Kaikki blogit puheenaiheesta Arkipyhät

17.9.1809

Suomessa on liuta liputus- tai vapaapäiviä, joiden perusteita voi vain ihmetellä. On loppiaista, vappua, juhannusta, uudenvuodenpäivää, helatorstaita … on EU:n ja YK: päivää. Eikö riitä, että meillä on viisipäiväinen työviikko ja yli kuukauden vuosiloma. Minusta kaikki arkipyhät voisi poistaa, aina joulua myöten. Tuskin kirkko siitä edes pahastuisi, raamatulliset asiat eivät näytä siitä nykyään erityisemmin kiinnostavan..

Mitä jos juhannus olisi tänään?

Minusta tuntuu oudolta, että juhannusta vietetään Suomessa viikonloppulauantaina, vaikka esimerkiksi Virossa ja Norjassa juhannusjuhlan päivä on tänään. Ja niin asia on tietysti kalenterissakin.

Juhannus koetaan kultturissamme varmastikin merkittävämmäksi päiväksi kuin esimerkiksi loppiainen tai helatorstai, jotka ovat arkipyhiä. Juhannuksen siirtämistä paikoilleen, eli arkipäivänä juhlistettavaksi, on ehdotettu monta kertaa, mutta kirkko ja ammattiyhdistysliike ovat tyrmänneet hankkeen.

Teokraattinen Suomi

Suomi on äärimmäisen teokraattinen maa. Kirkkoon kuuluu edelleenkin valtaosa ihmisistä, joskin vähemmistö uskoo sen opetuksiin. Kirkon oppien ikävänä puolena kun on se että niissä on myös velvoittavia seikkoja, jotka nykyihminen mieluummin sivuuttaa jos ne eivät hänelle sovi ja moni nykykristitty taas käyttää niitä muiden rajaamiseksi armon ulkopuolelle. Kummallakaan ei ole vilpitöntä pyrkimystä mihinkään, vaan kaikki tapahtuu ehdottomuuksien puitteissa.

Hommat seis

On tästä nyt puhuttu monta kertaa aiemminkin, viimeksi menneenä syksynä, kun hallitus halusi siirtää loppiaisen viikonloppuun. Arkivapaat näyttäytyvät kuitenkin vielä kalliimpina, kun asiaa katselee tuoreen yrittäjän silmin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä