kaikki blogit puheenaiheesta Hyvä elämä

Voi hyvät isät, onnea!

Kiitos isä kun rakensit mökin! Työpäivän jälkeen menit sinne Rautpohjasta hommiin onnikalla, polkupyörällä ja kinttupolkua, kuskasit tavarat jäitse ja kesällä soutuveneitse ja oioit käytetyt naulat suoriksi. Sain maalata rakennuksen alaristikot ja sain talvella käydä kanssasi siellä hiihtäen viiman keskellä katsomassa että kaikki on hyvin.

Syntymä kaunis kuolema

Äitini kuolemasta on vuosi. Se pysäytti silloin ja sai miettimään elämän peruskysymyksiä. Kokosin tunnelmiani syyskuussa 2016 paperille. Luin surua ja rakkautta täynnä olevan tekstin nyt vuosipäivänä uudestaan ja se tuntuu yhtä tuoreelta. Tässä yhä ajankohtainen blogi myös sinulle, ole hyvä:

“Silitän äidin yhä lähes mustia pehmeitä hiuksia. Silitän yhä niin sileää poskea, iho ohutta kuin silkkipaperi.  Hengitys on pinnallista mutta säännöllistä. Silmät ovat kiinni. Hetki on samalla kertaa surullinen ja levollinen. Läsnä on syvä rauha.

Ihmisillä on tunteet elämässä ja tarve pärjätä...

 

Oijoijoioi kuinka ihana, kaunis, suloinen ja paljon muita positiivisia sanoja, kun katsotaan vauvaa. No on toki, uuden elämän ihme ja hyvähän olisi, kun yhtä ihanana koko ikänsä pidettäisiin. Totuus on liian usein kuitenkin toisenlainen

Eutanasian vastustus ; ihmisten autonomian vastustamista

Eutanasia on aihe, joka on perimmiltään etiikkaa. ; Voidaan jopa sanoa että tiedämme mitä tapahtuu kun ihmiset vaikka ottavat sisäänsä tiettyjä kemikaaleja. Kysymys ei ole siitä miten asiat ovat vaan siitä miten asioiden pitäisi olla. ; Tämä unohtuu helposti sillä kysymys on läpeensä medikalisoitu. Esimerkiksi Päivi Räsänen esittää usein argumentteja joissa hän korostaa lääkäristatustaan eikä kristittyä identiteettiään.

Muutenhan he olisivat vallankumouksellisia kansalaisia

Mielenosoitus on vaikuttamista epäsuoran signaalin välityksellä. Mielenosoittajat antavat vihjeen yhteiskunnallisista havainnoistaan äänekkäästi huutamalla. Nämä havainnot he haluavat osoittaa päättäjille mielenosoituksessa, joka nauttii yhteiskunnan perusoikeussuojaa. Mielenosoituksessa saa huutaa kovaan ääneen sekä asettaa näytteille älykkäitä iskulauseita. Mieltään osoittavat haluavat uskoa yleisellä tasolla siihen, että mikään taho ei tahallaan vahingoita heitä millään tavalla.

Suomalaisten parempi elämä

Kysyin Twittertaivaassa, että mikä olisi sen arvo, jos joku saisi sinut käyttämään omat kykysi parhaalla tavalla? Sain yhden ainoan, mutta sitäkin paremman vastauksen.

Parempi elämä

Tänä aamuna silmiini osui jossakin otsikko, että suomalaiset haaveilevat 10.000 eurosta. Hallituspuolueet puolestaan haaveilevat sote ratkaisusta ja yhteiskuntarauhasta. Oppositio haaveilee valtaannoususta, maahanmuuttokriittiset rajojen sulkemisesta, koululaiset kesälomasta ja yrittäjät menestyksestä.

Yliopisto ei ole tehdas

Yliopistojen mittavat irtisanomiset ovat herättäneet keskustelun opetuksen ja tutkimuksen asemasta yhteiskunnassa. HS Vieraskynässä 5.2 Lena Näre ja Markus Jäntti toteavat, että  nykytilanne johtaa lisääntyvään - mutta tarkasti mitattuun - keskinkertaisuuteen.  

 

Yliopistoja on ohjattu liike-elämästä lainattujen periaatteiden mukaan asettamalla tulostavoitteita kuten tohtorintutkintojen lukumäärä. Seurauksena on ollut tohtoreiden ylituotanto ja työttömyys.

 

Mutta entäs iäisyys?

Kirjoitin aamusella pienen jutun merkityksestä. Jostain syystä tässä minulta kaivattiin erityistä kannanottoa ikuisuuteen. Ja kuin sattumalta tämä pyyntö herätti nopeasti moniakin ajatuksia. Jo ensireaktioni oli mielestäni tarpeellinen. Ikuisuuden sijasta on hyvä katsoa niukkuutta. Sillä pidän ikuisuutta aiheena johon tartutaan tarpeettomalla innolla ja turhalla pömpöösiydellä.

Tavoitteeksi kansalaisyhteiskunta

Kansalaisyhteiskunta toisi tullessaan paljon hyvää.  Se poistaisi yksinäisyyttä ja toisi yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä, sitoutumista ja uusia ideoita ja toimintamalleja, mutta mikä sitä jarruttaa?

Miksi meillä on yhä ne teot puheitten tasolla ja asioita runnotaan salaa ja kansalaisista tietämättä, vaikka he maksavat veroina kulut? Tästä syystä kansantaloutemme hiipuu, uskallusta yrittää ei ole ja innovaatiot katoavat, koska niille ei anneta arvoa, tai ne varastetaan ja esitellään omina, hiukan muunneltuna.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä