KimmoHoikkalaKirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.
Kimmo Hoikkala
Oulu
Sitoutumaton
Olen 40-vuotias moitteista sisuuntuva ja kehuista inspiroituva suomalainen mies! Viisas mies tekee ensin ja puhuu sitten tekojensa mukaisesti, kuten Kungfutse sanoi jo ennen ajanlaskun alkua.
Lisää kirjoituksia: http://kimmofree.blogspot.fi/
Olen kirjoittanut elämäni aikana neljä kirjaa omakustanteena:
Kuntoutujan tie (s. 428 / v. 2010), Hermiitti kertoo (s. 87 / v. 2012), Ihmisyyden harmaa...
Tekniikan maailma -lehden siteeraaman tutkimuksen mukaan Kiina on ohittanut USA:n maailman johtavana tieteellisen julkaisemisen maana. Tekniikan maailman juttu aiheesta löytyy täältä ja alkuperäinen USA:n NSF:n tilasto täältä.
Kalevalaisessa perinteessämme on mielenkiintoinen käsite, synnyt. Syntytiedolla tarkoitetaan ajattelua, jossa jonkin asian alkuperä tunnetaan mahdollisimman tarkasti sen syvimpiä juuria myöten. Syntytiedon käsitettä on kehittänyt erityisesti filosofi Tere Vadeń .
Kun elämäntapa perustui vuodenkiertoon ja luonnonantimiin, resurssien rajallisuus sekä paikallisen luonnon ja ihmisten välinen kohtalonyhteys olivat itsestäänselviä asioita. Perustarpeet, kuten ruoka ja vaatetus, hankittiin omavaraisesti, joten elämäntavan perusta oli yhteisön ymmärrettävissä.
Kun ulospäinsuuntautuneisuus valjastetaan globaalin tietoverkoston potentiaaliin kutistaa tilaa ja aikaa, syntyy positiivinen takaisinkytkentä, jossa ’ulkoinen’ maailma kasvaa ennennäkemättömiin mittasuhteisiin.
Lapsissa on tulevaisuus, ja arvostava suhtautuminen lapsiin yhteiskunnan sivistyksen mitta. Inhimillinen kehitys luo sivistyksen. Arvovaltainen tietosanakirja määrittelee kehityksenpyrkimykseksi keskittyä olennaiseen, joten inhimillinen kehitysvoisi olla ihmisen pyrkimystä keskittyä olemaan oma itsensä ihmisenä ja elämään omaa elämänsä. Sillä oma elämä onjokaiselle olennainen…
Elämme maailmassa, jossa vaatimustaso on noussut hurjasti. Välillä tuntuu, kuin illat ja yötkin pitäisi viettää päätteen sinisessä kajossa lukien loputonta uutisvirtaa. Puheenvuoron mielipidekin valuu aina vain nopeammmin pois näkyvistä. Uutisia tulee kuin pohjattomasta kuilusta.
Mistä tämä kaikki johtuu? Syy on, että kehitys on maailmassa eksponentiaalistajo nyt. Tietoa ja uusia keksintöjä tulee aina vain nopeammin. Silti politiikkamme ja koko yhteiskuntamme on kehittynyt lineaarista ja ennakoitavaa maailmaa maailmaa varten.
Luin pari viikkoa sitten kirjastossa Helsingin Sanomia. Silloisessa lehdessä oli kaksi uutista, jotka naurattivat vallalla olevan maailmankuvan järjettömyyden vuoksi.
Ensinnäkin Obama haluaa ihmisen asuvan Marsissa. Tämä on Obaman mielestä tuiki tarpeellinen askel ihmiskunnalle. Miksi? Sitä ei kai ole pohdittu. Uutisessa Obama mainitsi myös, että ihmisten muuttaminen pysyvästi Marsiin parantaisi elämää maapallolla. Miten muka? Siihenkään ei uutisessa syvennytty.
Mitä maailmassamme on tällä hetkellä tapahtumassa, ja mikä tarkoitus ja paikka meillä ihmisillä on noissa tapahtumissa? Vastaus kysymykseen voi hahmottua, jos muodostamme todellisuudestamme myyttisen tarinan. Seuraan tämän tekstin järkeilyssäni paljon Pasi Takkisen ansiokasta artikkelia ”Elämän ja Koneen dialektinen pyhyysoppi” (Elonkehä 2/2016).
Vallitsevassa maailmankuvassamme ihmiskunnan historia selitetään kehityksenä. Tämän tarinan mukaan olemme aloittaneet kauan sitten ensin eläiminä ja sitten villeinä, mutta kohtalonamme on ollut kehittyä niin biologisesti kuin kulttuurisestikin kohti korkeaa, luonnon yläpuolelle noussutta asemaa. Tarinan mukaan olemme esivanhempiimme nähden saavuttaneet ylivertaisen elämäntavan, ja tarkoituksemme on jatkaa edelleen eteenpäin kohti uljasta tulevaisuutta.
Kodeissa tehty työ muodostaa leijonanosan kaikesta työstä, jota Suomessa tehdään. Mitä tapahtuisi, jos kotien ulkopuolella tehdyn työn lisäksi palkkaa maksettaisiinkin kodeissa tehtävästä työstä? Ehdotan, että kotitaloustyötä, kuten lastenhoitoa aletaan ajattelemaan aivan uudella tavalla. Tämä toisi radikaalin murroksen yhteiskunnallisiin arvomaailmoihin ja ajatusmaisemiin, joissa kodin on nähty osittain olevan poliittisen päätöksenteon ja työelämän ulkopuolella. Feministinen motto, jonka mukaan henkilökohtainen ja yksityinen on poliittista, kuvaa hyvin näitä muutoksia.
Olen 40-vuotias moitteista sisuuntuva ja kehuista inspiroituva suomalainen mies! Viisas mies tekee ensin ja puhuu sitten tekojensa mukaisesti, kuten Kungfutse sanoi jo ennen ajanlaskun alkua.
Lisää kirjoituksia: http://kimmofree.blogspot.fi/
Olen kirjoittanut elämäni aikana neljä kirjaa omakustanteena:
Kuntoutujan tie (s. 428 / v. 2010), Hermiitti kertoo (s. 87 / v. 2012), Ihmisyyden harmaa...